Focus

Un 2%, sí, i també més entusiasme del públic

L’increment de la despesa pública en cultura haurà d’anar acompanyat d’un augment del consum cultural de les famílies

El sector públic s’ha d’adaptar als nous temps en procediments de governança
jordi pardo
cercle de cultura
El sistema més comercial i el més elitista han de ser compatibles
xavier marcé
ajuntament de barcelona
Una pujada del 2% ha de revertir més en els creadors que en la producció
joan corbella
Universitat pompeu fabra
Potser el problema a Catalunya és que ens falta més educació en cultura
vinyet panyella
presidenta del conca
Caldria ajustar oficialment els horaris laborals als del gaudi de l’oferta cultural
alba colombo
Univ. oberta de catalunya
Les bonificacions culturals pretenen equilibrar l’oferta i la demanda
A Catalunya hi ha poques empreses culturals ben capitalitzades
La capacitat de saber situar-se en el mercat global és fonamental
Cal pensar en la reassignació de recursos indirecta, com reduir IVA

La pandèmia ens ha mos­trat un pai­satge cul­tu­ral arra­sat, amb la can­cel·lació d’espec­ta­cles, el tan­ca­ment de sales d’exhi­bició, els actors acu­dint al Banc dels Ali­ments... Un pai­satge de cala­mi­tats en què, de forma expo­nen­cial, les feble­ses de l’eco­no­mia vin­cu­lada a la cre­ació s’han expres­sat amb tota la seva cru­esa. Cer­ta­ment, ha que­dat clar que el reclam de des­ti­nar un 2% del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat a l’àrea de Cul­tura, tot fent un salt quàntic res­pecte de l’esca­dus­ser 0,65% (240 mili­ons d’euros), no és gratuït, i ara sem­bla que les auto­ri­tats han assu­mit el com­promís. Tan­ma­teix, aquest com­promís també l’haurà d’abraçar el públic espec­ta­dor o lec­tor, que en pocs anys ha reduït el seu pres­su­post anual des­ti­nat a la cul­tura del 7% al 4%, i que ara hau­ria de fer un esforç perquè el sec­tor recu­peri embran­zida.

Pot­ser cal­dria començar per con­ce­bre la cul­tura d’una altra manera, no com una des­pesa a fons per­dut, sinó com una inversió que genera riquesa. D’aquest parer és Jordi Pardo, expert en polítiques cul­tu­rals i vice­pre­si­dent del Cer­cle de Cul­tura, enti­tat que espe­rona el debat sobre polítiques cul­tu­rals, que ens recorda que “una des­pesa pública de l’1,2% en cul­tura genera un impacte al PIB del 3,4%, i que la cul­tura ocupa un 4% de la població tre­ba­lla­dora”. El dina­misme cul­tu­ral s’enco­mana a altres sec­tors, es trans­forma en com­pe­ti­ti­vi­tat: “Se cele­bra­ria el Mobile a Bar­ce­lona sense el seu atrac­tiu cul­tu­ral? Seríem una potència turística sense la cul­tura?” Per donar a la cul­tura el trac­ta­ment ade­quat en l’agenda ins­ti­tu­ci­o­nal, és clar que, d’entrada, la injecció pública ha de ser més gene­rosa: “La des­pesa de la Gene­ra­li­tat en cul­tura és de 30 euros per per­sona, quan el que s’escau­ria serien 64 euros. Aquest incre­ment hau­ria de ser pri­o­ri­tari, ja que les volun­tats polítiques s’expres­sen en els pres­su­pos­tos.” De moment, ja tenim una reso­lució del Par­la­ment de Cata­lu­nya per avançar cap a aquesta fita, i acos­tar-nos a països cen­tre­eu­ro­peus com França, els Països Bai­xos, Bèlgica i Ale­ma­nya, que en tots els casos superen els 160 euros per per­sona i any. Una volun­tat, val a dir, que havia min­vat en un 50% dels pres­su­pos­tos del 2009 ençà. Pot­ser no cal anar tan lluny i guai­tar el món local, “on per tra­dició i com­promís, l’esforç dels ajun­ta­ments per la cul­tura suposa el 4% del pres­su­post muni­ci­pal, un 6% en ciu­tats com Bar­ce­lona o un 10% a Olot”.

Això sí, si es gasta, ha de ser efi­ci­ent­ment. Com diu Pardo, “el sec­tor públic s’ha d’adap­tar als nous temps, en pro­ce­di­ments de gover­nança i orga­nit­zació, millo­rar en els tem­pos admi­nis­tra­tius i actu­a­lit­zar el marc nor­ma­tiu, que ara no s’ajusta a les neces­si­tats”. A Pardo el pre­o­cupa la qüestió de la pro­fes­si­o­na­lit­zació en la gestió de grans equi­pa­ments, i con­si­dera que el seu lide­ratge mai ha d’estar sotmès a inter­ferències polítiques: “Els rec­tors d’aquests equi­pa­ments no han de can­viar pels resul­tats elec­to­rals, cal una sepa­ració entre tècnics i polítics per evi­tar mira­des con­tra­dictòries.” A més d’abo­car-hi més diners, la cul­tura mereix estratègia, esde­ve­nir una peça fona­men­tal en el desen­vo­lu­pa­ment del ter­ri­tori i dels pro­jec­tes urbans, com s’ha insis­tit mol­tes vega­des des del Cer­cle de Cul­tura. Com diu Jordi Pardo, “grans museus i fes­ti­vals poden tenir un paper de motor en relació amb el ter­ri­tori, hi ha d’haver una con­nexió ter­ri­to­rial, ini­ci­a­ti­ves d’arreu de Cata­lu­nya han de tenir apa­ra­dors que les expo­sin, és impor­tant tenir una agenda com­par­tida amb la metròpoli”.

Amb una llarga experiència en la gestió cul­tu­ral, tant en l’àmbit públic com pri­vat, Xavier Marcé ara des­plega els seus conei­xe­ments com a regi­dor de Turisme i Indústries Cre­a­ti­ves a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, i té molt clar que el sis­tema de l’empresa cul­tu­ral a Cata­lu­nya “és molt vul­ne­ra­ble, perquè no hi ha gaire crítica per supor­tar pro­jec­tes de gran abast”. A més, con­si­dera que no s’ha acon­se­guit que Bar­ce­lona exer­ceixi una capi­ta­li­tat cul­tu­ral per a tot l’Estat: “Si Bar­ce­lona vol ser capi­tal cul­tu­ral, ha de deci­dir quin és el seu àmbit de mer­cat. Madrid va voler ser hub del mer­cat lla­ti­no­a­me­ricà, i Bar­ce­lona això només ho ha fet en el sec­tor edi­to­rial, i cal­dria fer-ho en àmbits com l’audi­o­vi­sual, per acon­se­guir un eco­sis­tema de grans empre­ses en què es pugui rete­nir el talent.” A més, “cal afron­tar la qüestió lingüística des d’un punt de vista més comer­cial: si bé cal dis­cri­mi­nar posi­ti­va­ment el català, hem de ser cons­ci­ents que, en àmbits com el cinema, difícil­ment podrem esco­me­tre grans pro­duc­ci­ons si l’idi­oma suposa un límit, tot i que tin­guem un sis­tema de for­mació artística molt reco­ne­gut arreu del món.” Marcé creu que l’admi­nis­tració hau­ria d’assu­mir que al món de la cul­tura hi ha dos sis­te­mes, un més d’avant­guarda i un altre de més comer­cial, que “tenen regles dife­rents, un fet que l’admi­nis­tració no té clar, ja que creu que un és el bo i demo­nitza l’altre, quan tots dos són com­pa­ti­bles”: “Si volem esti­mu­lar al màxim el con­sum cul­tu­ral, cal saber jugar amb tots dos.”

La cai­guda del sis­tema de fes­ti­vals musi­cals, per posar un exem­ple, ens explica que ens tro­bem al bell mig d’una crisi d’oferta, per la qual cosa no ens podem per­me­tre “una crisi de demanda”. Pre­ci­sa­ment, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va posar en cir­cu­lació a mit­jan de l’any pas­sat 200.000 Bonus Cul­tura en què al con­su­mi­dor se’l con­vida a com­prar un abo­na­ment de 30 euros i l’Ajun­ta­ment n’afe­geix 10. És una ini­ci­a­tiva que “con­tri­bu­eix a equi­li­brar oferta i demanda i que con­trasta amb la dedi­cació enorme que s’ha tin­gut a afa­vo­rir al cre­a­dor men­tre que el con­su­mi­dor merei­xia poca atenció”.

Pot­ser la indústria cul­tu­ral cata­lana pateix de glo­ba­lit­zació. El pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra i direc­tor de l’Obser­va­tori de la Pro­ducció Audi­o­vi­sual creu: “La nos­tra prin­ci­pal feblesa és la glo­ba­lit­zació dels mer­cats cul­tu­rals, tant pel que fa a la cre­ació com a la dis­tri­bució. Veiem grans musi­cals que amb llicència ocu­pen tots els mer­cats, o pla­ta­for­mes com Net­flix i com­pa­nyia.” Davant d’aquesta pressió: “Tenim molta capa­ci­tat de cre­ació, però només un gra­pat d’empre­ses prou capi­ta­lit­za­des, com ara Medi­a­pro, Focus i Lavínia, per donar-hi sor­tida. Tenim un embut.” Sobre com aixe­car l’entu­si­asme del con­su­mi­dor cul­tu­ral, Cor­be­lla con­si­dera: “Hem mun­tat una indústria en què el preu dels pro­duc­tes i ser­veis el fixa l’ofer­tant, sense aten­dre l’usu­ari, que té la seva pròpia visió de posar el preu a les coses. És la demanda la que fixa els preus, però si veiem com la gent s’escar­rassa a tro­bar ofer­tes –en tea­tre, per exem­ple–, es demos­tra que sí que vol cul­tura, però a preus rao­na­bles.” Cor­be­lla creu que en el futur els sis­te­mes de mece­natge esde­vin­dran clau, atès que “la soci­e­tat com més va és més cre­a­tiva, tot­hom pot crear i així pro­li­fe­ren les acti­vi­tats sub­ven­ci­o­na­bles, i com que amb diner públic tot no es pot pagar, caldrà acu­dir a mece­nes, tre­ba­llar més el trac­ta­ment fis­cal que la sub­venció perquè des de la regu­lació els diners dels que en tenen vagin a la cre­ació.” A més, con­si­dera que aug­men­tar la par­tida dedi­cada a Cul­tura en el pres­su­post, fins al 2%, té sen­tit “si es des­tina més a la cre­a­ti­vi­tat que a la pro­ducció, si s’aplica a con­ve­nis amb actors, guio­nis­tes, tècnics, etc. pot ser més efec­tiu per crear tei­xit”.

Incen­ti­var el con­su­mi­dor, o crear-ne un de nou mit­jançant l’edu­cació? Alba Colombo, experta en eco­no­mia de la cul­tura de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC) té clar que “cal edu­car de manera cons­tant els infants perquè de grans tin­guin interès per con­su­mir cul­tura, però també cal­drien noves eines per con­su­mir, com ajus­tar els hora­ris labo­rals al gaudi de la cul­tura, que no podem enten­dre només com a oci”. Colombo ha des­ti­nat bona part del seu temps de recerca a la importància dels espais de cre­ació públics: “Esti­mu­lar els espais de cre­ació, en l’àmbit de barri, afa­vo­reix l’accés a la cul­tura de la gent, hi ha veri­ta­ble­ment un retorn social, i no es llen­cen els diners, atès que es genera un bé col·lec­tiu.” Per donar més soli­desa a la inversió en cul­tura, cal­dria, a parer de Colombo, adop­tar estratègies molt pròpies de l’àmbit anglo­saxó. “Des d’una caixa pots finançar-ne una altra, des de turisme o edu­cació, finançar la cul­tura.” Colombo, que ha estu­diat l’impacte econòmic de grans esde­ve­ni­ments, com ara el fes­ti­val de cinema Ber­li­nale, alerta que si bé és inne­ga­ble el seu paper impul­sor, “cal anar amb molt de compte de no dei­xar-se por­tar per les exigències dels grans patro­ci­na­dors, que podrien posar en perill el per­fil del fes­ti­val com a mani­fes­tació cul­tu­ral”.

Si anem a cer­car el teló d’Aquil·les del nos­tre sec­tor cul­tu­ral, Vinyet Panye­lla, pre­si­denta del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i les Arts (CoNCA), orga­nisme asses­sor de la Gene­ra­li­tat, pensa que “l’empresa cul­tu­ral cata­lana és tan vul­ne­ra­ble o forta com d’altres, però el que sí que és real­ment vul­ne­ra­ble és la cre­ació, i sense aquesta no hi ha indústria cul­tu­ral”. En rao­nar sobre la importància del 2%, con­si­dera que “caldrà tenir molta cura en la dis­tri­bució d’aquest incre­ment del pres­su­post, ja que no és el mateix finançar les infra­es­truc­tu­res que la cre­ació i la recerca en cul­tura, i els dos àmbits són impor­tants”. Posa l’exem­ple d’un museu, que a més de neces­si­tar el pres­su­post per pres­tar el ser­vei públic d’expo­sició, també en neces­sita per donar suport a la cre­ació amb una bona pro­gra­mació. “Cre­iem que les dota­ci­ons han de ser pro­por­ci­o­na­des, per anar més enllà de la sim­ple super­vivència.”

A Vinyet Panye­lla no li acaba de fer el pes el con­cepte de con­sum cul­tu­ral, i s’estima més par­lar d’accés i par­ti­ci­pació en la cul­tura: “Crec que per esti­mu­lar aquesta impli­cació del ciu­tadà pot­ser ens falta més edu­cació en la cul­tura”, tot i que branda les bones dades del ser­vei de bibli­o­te­ques, que ha vist com el préstec de lli­bre electrònic crei­xia un 130% en els dar­rers mesos, o la bona afluència a museus en dies de jor­na­des gratuïtes, per argu­men­tar que “tot depèn de com s’adapta l’oferta a la demanda”.

La necessària com­bi­nació entre sec­tor públic i pri­vat hau­ria de pas­sar a casa nos­tra, a parer de Panye­lla, per “reduir la buro­cra­tit­zació, l’admi­nis­tra­ti­visme, que fa per­dre opor­tu­ni­tats”. També creu que men­tre alguns àmbits, més mino­ri­ta­ris, poden neces­si­tar la pre­e­minència del suport públic, d’altres, com l’audi­o­vi­sual, han de ser un ter­reny més propi de les empre­ses pri­va­des. Tan­ma­teix, la interacció entre sec­tor públic i pri­vat és impor­tant, “i pot donar bons resul­tats en camps com, per exem­ple, el turisme cul­tu­ral”.

Per a Lluís Bonet, mem­bre de l’Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals de la Gestió Cul­tu­ral de Cata­lu­nya (APGCC) i direc­tor del Pro­grama de Gestió Cul­tu­ral de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) la super­vivència d’un sec­tor que, no ho obli­dem, arrisca més perquè ofe­reix un pro­ducte ori­gi­nal, no seriat, a Cata­lu­nya depèn “de la capa­ci­tat de saber ubi­car-se en un mer­cat inter­na­ci­o­nal, i per això és impor­tant esta­blir ali­an­ces amb empre­ses de fora, com les que, per exem­ple, han sabut fer les cases de sub­has­tes”. Al vol­tant del paper del sec­tor públic en l’enfor­ti­ment de la indústria cul­tu­ral, Bonet té clar que no tot són sub­ven­ci­ons, hi ha suports indi­rec­tes que poden ser ins­tru­men­ta­lit­zats en un sen­tit o un altre: “L’IVA del lli­bre és del 4%, però el dels ins­tru­ments musi­cals, del 21%. Per què? Pot­ser perquè el sec­tor edi­to­rial a casa nos­tra és poderós.” A més de poten­ciar les pos­si­bi­li­tats d’aquest impost o el de soci­e­tats, o donar més recor­re­gut al mece­natge, Bonet creu que una gran via per explo­rar en el suport públic a la cul­tura és el matc­hing grant, una fórmula en què “un empre­ne­dor cul­tu­ral que recapti diners per a una ini­ci­a­tiva, rebrà una sub­venció extra en funció dels diners recap­tats”: “Aquesta via, molt desen­vo­lu­pada en l’entorn anglo­saxó, a més de per­me­tre acon­se­guir diners, espe­rona la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, la cons­trucció de comu­ni­tat.”

Una política cul­tu­ral de futur merei­xe­ria, en la seva opinió, cer­tes esme­nes, però no fer can­vis gaire pro­funds que “podrien ser molt cos­to­sos i aca­bar amb gua­nya­dors i per­de­dors”: “Hem de veure quins sec­tors volem que exis­tei­xin d’aquí a cinc anys i donar suport als àmbits més febles, sense des­cui­dar allò que ja fun­ci­ona, per no car­re­gar-nos l’eco­sis­tema.” Així doncs, si, per exem­ple, hom con­si­dera que la digi­ta­lit­zació és l’assig­na­tura pen­dent dels sec­tors tra­di­ci­o­nals, cal­dria posar-hi recur­sos perquè tot­hom esti­gui al dia i pugui ofe­rir el millor pro­ducte o ser­vei. Igual­ment: “En la for­mació, hem de pre­pa­rar pro­fes­si­o­nals perquè siguin com­pe­ti­tius en àmbits real­ment de futur, i aquí és feina del sec­tor públic ori­en­tar.” L’escola d’audi­o­vi­su­als ESCAC, el Taller de Músics, el Con­ser­va­tori del Liceu i la Cen­tral del Circ són qua­tre exem­ples d’ini­ci­a­ti­ves pri­va­des que “per la seva mirada sinèrgica i inter­na­ci­o­nal” han meres­cut un cert suport ins­ti­tu­ci­o­nal. Bonet té clar que “els diners s’han de posar allà on hi ha capa­ci­tat de mul­ti­pli­car”. La infra­es­truc­tura, durant anys i anys objecte fona­men­tal de la des­pesa en cul­tura, ha de seguir sent impor­tant, “però si se sap ren­di­bi­lit­zar, és a dir que si tens un tea­tre l’has de ren­di­bi­lit­zar al 100%, tot por­tant-hi nous públics, com ara l’esco­lar o d’altres”.

Cal incen­ti­var el con­sum cul­tu­ral a través de l’expe­ri­men­tació. “Si volem que la gent con­su­meixi més, pot­ser el que cal és que tasti noves coses, que tren­qui bar­re­res simbòliques. Es pot fer una tasca de medi­ació cul­tu­ral, com un guia per acce­dir a deter­mi­nat tea­tre.” Bonet creu que en molts casos és més clara la bar­rera cul­tu­ral que la de preus.

Xavier Cube­les, con­sul­tor sobre Indústries Cul­tu­rals d’Eure­cat, esta­bleix que en el sec­tor cul­tu­ral con­flu­ei­xen tres vies de des­pesa: una prové de l’admi­nis­tració pública, una altra de les famílies i una dar­rera dels anun­ci­ants o patro­ci­na­dors. Així doncs: “Si aug­men­tem fins al 2% el pres­su­post en cul­tura de l’admi­nis­tració pública, això d’anar acom­pa­nyat de més des­pesa de les famílies i dels patro­ci­na­dors.” Com afirma, “als països euro­peus en què les famílies gas­ten més en cul­tura, l’admi­nis­tració pública també ho fa”. Així, si volem fer créixer la part de la des­pesa fami­liar anual que les famílies cata­la­nes des­ti­nen a cul­tura, al vol­tant d’un 6%, per equi­pa­rar-la a la de diver­sos països euro­peus, on arriba al 9%, “cal­dria fer una reas­sig­nació de recur­sos indi­recta amb, per exem­ple, reduc­ci­ons de l’IVA per a deter­mi­nats pro­duc­tes i ser­veis cul­tu­rals”.

En aquest sen­tit, “en cul­tura, l’admi­nis­tració ha d’exer­cir un paper redis­tri­bu­tiu, com seria la inversió en bibli­o­te­ques o el cofi­nançament de tea­tres muni­ci­pals, per posar un parell d’exem­ples, però no subs­ti­tu­tius, en tot cas incen­ti­va­dors”.

Xavier Cube­les no creu que hi hagi diferències entre turisme i cul­tura, ja que, de fet, la gent viatja a la recerca d’atrac­tius cul­tu­rals, i és clar, doncs, que “el turisme finança la cul­tura”. El que passa és que “el com­por­ta­ment dels turis­tes ten­deix a con­cen­trar-se en poques coses, veiem com arreu deu monu­ments con­cen­tren totes les visi­tes, així que hauríem de fer alguna cosa per cor­re­gir això, cer­car alter­na­ti­ves en cul­tura i lleure”.

A la cul­tura, asso­ci­ada a l’esport, li cor­res­pondrà un 1,1% dels 140.000 mili­ons d’euros del pla de recu­pe­ració euro­peu per superar la crisi ori­gi­nada per la pandèmia, uns 1.540 mili­ons d’euros que s’hau­ran de gas­tar en el ter­mini de sis anys, uns 256,67 mili­ons a l’any. Un per­cen­tatge que, val a dir, no supera l’1,2% de des­pesa que l’Estat espa­nyol des­tina a cul­tura anu­al­ment. Xavier Cube­les es fa la pre­gunta: “Quin seria el per­cen­tatge ade­quat en aquest cas? Això sí que seria relle­vant, ja que aquí sí que hi ha opci­ons reals per cor­re­gir la situ­ació actual.”

Un nou estatus per protegir el creador

Durant la crisi hem vist com de vulnerable és el creador. L’administració central i la Generalitat treballen per dotar aquest tipus d’autònom sotmès a tantes contingències d’un veritable estatut de l’artista. Més enllà de reduir-los l’IVA, adequar-los l’IRPF (més fraccionat i més deduccions) o evitar l’ús abusiu de la contractació mercantil, la mesura en què es treballa que pot ser més transcendent, per solucionar el greu problema de les intermitències en les afiliacions a la Seguretat Social, és una solució semblant a la que s’aplica a França, un sistema de protecció en què es cobreixen els períodes d’inactivitat amb prestacions d’atur a partir d’un nombre de dies d’afiliació durant l’any amb unes hores mínimes de feina, sense que sigui necessari haver arribat a períodes llargs d’activitat. Per tal de vehicular aquesta mesura, la Generalitat elaborarà prèviament un cens d’artistes per conèixer la veritable població de creadors. Dins d’aquesta solució, també hi hauria una prestació mínima durant uns mesos per als treballadors que no arribessin al reconeixement de situació d’intermitència.

Finançar els circuits

En el món del teatre, com assenyala Isabel Vidal, gerent de la companyia Focus i presidenta de l’associació ADETCA, “fer créixer finançament és fonamental perquè en pengen els circuits: si hi ha més diners públics, els teatres municipals poden contractar més, i l’empresa teatral té més capacitat de risc”. Vidal creu que el nucli de públic fidel del teatre és encara petit, i que caldria ampliar-lo, implicant-hi les escoles, “amb sortides teatrals en horari lectiu”, o amb campanyes de màrqueting: “Ara els mitjans parlen molt de cultura, però això no només cal fer-ho en temps de pandèmia.” Amb més públic, es poden dur a terme projectes ambiciosos, com musicals, i tenir més temps en cartell les produccions, que han passat d’un any a tres mesos.

Seduir fiscalment els mecenes

La legislació de mecenatge no arriba aquí als incentius que trobaríem en altres indrets. És per això que diverses veus demanen anar molt més enllà, modificar la Llei 49/2002 de mecenatge, perquè esdevingui més valenta. Hi ha un cert consens entre els diversos sectors de l’empresa cultural a demanar que els possibles mecenes puguin gaudir de deduccions de fins al 60% en l’IRPF, un 25% més que el que la llei disposa actualment, i del 70% en el cas de l’impost de societats, un 35% més. Així mateix, hom demana obrir més el ventall dels possibles beneficiaris, que no quedin limitats a fundacions o associacions declarades d’utilitat pública i que es puguin ampliar a empreses i autònoms. Així mateix, també es demana preveure la modalitat de micromecenatge, amb un 100% de deducció per al donant. Per a l’àmbit fiscal català, hom proposa exoneracions en l’impost de successions i donacions per als beneficiaris d’aportacions a projectes culturals i una deducció del 100% de la quota autonòmica de l’IRPF en el cas de microdonacions, i del 70% en el cas d’altres tipus d’aportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.