Salut

Els metges desaconsellen la celebració dels comicis

Els experts dubten que es pugui garantir la seguretat durant les votacions

Padrós insta el govern espanyol perquè escolti els sanitaris i extremi les restriccions, incloent-hi confinaments domiciliaris

Met­ges i experts en epi­de­mi­o­lo­gia mos­tren reticències, quan no rebuig, a la immi­nent cele­bració d’elec­ci­ons al Par­la­ment i, tot i que decli­nen fer con­si­de­ra­ci­ons polítiques, sí que expres­sen molts dub­tes sobre les garan­ties sanitàries que es poden ofe­rir als votants. Jaume Padrós, pre­si­dent del Col·legi de Met­ges de Bar­ce­lona, admet que “no hi haurà un moment dolç per cele­brar unes elec­ci­ons, ni ara, ni tam­poc podem asse­gu­rar que d’aquí uns mesos tin­drem les con­di­ci­ons idònies”. Padrós, però, ajor­na­ria les elec­ci­ons ja que s’albi­ren set­ma­nes difícils pel que fa a hos­pi­ta­lit­zats i crítics a les UCI, i subrat­lla les con­tra­dic­ci­ons entre el dret de votar i el que diu la prudència sanitària. “Estem dema­nant res­tric­ci­ons molt més impor­tants des d’abans de Nadal, i fins i tot hem tor­nat a pro­po­sar un nou con­fi­na­ment domi­ci­li­ari.” Pel pre­si­dent dels met­ges bar­ce­lo­nins, “el sis­tema està patint i estem al límit, no pas d’estruc­tu­res, però sí de recur­sos humans”. Amb tot, Padrós és cons­ci­ent que el govern poc hi pot fer: “Veient qui­nes són les com­petències de la Gene­ra­li­tat, el reclam ja el faig al govern espa­nyol, perquè decreti el lock­down” i que imiti els països euro­peus aju­dant els sec­tors afec­tats.”

Per la seva banda, Benito Almi­rante, cap de malal­ties infec­ci­o­ses del Vall d’Hebron, asse­nyala que per cele­brar unes elec­ci­ons cal un volum de trans­missió tan baix com sigui pos­si­ble, i que ara per ara l’evo­lució de la pandèmia és incerta. Un cop resig­nats a fer les vota­ci­ons, con­si­dera, “s’han d’opti­mit­zar les mesu­res habi­li­tant espais grans com fan altres països, com ara pave­llons d’esports o espais oberts; pen­sar que si fa mal temps caldrà pro­te­gir la gent que s’esperi al car­rer i evi­tar, per exem­ple, que per­so­nes de risc esti­guin en una mesa de votació”.

Els matei­xos i encara més incon­ve­ni­ents hi troba Clara Prats, que lidera el grup de bio­lo­gia com­pu­ta­ci­o­nal en sis­te­mes com­ple­xos de la UPC. D’entrada, que la quan­ti­tat de gent en qua­ran­tena, entre posi­tius i con­tac­tes, serà molt alta i, també, que “mobi­lit­zar mili­ons de per­so­nes en un sol dia és aug­men­tar el nom­bre d’interac­ci­ons soci­als i el perill que hi hagi un gran volum de con­ta­gis que el sis­tema de ras­treig no podrà assu­mir. Entre les seves pro­pos­tes hi ha la d’allar­gar el ter­mini de vota­ci­ons més d’un dia i posar com més bar­re­res millor als con­tac­tes i a l’acu­mu­lació d’aero­sols.

LES FRASES

Els condicionants són epidemiològics i sanitaris; la decisió, en canvi, és política
Jaume Padrós
PRESIDENT DEL COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE BARCELONA
S’ha de fixar criteris d’exclusió estrictes per triar les persones que estiguin a les meses
Benito Almirante
cap de malalties infeccioses de l’hospital vall d’hebron
Caldria pedagogia perquè l’acte de votar fos segur, i sabem que el risc mai serà zero
Clara Prats
grup de biologia computacional en sistemes compleXos de la UPC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.