Opinió

DE MEMÒRIA

La dama i el caganer

Dels escacs –i de la dama/reina– se’n torna a parlar perquè els taulers del joc que es veuen en la sèrie ‘The queen’s gambit’ els fabrica una empresa –Rexapats Ferrer– instal·lada a la Garriga. Abans, ja n’exportaven el 90% de la seva producció, però, el 2020, l’han multiplicat per cinc

El joc dels escacs, tant si s’ori­gina a l’Índia com si és egipci (com va afir­mar Josep Bru­net i Bellet, veg. el Dic­ci­o­nari d’eco­no­mis­tes cata­lans), és dut pels àrabs a Europa. Esde­vingué un joc medi­e­val d’estratègia mili­tar d’unes soci­e­tats jerar­quit­za­des, pira­mi­dals, en què la corona –i la noblesa- n’és el cen­tre. La fórmula moderna dels escacs, però, és de finals del segle XV, just del moment de la pri­mera rein­venció de la soci­e­tat cata­lana. Car, a l’obra Lli­bre dels jochs par­tits dels scachs (València, 1495), de Fran­cesc Vicent, es defi­neix una peça nova: la dama o reina, que subs­ti­tu­eix el visir, massa lent. Gràcies a la seva gran mobi­li­tat, la dama esde­vindrà, ben aviat, la peça més impor­tant, més deci­siva, del joc. Serà: “nas­cuda a València, reina a tot el món”.

De fet, en la soci­e­tat cata­lana de la baixa edat mit­jana, la sepa­ració de béns en el matri­moni per­met que les dones casa­des tin­guin la pos­si­bi­li­tat de con­ti­nuar –o d’ini­ciar- acti­vi­tats empre­sa­ri­als. No hau­ria de sor­pren­dre, doncs, que la vari­ant moderna del joc dels escacs es basés en la habi­li­tat estratègica d’una dona: la dama.

El pes­se­bre, la visu­a­lit­zació no d’un com­bat sinó d’un nai­xe­ment en un esta­ble, té un ori­gen medi­e­val, però també és en els temps moderns, al segles XVI-XVII, quan comença a popu­la­rit­zar-se. Pri­mer, són obra del poder, de l’Església i de la noblesa, però, a poc a poc, se’n fan a mol­tes cases. Sabem que la Fira de Santa Llúcia -impres­cin­di­ble per com­prar-hi les figu­re­tes- ja se cele­brava el 1786. I l’Asso­ci­ació de Pes­se­bris­tes de Bar­ce­lona, la pri­mera, és del 1836, és a dir: de just el moment de la intro­ducció de màqui­nes de vapor a la indústria cata­lana. Als ini­cis, doncs, de la segona re-invenció de la soci­e­tat cata­lana (vid. “Cata­lu­nya es rein­venta 3 cops”, L’Econòmic, 8 de juliol del 2018).

A par­tir d’un cert moment, la figu­reta del caga­ner esdevé una peça impor­tant dels pes­se­bres, tot i que se la loca­litzi en un racó mig ama­gat. Se’n fan a tota l’àrea de la Medi­terrània nord-occi­den­tal, i a Galícia i Por­tu­gal. Però, segu­ra­ment, és a Cata­lu­nya on és més difós. Sobre­tot, a par­tir dels ini­cis de la ter­cera re-invenció de la soci­e­tat cata­lana. Des del 1990, fun­ci­ona l’asso­ci­ació Amics del Caga­ner, que publica la revista El Caganòfil, i des­co­breix el Caga­ner de l’Any. El pri­mer fou el poeta –i artesà– Joan Brossa. El del 2020, Xavier Alde­guer, cap de diges­to­lo­gia de l’Hos­pi­tal Josep Tru­eta de Girona (de qui es fa una molt bona pre­sen­tació a La Mira, 21/1/19).

Dels escacs -i de la dama/reina- se’n torna a par­lar perquè els tau­lers del joc que es veuen en la sèrie The queen’s gam­bit els fabrica una empresa -Rexa­pats Fer­rer- ins­tal·lada a la Gar­riga. Abans, ja n’expor­ta­ven el 90% de la seva pro­ducció, però, el 2020, l’han mul­ti­pli­cat per cinc. Una gran pla­ta­forma de sèries (com Net­flix) pot afa­vo­rir una petita empresa.

Els fabri­cants de caga­ners, seguint una línia que s’ha anat eixam­plant, han posat al mer­cat, tot i els pro­ble­mes gene­rats per la pandèmia, uns nous caga­ners i caga­ne­res. Pen­sant, jus­ta­ment, en el que estem vivint: el pagès de sem­pre, amb mas­ca­reta i guants; tota la diver­si­tat del per­so­nal sani­tari, inclosa la caga­nera cirur­gi­ana; el mediàtic Fer­nando Simón; l’heroïna de la lluita con­tra el canvi climàtic Greta Thun­berg...

El mercat polític

De la figureta metàl·lica ‘El més petit de tots’ dissenyada per Miquel Paredes, el 1936-38, se’n van vendre 200.000. Amb aquesta distribució: 60.000 amb la senyera, 20.000 amb la bandera negra i roja anarcosindicalista, 15.000 amb la bandera de la falç i el martell, 5.000 amb la tricolor oficial de la República Espanyola. Fora de Catalunya, sense diferenciar: 100.000 més. L’economia catalana genera icones que contribueixen a modelar la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.