Opinió

La universitat híbrida

A final de novembre, la consultora IPSOS va dur a terme una enquesta per al World Economic Forum sobre com preveuen els enquestats que serà la universitat, presencial o telemàtica, d’aquí a cinc anys [...] Les respostes mostren que el 23% creu que d’aquí a cinc anys l’educació superior al seu país serà totalment o majoritàriament en línia, i el 49% creu que es farà tant en línia com presencialment

Fa uns mesos, vaig lle­gir un arti­cle que com a títol té la pre­gunta “La pandèmia del coro­na­vi­rus trans­for­marà el sec­tor uni­ver­si­tari com va fer la pesta negra a l’edat mit­jana?” L’autor és David Dodwell, direc­tor exe­cu­tiu del Grup d’Estudi de la Política Comer­cial de Hong Kong - APEC, un grup de reflexió sobre polítiques comer­ci­als.

Diu l’autor que a causa de la pesta negra, en la dècada del 1340, les uni­ver­si­tats de tota Europa van tan­car i van sor­gir en la dècada del 1350 radi­cal­ment trans­for­ma­des. Esta­ven pre­do­mi­nant­ment enfo­ca­des en la teo­lo­gia i van pas­sar a estar-ho en les ciències mèdiques.

L’autor pre­veu que, pel fet que ara la uni­ver­si­tat és uni­ver­sal quan ales­ho­res era eli­tista, els can­vis deri­vats de la pandèmia actual seran més pro­funds. Cal dir que la seva anàlisi està cen­trada en països recep­tors d’estu­di­ants inter­na­ci­o­nals.

A final de novem­bre, la con­sul­tora IPSOS va dur a terme una enquesta per al World Eco­no­mic Forum sobre com pre­ve­uen els enques­tats que serà la uni­ver­si­tat, pre­sen­cial o telemàtica, d’aquí a cinc anys, i també inda­guen sobre les seves pre­ferències. L’enquesta es va fer en línia, entre el 23 d’octu­bre i el 6 de novem­bre, i entre més de 27.500 adults menors de 75 anys en 29 països.

Les res­pos­tes mos­tren que el 23% creu que d’aquí a cinc anys l’edu­cació supe­rior al seu país serà total­ment o majo­ritària­ment en línia, i el 49% creu que es farà tant en línia com pre­sen­ci­al­ment.

Quan es pre­gunta si paga la pena l’ense­nya­ment pre­sen­cial, un 53% pensa que sí i un 36% que no. Curi­o­sa­ment, a Itàlia i a Espa­nya pre­do­mi­nen els que diuen que no.

La con­clusió és que la gran majo­ria creu que ens enca­mi­nem cap un ense­nya­ment molt més telemàtic i que l’ense­nya­ment pre­sen­cial és un valor a pre­ser­var. La fórmula només pre­sen­cial o només telemàtica gua­nya en molt pocs països. La fórmula híbrida és la que pre­veu la majo­ria, tot i creure en el valor pre­fe­rent de la pre­sen­cial.

Les uni­ver­si­tats i el seu pro­fes­so­rat poden ser més o menys favo­ra­bles per can­viar la forma tra­di­ci­o­nal d’impar­tir docència, però el futur va per aquest camí i, per força, s’hi hau­ran d’adap­tar.

Per fer que el canvi sigui un èxit hem de superar diver­sos obs­ta­cles, com ara que els alum­nes no estan habi­tu­ats a l’apre­nen­tatge vir­tual. Si el que pre­te­nem és que en un ter­mini no gaire llarg l’ense­nya­ment uni­ver­si­tari sigui híbrid, caldrà que comenci, en peti­tes dosis, en l’ense­nya­ment secun­dari. En una petita part de les matèries del bat­xi­lle­rat, la docència hau­ria de ser híbrida, per tal que els alum­nes s’hi anes­sin adap­tant.

Un altre obs­ta­cle és el pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari. Entre el pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari, del qual no se selec­ci­o­nen les capa­ci­tats docents, hi ha bons comu­ni­ca­dors i bons docents i els que no ho són. N’hi ha que són incapaços d’interac­ci­o­nar amb els estu­di­ants i d’altres que dia­lo­guen. Si això ho tras­lla­dem a un entorn vir­tual, la capa­ci­tat d’interac­ci­o­nar amb els estu­di­ants es perd en gran part i ens podem tro­bar que bons comu­ni­ca­dors pre­sen­ci­als no ho siguin a través de la pan­ta­lla. La comu­ni­cació depèn també del llen­guatge cor­po­ral. El pro­fes­so­rat uni­ver­si­tari neces­si­tarà algun tipus de for­mació per adap­tar-s’hi i apren­dre, i no tots podran fer-ho bé.

Fins fa uns mesos, l’entorn d’apre­nen­tatge en línia era prin­ci­pal­ment un arxiu vir­tual, un magat­zem de mate­ri­als del curs, i no un lloc d’apre­nen­tatge. Evi­dent­ment això ja no podrà ser així en un model híbrid, però molt pro­fes­so­rat no sabrà fer gaire més que un dis­curs en vídeo.

A Corea del Sud, on les tec­no­lo­gies i la con­nec­ti­vi­tat estan més este­ses i són millors que aquí, una enquesta va mos­trar índexs de satis­facció molt bai­xos entre els estu­di­ants res­pecte a la seva experiència d’apre­nen­tatge en línia, fins i tot un 50% dels estu­di­ants es va plan­te­jar fer una excedència en el segon semes­tre en espera de temps millors. La con­clusió va ser que ni els estu­di­ants ni els pro­fes­sors tenen les habi­li­tats tècni­ques per interac­tuar eficaçment en entorns telemàtics. Tant l’alum­nat com el pro­fes­so­rat van dir que no esta­ven for­mats per interac­tuar en un entorn d’edu­cació remota.

Tot i la dedi­cació del pro­fes­so­rat, cami­nar cap un model híbrid no és tirar-se a la pis­cina com forçosa­ment s’ha fet. Reque­reix un apre­nen­tatge i uns plans docents ade­quats. Les uni­ver­si­tats hau­rien de tre­ba­llar per, a banda de dotar-se de la infra­es­truc­tura ade­quada, cer­car els millors models per a les dife­rents matèries, fent bench­marking i grups de tre­ball amb les millors uni­ver­si­tats pre­sen­ci­als, que faran la mateixa tran­sició.

La pesta negra

La pesta negra va colpejar durament les universitats, que eren les encarregades de formar teòlegs, metges i advocats. La matriculació va caure i algunes universitats van deixar d’existir. Tot i això, molts dels canvis van ser profunds i van ajudar a obrir el camí cap al Renaixement.

El llatí va deixar pas a les llengües populars i es va obrir una nova etapa de divulgació del coneixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.