Eines

Unir-se per exigir el dret a l’energia

EmpowerMed es desenvolupa a França, Itàlia, Croàcia, Eslovènia, Albània i l’Estat espanyol per apoderar els afectats de pobresa energètica

Els grups de suport mutu ajuden a superar l’estigma social

Hom demana a les famílies que roman­guin a casa, com a mesura pro­filàctica con­tra la covid-19, però ens hi podem estar amb un mínim con­fort tèrmic? La pobresa con­ti­nua amenaçant les famílies, aquí i arreu, i per això Engi­nye­ria sense Fron­te­res (ESF), con­jun­ta­ment amb la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) i l’Ins­ti­tut de Recerca en Ener­gia de Cata­lu­nya (IREC), impulsa el pro­jecte euro­peu Empower­Med, que cobeja apo­de­rar les llars que cauen en una situ­ació de pobresa energètica, des d’una pers­pec­tiva de gènere i d’impac­tes en la salut.

El pro­jecte s’està desen­vo­lu­pant simultània­ment a França, Itàlia, Croàcia, Eslovènia, Albània i l’Estat espa­nyol. Com explica Lidija Zivic, de l’asso­ci­ació Focus, enti­tat d’Eslovènia res­pon­sa­ble de la ini­ci­a­tiva, Enpower­Med “se cen­tra en les dones, espe­ci­al­ment en llars mono­ma­ren­tals, perquè es veuen afec­ta­des de manera des­pro­por­ci­o­nada per la pobresa energètica, i cal el seu apo­de­ra­ment per fer-hi front”. Així mateix, com declara Kat­ha­rina Habs­brun­ner, de l’enti­tat WECF, “la pobresa energètica no només afecta econòmica­ment les famílies, sinó que impacta en la seva salut i benes­tar”. En el marc de la ini­ci­a­tiva, es faran asses­so­ra­ments col·lec­tius, apli­cació de mesu­res de con­fort tèrmic a la llar, reco­ma­na­ci­ons per reduir la des­pesa energètica i l’orga­nit­zació de grups de suport mutu, amb més de 1.500 llars en el cas català, a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

Una de les coor­di­na­do­res del pro­jecte a Cata­lu­nya, Irene González, indica que l’àmbit geogràfic del pro­jecte res­pon al fet que “a diver­sos indrets del Medi­ter­rani es detecta una pro­blemàtica sem­blant, d’edi­fi­ca­ci­ons que no han estat con­ce­bu­des per com­ba­tre el fred o la calor, i de famílies menys pre­pa­ra­des per afron­tar la pobresa energètica”. En el cas espa­nyol, segons dades ofi­ci­als, les peti­ci­ons del bo social per al des­compte en el rebut de la llum han cres­cut un 191% en dos anys, al ritme de gai­rebé 200 per dia durant la pandèmia.

Enpower­Med posa l’accent en la dona, atès que, com revela un estudi d’ESF, les aju­des con­tra la pobresa energètica les sol·licita la dona en un 70% dels casos, donat que és qui s’ha fet res­pon­sa­ble de la llar i de tenir cura dels petits i la gent gran. Pel que fa a les mares sol­te­res, un 50% patei­xen risc de pobresa energètica.

La ini­ci­a­tiva intro­du­eix ele­ments tècnics, com ara uns sen­sors dis­se­nyats per l’IREC que ser­vei­xen per mesu­rar el con­fort tèrmic a la llar i cre­uar les dades de con­sum obtin­gu­des per fer reco­ma­na­ci­ons d’estalvi. Però també hi ha eines per fomen­tar la soli­da­ri­tat. Irene González explica: “Les per­so­nes que patei­xen pobresa energètica sovint es veuen afec­ta­des, en con­seqüència, en la seva salut física i men­tal, i en els grups de suport mutu poden expo­sar els seus pro­ble­mes i així poder anar superant l’ansi­e­tat que tenen, un sen­ti­ment d’estig­ma­tit­zació.” En trac­tar la qüestió de manera col·lec­tiva, “es tei­xei­xen vin­cles que són molt impor­tants per asso­lir el benes­tar anímic”. L’acom­pa­nya­ment és clau en tota l’estratègia, perquè l’afec­tat per pobresa energètica no se senti des­val­gut. “Les per­so­nes ja no han d’anar soles a rene­go­ciar un deute, o a can­viar un con­tracte o un comp­ta­dor, van acom­pa­nya­des d’altres per sen­tir-se real­ment apo­de­ra­des, i en con­di­ci­ons de recla­mar drets i polítiques públi­ques que els garan­tei­xin.”

Els pro­mo­tors del pro­jecte insis­tei­xen que el seu tret dife­ren­cial és que ja no es tracta només de donar con­sells tècnics per no mal­ba­ra­tar ener­gia, com ara can­viar els elec­tro­domèstics, sinó “d’abor­dar el pro­blema des de la pers­pec­tiva de la justícia social”. Irene González indica: “Si bé a escala glo­bal és neces­sari avançar cap a l’eficiència energètica, cal enten­dre que, a qui està per sota dels nivells de con­fort, no se li pot apli­car polítiques del no con­nec­tis això o allò, ja que al final el que cal és pre­ser­var el dret energètic a gau­dir de tem­pe­ra­tu­res entre 18 ºC i 21 ºC, tal com pres­criu l’OMS.”

Disposició legal amb punts poc clars

La pressió dels ciutadans ha estat efectiva i finalment el govern central ha accedit a prohibir els talls de subministrament d’aigua, gas i electricitat durant l’estat d’alarma. La mesura protegeix les famílies amb bo social i les que compleixen els requisits per accedir-hi, però la norma cau en l’ambigüitat. L’Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que en aquesta disposició no queda clar si, per accedir a la protecció, les famílies han de disposar del bo social en vigor o n’hi ha prou amb complir els requisits. Haurien d’estar protegides del tall abans d’accedir al bo social, un tràmit que pot demorar-se durant mesos? L’Aliança considera que les companyies elèctriques han de preguntar als Serveis Socials sobre la situació de la família abans de procedir al tall, i garantir el subministrament si hi ha situació de vulnerabilitat. Hom també demana que les factures impagades se sufraguin per un sistema de finançament nodrit per les companyies. Així mateix, hom demana que s’incrementi el límit de renda per al consumidor vulnerable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.