Borsa

L'atur dóna un respir

La borsa espanyola troba en la millora de les dades del mercat laboral l'al·licient per acabar la setmana eixugant part de les pèrdues registrades en les jornades anteriors.

La temporada de resultats empresarials, a punt de començar, podria portar aire
fresc a uns inversors esgotats per aquest clima hostil

Els inver­sors han pogut anar-se'n el cap de set­mana amb una lleu­gera ale­gria. El prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola, l'Íbex-35, va cele­brar les bones dades d'atur que es van conèixer diven­dres tant del mer­cat labo­ral espa­nyol com del nord-ame­ricà. La cre­ació de llocs de tre­ball en l'eco­no­mia espa­nyola, la des­trucció de menys llocs als EUA i que l'atur a la zona euro s'hagi man­tin­gut esta­ble en el 10% el dar­rer mes van impul­sar l'Íbex-35 fins els 9.250 punts en la dar­rera sessió, i van limi­tar a l'2,99% les pèrdues set­ma­nals, després de sobre­viure a unes jor­na­des d'alta vola­ti­li­tat amb uns índexs que sem­blen mun­ta­nyes rus­ses.

banca a l'alça

. A prin­cipi de set­mana els mer­cats van esmor­zar amb els acords del G-20 a Toronto damunt les tau­les de con­trac­tació. Les bor­ses, i espe­ci­al­ment el malmès sec­tor ban­cari, van aco­llir amb guanys la no- apli­cació de l'ano­me­nada taxa bancària. La pràctica tota­li­tat dels par­quets inter­na­ci­o­nals van apun­tar-se alces sig­ni­fi­ca­ti­ves, amb el mer­cat espa­nyol encapçalant els guanys (va pujar un 1,61% i es va situar per sobre dels 9.688 punts). Però l'ale­gria va durar poc en uns mer­cats alta­ment sen­si­bles. De nou van aparèixer els fan­tas­mes de la liqui­di­tat bancària amb l'immi­nent ven­ci­ment del ter­mini per tor­nar els préstecs que va fer el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ara fa un any. Aquests dub­tes van tom­bar els índexs inter­na­ci­o­nals, i un altre cop la borsa espa­nyola va situar-se en el pri­mer lloc de la llista, però com a borsa que havia expe­ri­men­tat la dava­llada més impor­tant. L'Íbex-35 va depre­ciar-se un 5,45%, la ter­cera cai­guda més gran de l'exer­cici, amb un sec­tor ban­cari que va rebre un fort càstig.

Els inver­sors van aban­do­nar en massa el par­quet, no només perquè no veien clar que les enti­tats bancàries tin­gues­sin prou recur­sos per pagar els seus deu­tes al BCE, sinó pels augu­ris poc opti­mis­tes que es des­pre­nien de les dades macro­e­conòmiques. L'actual loco­mo­tora econòmica, la Xina, comença a refre­dar-se, i la con­fiança dels con­su­mi­dors nord-ame­ri­cans, una altra força que impulsa la recu­pe­ració econòmica als EUA, ha cai­gut amb força en el dar­rer mes. Això, jun­ta­ment amb un des­cens de les ven­des en les cases i una cai­guda de l'ISM manu­fac­tu­rer nord-ame­ricà, va ser inter­pre­tat pels inver­sors com un signe d'alarma sobre la recu­pe­ració econòmica als EUA i, per extensió, de l'euro­pea.

A més a més, l'agència de qua­li­fi­cació Moody's va anun­ciar que posa en revisió el rating d'Espa­nya, que podria per­dre la màxima qua­li­fi­cació (tri­ple A) en tres mesos un cop ava­lu­ats els efec­tes que poden tenir en el crei­xe­ment econòmic els plans d'ajus­ta­ment fis­cal ence­tats pel govern espa­nyol. No obs­tant això, la sub­hasta de deute espa­nyol va sal­dar-se amb un resul­tat posi­tiu: la forta demanda va per­me­tre al Tre­sor col·locar sense pro­ble­mes els 3.500 mili­ons d'euros que hi havia pre­vis­tos, amb una ren­di­bi­li­tat del 3,72%. Però això no va can­viar la tendència del mer­cat, que ha ence­tat el juliol també amb números ver­mells.

Cal des­ta­car que la borsa espa­nyola és la que arros­sega un pit­jor com­por­ta­ment d'ençà que va començar l'exer­cici, i dime­cres va tan­car un semes­tre per oblida (l'Íbex-35 ha regis­trat una dava­llada del 22,42%, el pit­jor semes­tre de la seva història).

lluny de la borsa.

Amb aquest pano­rama tan incert en ter­mes bor­sa­ris, els experts ho tenen clar: aquests mer­cats no són aptes per a inver­sors al·lèrgics als ris­cos i que patei­xen pels seus estal­vis. Ara per ara, i tenint en compte que estem en ple període esti­val, el millor és man­te­nir-se lluny del par­quet fins que la incer­tesa i la por actual dei­xin pas a un esce­nari més pro­pici per a la renda vari­a­ble. Pot­ser la tem­po­rada de resul­tats empre­sa­ri­als, a punt de començar, farà arri­bar aire fresc a uns inver­sors esgo­tats per aquest clima tan hos­til. No obs­tant això, alguns ana­lis­tes des­con­fien que els resul­tats, tot i que puguin evi­den­ciar la bona marxa de les empre­ses, siguin sufi­ci­ents per cap­gi­rar el clima de pes­si­misme que impera en els mer­cats finan­cers.

Un altre focus d'atenció en les pro­pe­res jor­na­des serà la publi­cació de dades macro­e­conòmiques com ara la con­fiança dels con­su­mi­dors a l'Estat espa­nyol, les deman­des a fàbrica a Ale­ma­nya i el pro­ducte inte­rior brut (PIB) de la zona euro.

Però l'atenció dels inver­sors se cen­trarà un mes més en la reunió del BCE, i en les parau­les del seu pre­si­dent, Jean-Claude Tric­het, sobre quin és l'estat de l'eco­no­mia i cap on van els tipus d'interès de la zona euro. A més a més, dilluns els mer­cats euro­peus cami­na­ran sense l'ori­en­tació de Wall Street, tan­cat per festa naci­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.