Eines

Albert Cañigueral

Divulgador en l'àmbit de l'economia de plataformes

“Hem de ser molt conscients d’allò que no s’ha de perdre de l’actual món laboral”

El nou model de treball presenta sobretot reptes jurídics, lleis que han de canviar

La manera de tre­ba­llar, els drets i deu­res labo­rals o els espais, entre molts altres con­cep­tes rela­ci­o­nats amb la feina, ha can­viat al llarg de la història. De fet, com asse­gura Albert Cañigue­ral, en el seu últim lli­bre El tra­bajo ya no es lo que era, “hi ha micro­can­vis que no veiem en el dia a dia, però que hi són”. Cañigue­ral, engi­nyer de mul­timèdia per la Uni­ver­si­tat Ramon Llull i reco­ne­gut con­sul­tor i divul­ga­dor en l’àmbit de l’eco­no­mia de pla­ta­for­mes, està cen­trat actu­al­ment en com serà el futur del tre­ball, l’impacte de les pla­ta­for­mes digi­tats a les ciu­tats i les inno­va­ci­ons regu­la­ti­ves.

Cap a on ens por­ten els can­vis que ha pro­vo­cat la pandèmia en el món labo­ral?
La covid-19 ha estat un acce­le­ra­dor de la tendència que ja hi havia, i que ve d’abans dels anys vui­tanta: l’exter­na­lit­zació de molts ser­veis. La tec­no­lo­gia ha faci­li­tat que això es nor­ma­litzés.
Estem pre­pa­rats per a les con­seqüències que ha produït l’acce­le­ració d’aquesta tendència?
El sis­tema està pre­pa­rat per als assa­la­ri­ats, però altres mane­res de tre­ba­llar no estan tan cober­tes. L’Estat espa­nyol és el que més tem­po­ra­li­tat té dins de la Unió Euro­pea, i mol­tes empre­ses han abu­sat de l’exter­na­lit­zació de tre­ba­lla­dors sense acom­pa­nyar aquest canvi d’un nivell de segu­re­tat sufi­ci­ent. Estem en un impàs, no sos­te­ni­ble en el temps.
Què hem d’espe­rar que suc­ce­eixi?
Hauríem d’espe­rar una cul­tura labo­ral més salu­da­ble, amb més fle­xi­bi­li­tat i menys pater­na­lista. En defi­ni­tiva, un entorn de tre­ball amb més auto­no­mia. De fet, ara ja hi ha empre­ses que estan migrant cap a aquest nou entorn.
Aca­ba­ran sent majo­ria?
Pot­ser no, però el que és clar és que el talent més jove no accep­tarà el model labo­ral actual. Hau­rem de tro­bar punts inter­me­dis, però allò que ha que­dat clar és que anem en aquesta direcció.
Què hi tro­ba­rem, en aquest nou espai labo­ral?
Un eco­sis­tema de talent i tre­ball híbrid, en què hi haurà emple­ats fixos i també autònoms; tre­ball per pro­jec­tes, amb equips dife­rents, segons les neces­si­tats; la part mecànica serà subs­tituïda per tec­no­lo­gia robo­tit­zada, que afec­tarà l’assa­la­riat esta­ble. Però hem de pen­sar que la suma d’intel·ligències, la humana més la robòtica, ens aju­darà a tre­ba­llar millor. Per tant, hem d’apro­fi­tar la regu­lació d’ara i els drets labo­rals perquè el tre­ba­lla­dor no passi d’assa­la­riat a pre­cari.
Per tant, els sin­di­cats també juga­ran un rol deci­siu?
A hores d’ara, seguei­xen pen­sant en un entorn assa­la­riat estàtic, però a poc a poc hi estan arri­bant. CCOO ha fet més pas­sos en aquest sen­tit. Ara no podem pen­sar en un tre­ba­lla­dor aïllat. Hem de bus­car entorns en què es generi con­tinuïtat.
Es refe­reix als emple­ats de l’entorn labo­ral digi­tal?
El tre­ba­lla­dor autònom i inde­pen­dent no necessària­ment ha de dei­xar de ser-ho i ha de tenir la mateixa cober­tura i drets que un assa­la­riat. Cul­tu­ral­ment, també anem cap aquí.
Esta­blir les bases d’aquest nou entorn és el que està fent, per exem­ple, la xarxa inter­na­ci­o­nal Ouis­hare, de la qual vostè és con­nec­tor per a l’Estat espa­nyol i l’Amèrica Lla­tina?
Ouis­hare qüesti­ona l’statu quo, orga­nitza tro­ba­des entre actors de dife­rents àmbits de la soci­e­tat i plan­teja noves mane­res de col·labo­ració. Aquests tre­ba­lla­dors neces­si­ten un entorn que els doni sen­tit de per­ti­nença, on apre­nen més ràpid gràcies al fet d’estar en con­tacte amb altres emple­ats com ells de dife­rents sec­tors.
Veu­rem néixer nous sin­di­cats per a aquests nous models labo­rals?
No sé si seran nous sin­di­cats o neo­sin­di­cats o pro­to­sin­di­cats, però el cert és que estan sor­gint noves asso­ci­a­ci­ons de tre­ba­lla­dors autònoms i inde­pen­dents per defen­sar els seus drets sense dei­xar de ser el que són.
Quins rep­tes ens plan­teja aquest nou món labo­ral?
Sobre­tot plan­teja rep­tes jurídics. Les lleis han de can­viar, han d’evo­lu­ci­o­nar. Una eina com la dels con­ve­nis col·lec­tius pot ser molt útil, ja que pot incloure aquests nous tre­ba­lla­dors, sobre­tot els con­ve­nis sec­to­ri­als. Per exem­ple, la cober­tura de l’atur només abasta els assa­la­ri­ats. Penso que s’hau­ria de bus­car una fórmula perquè els autònoms, que tenen molta fluc­tu­ació en els seus ingres­sos, pogues­sin gau­dir de com­pen­sa­ci­ons per als períodes que no en tenen.
Es refe­reix a un model de pro­tecció també híbrid?
Hem de ser cons­ci­ents d’allò que no s’ha de per­dre del model labo­ral actual, com els ingres­sos esta­bles o el dret a l’acció col·lec­tiva. Hem de pro­te­gir-ho i exi­gir-ne la con­tinuïtat. Les neces­si­tats no han can­viat tant, però sí les for­mes com podem adreçar-les, i la tec­no­lo­gia ens per­met fer-ho i de manera més efi­ci­ent.
Les set uto­pies que esmenta en el lli­bre es que­da­ran en això, desit­jos?
Són exigències de mínims. Pro­ba­ble­ment no hi arri­ba­rem, però és la direcció que hem d’aga­far: drets bàsics coberts i con­si­de­rar les per­so­nes pel que són i no pel que fan. Ara estem en un pèndol i hem de tro­bar l’equi­li­bri.
I quin paper hi juga la tec­no­lo­gia?
Hem d’evi­tar la tec­nou­to­pia. i ser cons­ci­ents de la doble natu­ra­lesa de qual­se­vol invent tec­nològic. L’hem d’acom­pa­nyar d’espe­rit crític i ser més exi­gents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.