Opinió

Recuperació econòmica en forma de K

Una pre­gunta habi­tual quan s’està enmig d’una crisi econòmica és quan i com serà la recu­pe­ració. Com que els experts sani­ta­ris ens estan con­fir­mant que les vacu­nes són efec­ti­ves, les pre­vi­si­ons indi­quen que en pocs mesos l’eco­no­mia farà un impor­tant rebot cap amunt. A escala mun­dial, amb dades de l’FMI, la cai­guda del PIB el 2020 va ser del –3,5% i per al 2021 s’espera un crei­xe­ment del 5,5%. Per tant, en un any l’eco­no­mia mun­dial haurà superat els nivells pre­crisi. En l’àmbit euro­peu, el 2021 també s’espera una recu­pe­ració molt impor­tant (+4,2%), tot i que no superarà la cai­guda del 2020 (-7,2%). A Espa­nya, les dades són pit­jors. I també a Cata­lu­nya, d’acord amb dades de la Cam­bra de Bar­ce­lona, tant pel que fa a la cai­guda del 2020 (al vol­tant del -11,4%) com a la recu­pe­ració del 2021 (+6,1%). Per tant, a Cata­lu­nya la recu­pe­ració s’espera més aviat cap al 2022. Això ens fa pen­sar que la recu­pe­ració serà en forma de V, amb una gran cai­guda el 2020 i una forta recu­pe­ració que es podria com­ple­tar el 2022.

Ara bé, si aga­fem la lupa i fem l’anàlisi per sec­tors, tot can­via. N’hi ha que estan fun­ci­o­nant molt bé i, en canvi, n’hi ha d’altres que tri­ga­ran uns anys a recu­pe­rar els nivells pre­crisi. Per això, molts pen­sem que la recu­pe­ració serà en forma de K, amb una part de l’eco­no­mia que anirà molt cap amunt, men­tre que una altra part seguirà patint.

Si divi­dim el tei­xit empre­sa­rial en tres parts, en tenim una que durant la pandèmia ha fun­ci­o­nat bé. És el cas de sec­tors com el sani­tari, el far­macèutic, l’agro­a­li­men­tari, el de la dis­tri­bució ali­mentària, el comerç electrònic, els ser­veis en stre­a­ming i les TIC. Aquesta part repre­senta al vol­tant del 20% de les empre­ses. Hi ha una segona part, que repre­senta al vol­tant del 50% del tei­xit empre­sa­rial, que ha patit durant la pandèmia però que s’està començant a recu­pe­rar. És el cas, per exem­ple, de la indústria, dels ser­veis a les per­so­nes i de part del comerç. Final­ment, hi ha una ter­cera part, que repre­senta el 30% del tei­xit empre­sa­rial, que tindrà una recu­pe­ració molt lenta i que pot seguir patint fins al 2023 o més enllà. És el cas de sec­tors com les aerolínies, els hotels i d’altres de vin­cu­lats al turisme. Els estu­dis en l’àmbit euro­peu indi­quen, en el cas dels hotels, per exem­ple, que l’ocu­pació es pot recu­pe­rar el 2022, però com que els preus han bai­xat molt, els ingres­sos poden tri­gar més a recu­pe­rar els nivells pre­crisi. Tot això pot variar molt en funció de les estratègies que adopti cada empresa, ja que n’hi pot haver que vagin millor que el seu sec­tor si apos­ten,per exem­ple, per línies emer­gents com la digi­ta­lit­zació i la sos­te­ni­bi­li­tat. També pot ser deter­mi­nant el fet d’acce­dir o no als fons Next Gene­ra­tion de la UE.

Com en altres cri­sis, en aquesta també hi ha la “des­trucció cre­a­tiva”, de la qual Joseph Schum­pe­ter ja par­lava el 1942, i que vol dir que l’eco­no­mia sem­pre es va trans­for­mant amb empre­ses que crei­xen i gua­nyen i d’altres que van enrere i fins i tot des­a­pa­rei­xen. D’acord amb McKin­sey, l’auto­ma­ti­zació, la digi­ta­lit­zació i el comerç electrònic faran que un 25% de tre­ba­lla­dors s’hagin de recon­ver­tir. En defi­ni­tiva, la recu­pe­ració serà desi­gual i caldrà pre­veure actu­a­ci­ons, ja siguin aju­des per parar el cop o per recon­ver­tir-se, per als sec­tors, empre­ses i per­so­nes que ho tenen més difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.