Opinió

Cal multiplicar urgentment les ajudes al teixit empresarial

Des de l’inici de la covid, a Catalunya han tancat 20.479 empreses

Des que va començar la pandèmia, a Cata­lu­nya han tan­cat 20.479 empre­ses, que repre­sen­ten el 8% del tei­xit empre­sa­rial, d’acord amb dades de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona. Els sec­tors del comerç, el turisme, la cul­tura, els esports i la res­tau­ració són els més afec­tats. Tenint en compte l’impacte que això suposa en la dis­mi­nució d’ingres­sos de la població i en l’aug­ment de l’atur, és fona­men­tal res­ca­tar ara el tei­xit empre­sa­rial. Al prin­cipi de la covid, les empre­ses que tan­ca­ven eren empre­ses que vivien al dia i que poques set­ma­nes després de no tenir ingres­sos ja no podien con­ti­nuar. Ara, però, estan en perill milers d’empre­ses que fun­ci­o­na­ven molt bé abans de la covid.

Cal reconèixer l’enorme esforç que està fent la Gene­ra­li­tat, que ja ha des­ti­nat més de 5.000 mili­ons d’euros a fer front a l’impacte de la pandèmia. També cal posar en valor que l’Estat aquest cop ha actuat més ràpid que en la crisi del 2008. Tot i així, però, cal fer molt més. Vegem algu­nes xifres. D’acord amb dades de Foment, la des­pesa addi­ci­o­nal (sub­ven­ci­ons, ERTO, des­pesa sanitària...) que ha pro­vo­cat la covid a Espa­nya és del 3% del PIB. És molt menys que a Itàlia (4,5%), França (4,6%), el Regne Unit (7%) i Ale­ma­nya (7,7%). I les aju­des de liqui­di­tat (ICO...), que són préstecs que s’han de tor­nar, repre­sen­ten a Espa­nya el 14,2% del PIB. En canvi, en altres països del nos­tre entorn són molt més ele­va­des: Itàlia (33%), Ale­ma­nya (30,8%), el Regne Unit (16,6%) i França (15,7%). És veri­tat que països com Ale­ma­nya poden aju­dar més perquè estan menys endeu­tats, però aquest no és el cas d’Itàlia. Aquest menor esforç que està fent Espa­nya és un dels prin­ci­pals motius que expli­quen que les pre­vi­si­ons de recu­pe­ració econòmica siguin més pes­si­mis­tes que en altres països. A Ale­ma­nya, la recu­pe­ració es pre­veu que es pot pro­duir a finals del 2021 o prin­ci­pis del 2022. A França, es cal­cula que pot arri­bar el 2022, igual que a Itàlia. En canvi, a Espa­nya la majo­ria de pre­vi­si­ons asse­nya­len que la recu­pe­ració s’endar­re­rirà fins al 2023. De nou, es pot repe­tir el que va pas­sar amb la crisi del 2008, que en països com els Estats Units i Ale­ma­nya dos o tres anys després ja s’havia produït la major part de la recu­pe­ració i, en canvi, a Espa­nya les coses no van començar a millo­rar una mica fins al 2014. Per tot això, cal mul­ti­pli­car el res­cat del tei­xit empre­sa­rial. Cal que l’Estat, que és qui té la potes­tat d’endeu­tar-se, aug­menti subs­tan­ci­al­ment els ajuts a fons per­dut. I ha d’auto­rit­zar la Gene­ra­li­tat a endeu­tar-se. També és l’Estat el que pot apro­fi­tar els 140.000 mili­ons d’euros dels Fons Next Gene­ra­tion de la UE i des­ti­nar una part al res­cat d’empre­ses. Aquest recat és impor­tant que es faci amb cri­te­ris tècnics i que pri­o­ritzi les empre­ses que eren via­bles abans de la covid i les que tenen més futur. Per cada euro que es des­tini ara a aquesta política, se’n recu­pe­ra­ran molts més en els pro­pers anys amb impos­tos i amb estal­vis en els sub­si­dis d’atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.