Borsa

L'atur dóna un respir

La borsa espanyola troba en la millora de les dades del mercat laboral l'al·licient per acabar la setmana eixugant part de les pèrdues registrades en les jornades anteriors.

La temporada de resultats empresarials, a punt de començar, podria portar aire
fresc a uns inversors esgotats per aquest clima hostil

Els inversors han pogut anar-se'n el cap de setmana amb una lleugera alegria. El principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, va celebrar les bones dades d'atur que es van conèixer divendres tant del mercat laboral espanyol com del nord-americà. La creació de llocs de treball en l'economia espanyola, la destrucció de menys llocs als EUA i que l'atur a la zona euro s'hagi mantingut estable en el 10% el darrer mes van impulsar l'Íbex-35 fins els 9.250 punts en la darrera sessió, i van limitar a l'2,99% les pèrdues setmanals, després de sobreviure a unes jornades d'alta volatilitat amb uns índexs que semblen muntanyes russes.

banca a l'alça

. A principi de setmana els mercats van esmorzar amb els acords del G-20 a Toronto damunt les taules de contractació. Les borses, i especialment el malmès sector bancari, van acollir amb guanys la no- aplicació de l'anomenada taxa bancària. La pràctica totalitat dels parquets internacionals van apuntar-se alces significatives, amb el mercat espanyol encapçalant els guanys (va pujar un 1,61% i es va situar per sobre dels 9.688 punts). Però l'alegria va durar poc en uns mercats altament sensibles. De nou van aparèixer els fantasmes de la liquiditat bancària amb l'imminent venciment del termini per tornar els préstecs que va fer el Banc Central Europeu (BCE) ara fa un any. Aquests dubtes van tombar els índexs internacionals, i un altre cop la borsa espanyola va situar-se en el primer lloc de la llista, però com a borsa que havia experimentat la davallada més important. L'Íbex-35 va depreciar-se un 5,45%, la tercera caiguda més gran de l'exercici, amb un sector bancari que va rebre un fort càstig.

Els inversors van abandonar en massa el parquet, no només perquè no veien clar que les entitats bancàries tinguessin prou recursos per pagar els seus deutes al BCE, sinó pels auguris poc optimistes que es desprenien de les dades macroeconòmiques. L'actual locomotora econòmica, la Xina, comença a refredar-se, i la confiança dels consumidors nord-americans, una altra força que impulsa la recuperació econòmica als EUA, ha caigut amb força en el darrer mes. Això, juntament amb un descens de les vendes en les cases i una caiguda de l'ISM manufacturer nord-americà, va ser interpretat pels inversors com un signe d'alarma sobre la recuperació econòmica als EUA i, per extensió, de l'europea.

A més a més, l'agència de qualificació Moody's va anunciar que posa en revisió el rating d'Espanya, que podria perdre la màxima qualificació (triple A) en tres mesos un cop avaluats els efectes que poden tenir en el creixement econòmic els plans d'ajustament fiscal encetats pel govern espanyol. No obstant això, la subhasta de deute espanyol va saldar-se amb un resultat positiu: la forta demanda va permetre al Tresor col·locar sense problemes els 3.500 milions d'euros que hi havia previstos, amb una rendibilitat del 3,72%. Però això no va canviar la tendència del mercat, que ha encetat el juliol també amb números vermells.

Cal destacar que la borsa espanyola és la que arrossega un pitjor comportament d'ençà que va començar l'exercici, i dimecres va tancar un semestre per oblida (l'Íbex-35 ha registrat una davallada del 22,42%, el pitjor semestre de la seva història).

lluny de la borsa.

Amb aquest panorama tan incert en termes borsaris, els experts ho tenen clar: aquests mercats no són aptes per a inversors al·lèrgics als riscos i que pateixen pels seus estalvis. Ara per ara, i tenint en compte que estem en ple període estival, el millor és mantenir-se lluny del parquet fins que la incertesa i la por actual deixin pas a un escenari més propici per a la renda variable. Potser la temporada de resultats empresarials, a punt de començar, farà arribar aire fresc a uns inversors esgotats per aquest clima tan hostil. No obstant això, alguns analistes desconfien que els resultats, tot i que puguin evidenciar la bona marxa de les empreses, siguin suficients per capgirar el clima de pessimisme que impera en els mercats financers.

Un altre focus d'atenció en les properes jornades serà la publicació de dades macroeconòmiques com ara la confiança dels consumidors a l'Estat espanyol, les demandes a fàbrica a Alemanya i el producte interior brut (PIB) de la zona euro.

Però l'atenció dels inversors se centrarà un mes més en la reunió del BCE, i en les paraules del seu president, Jean-Claude Trichet, sobre quin és l'estat de l'economia i cap on van els tipus d'interès de la zona euro. A més a més, dilluns els mercats europeus caminaran sense l'orientació de Wall Street, tancat per festa nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.