Política

Eleccions el 30-M

El govern decreta, amb el consens majoritari de la taula de partits, ajornar al 30 de maig els comicis convocats per al 14 de febrer, arran de la situació pandèmica

El PSC, el PDeCAT i els comuns van proposar avançar la data, sense èxit

Del 14-F al 30-M. La taula de par­tits reu­nida ahir al Par­la­ment va donar molt majo­ritària­ment per bona la pro­posta del govern d’ajor­nar tres mesos i mig les elec­ci­ons con­vo­ca­des per al 14 de febrer, en plena cresta de la ter­cera onada de Covid segons els epi­demiòlegs, i tras­lla­dar-les al 30 de maig, una data en què els experts con­fien que el risc serà menor, ate­nent el pre­ce­dent del 2020 però també les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques, més propícies, i el fet que la cam­pa­nya de vacu­nació ja haurà immu­nit­zat entre un 9% i un 30% de la població, segons càlculs fets ahir pel mateix exe­cu­tiu. Tots els grups, ni que fos a con­tra­cor, van aca­bar accep­tant l’ajor­na­ment, si bé alguns, com el PSC –que no va des­car­tar una impug­nació judi­cial–, van mos­trar dub­tes sobre la forma jurídica i els tràmits pre­e­lec­to­rals que ara caldrà repe­tir o que es per­metrà reo­brir, i, sobre­tot, van dis­cre­par pel que fa a la nova data, massa llu­nyana.

Un con­sell exe­cu­tiu extra­or­di­nari a la tarda va apro­var for­mal­ment l’ajor­na­ment i va donar llum verd al decret, que –sig­nat pel vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès– avui publica el DOGC, que deixa sense efecte la con­vo­catòria del 14 de febrer i que dicta que es faci per al 30 de maig, això sí, “prèvia anàlisi de les cir­cumstàncies epi­de­miològiques i de salut pública, i de l’evo­lució de la pandèmia al ter­ri­tori de Cata­lu­nya, i amb la deli­be­ració prèvia del govern”. “Man­te­nir la con­vo­catòria és un risc inas­su­mi­ble en clau sanitària i un per­ju­dici per a la par­ti­ci­pació que ha de legi­ti­mar tot procés democràtic”, jus­ti­fi­cava Ara­gonès en una com­pa­rei­xença al ves­pre, en què deia que la decisió és molt “medi­tada i rao­nada”. El vice­pre­si­dent es con­ju­rava a no dis­treure’s ara i a cen­trar-se “exclu­si­va­ment” a ges­ti­o­nar la pandèmia i evi­tar el col·lapse sani­tari.

El PSC, bel·lige­rant

Tot just començar la reunió del mig­dia, el govern va plan­te­jar la idea de pas­sar els comi­cis a un inter­val entre “el maig i el juny”, però vist el clam dels grups, que no volien sor­tir sense una data con­creta, al final la va posar sobre la taula: el 30 de maig. I la gran majo­ria hi van estar d’acord, tot i que alguns havien pro­po­sat altres dates ante­ri­ors. Per exem­ple, Cata­lu­nya en Comú Podem, que va sug­ge­rir el 16 de maig, però que al final va vali­dar sense mati­sos la data del 30. O el PDe­CAT, final­ment con­vi­dat a la reunió, que va sug­ge­rir fer-ho entre el 25 d’abril i el 16 de maig per escurçar al màxim l’espera, i que al final es quei­xava que no li havien donat “cap cri­teri objec­tiu” per no fer-li cas.

És clar que la posició més bel·lige­rant va ser la del PSC, que tot i que va cedir res­pecte a la neces­si­tat de l’ajor­na­ment, va insis­tir que la cita no es podia demo­rar més enllà d’unes set­ma­nes, fins que hagués bai­xat la corba de la ter­cera onada i abans de Set­mana Santa, per la qual cosa va pro­po­sar que fos el 14 o el 21 de març. “No lliga si es diu que és per dades epi­de­miològiques, i tam­poc si par­lem de més de cinc set­ma­nes, perquè no es poden fer pre­dic­ci­ons fia­bles més enllà”, acu­sava el seu líder, Miquel Iceta, visi­ble­ment con­tra­riat, ja que no entén per què no es poden fer el 14-F quan segons les últi­mes dades de Salut el pic de l’actual onada serà el 19 de gener. A més, recor­dava que, “perquè la vacu­nació fos deci­siva, el grau de població hau­ria de ser supe­rior al 70%, i això no serà fins pas­sat l’estiu”. Això sí, con­vençut que tot ple­gat només és una mani­o­bra con­tra el seu nou can­di­dat, Sal­va­dor Illa, aca­bava dient, des­a­fi­a­dor: “La dinàmica és impa­ra­ble i la victòria d’Illa es pro­duirà igual­ment. Poden endar­re­rir el canvi, però no impe­dir-lo.”

D’acord, amb mati­sos

La resta de grups accep­ta­rien la nova data, si bé amb mati­sos. Cs i ERC eren els que menys objec­ci­ons hi posa­ven, perquè hau­ria estat una “aber­ració” fer elec­ci­ons en les cir­cumstàncies actu­als, segons el cap de l’opo­sició Car­los Car­ri­zosa, que creu que s’ha impo­sat el “sen­tit comú” i els motius estric­ta­ment sani­ta­ris. Fins i tot s’engan­xava amb el PSC en decla­rar-se “sorprès” pel seu dis­curs “amb tants aires nega­ci­o­nis­tes”, que rela­ti­vit­zava el risc de con­ta­gis. “Dir-nos nega­ci­o­nis­tes és un insult, volem el suport de la ciència i estem al cos­tat d’auto­ri­tats sanitàries i pro­fes­si­o­nals”, li repli­cava Iceta. És clar que el repu­blicà Sergi Sabrià, satis­fet per l’alt con­sens asso­lit, també acu­sava el PSC de “cinisme i elec­to­ra­lisme”. “Nosal­tres també estàvem pre­pa­rats per anar a elec­ci­ons i asso­lir els millors resul­tats, però no és el que hem de mirar en aquest moment”, cloïa.

JxCat, entre­tant, va voler mar­car distàncies, ja que també va emfa­sit­zar que estava a punt per a les elec­ci­ons, i no va adop­tar com a pròpia la decisió d’ajor­nar-les, en què han tin­gut molt pes específic depar­ta­ments gover­nats per ERC com Salut i Exte­ri­ors, que con­trola els pro­ces­sos elec­to­rals. Això sí, la seva por­ta­veu, Elsa Artadi, deia que com­par­tia i ente­nia les raons de l’ajor­na­ment, si bé dema­nava que es tre­ba­lli des d’ara perquè es garan­teixi el vot al maig, impul­sant fins i tot can­vis legis­la­tius, encara que hagi de ser al Congrés.

La CUP també veu bé la nova data, però va acu­sar el govern de no haver fet tots els pos­si­bles per garan­tir alhora la salut i el dret a vot el 14-F, i li va exi­gir que no torni a pas­sar i no s’arribi a l’abril, a un mes del 30-M, amb els matei­xos dub­tes. El PP ho va accep­tar sense ganes de pole­mit­zar, però es va quei­xar que en la reunió d’ahir no es va deba­tre ni votar res, i que tot estava dat i beneït pel govern.

PSC i Vox, oberts a impugnar-ho

Ò.P.J

“Volem advertir que una cosa és canviar la data i l’altra, canviar les regles del joc quan la partida ha començat. Una cosa és possible i l’altra, no.” El líder del PSC, Miquel Iceta, gairebé l’únic que es va oposar a la decisió final i en tot cas el que ho va fer amb més contundència, va deixar oberta la porta a interposar un recurs a la justícia, ja que, tot just sortir de la reunió de partits, va avisar que llegiran amb lupa el decret d’ajornament aprovat ahir pel govern i que publica avui el DOGC. En funció del que hi vegin, decidiran si l’impugnen o no. I és que el socialista ja avisava que l’executiu haurà de fer un nou decret de convocatòria a l’abril, i tem, per exemple, que reobri tràmits en teoria ja tancats, com l’opció de canviar llistes o fer coalicions entre partits, si bé no va voler concretar si expressava els seus temors per algun rival en concret.

“No es poden fer noves eleccions; no ho acceptem i el govern no està en condicions legals de fer-ho”, insistia Iceta, per a qui tot el que passi ara “no pot anul·lar el que ha passat”. Així, per exemple, entenia que es pugui modificar el cens perquè votin els joves que compleixin 18 anys entre el 14 de febrer i el 30 de maig, però no reobrir els tràmits perquè algun d’ells es pugui incorporar a alguna candidatura en haver adquirit també el dret al sufragi passiu. “Les llistes electorals es van presentar en el termini establert i en la forma escaient; per nosaltres no es poden reobrir terminis ja esgotats”, concloïa. De fet, fins i tot creu que si algú ja ha demanat votar per correu no cal que ho torni a fer. “Són les mateixes eleccions”, repetia.

El líder de Vox, Santiago Abascal, també va rebutjar ahir a la tarda que s’ajorni el 14-F, i va avançar que el seu partit està estudiant si es pot recórrer contra la decisió. “Si hi ha una escletxa legal, ho farem”, va dir des de Barcelona. Segons l’ultradretà, hi ha molts dubtes que no sigui una “decisió política”, ja que creu que hi ha “moltes fórmules” per evitar aglomeracions als col·legis i el govern “no les ha buscat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.