Gran angular

Marc Realp

Director general de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO)

“Preocupa la concentració que es pot produir en alguns sectors com l’hoteler”

Estem investigant empreses que durant la pandèmia s’han coordinat per no abaixar preus
La covid ha deixat en evidència el vet a comprar en línia medicaments amb recepta
No es pot prioritzar el productor local en les compres públiques per protegir-lo
Twitter és un canal de denúncia anònima que realment ens està ajudant molt

Com ha ori­en­tat l’ACCO l’acti­vi­tat durant la pandèmia?
Quan va escla­tar tot, vam reforçar el nos­tre rol de vigilància del mer­cat. Super­vi­sant, d’una banda, que no hi hagues­sin actu­a­ci­ons coor­di­na­des entre els ope­ra­dors pri­vats i, d’una altra, que les regu­la­ci­ons que pogués adop­tar l’admi­nis­tració pública fos­sin tan poc res­tric­ti­ves de la com­petència com fos pos­si­ble.
I què heu obser­vat?
Ini­ci­al­ment, ens van arri­bar mol­tes quei­xes sobre l’aug­ment sob­tat de preus d’alguns pro­duc­tes (mas­ca­re­tes hidro­gels, bit­llets d’avi­ons, ser­veis fune­ra­ris, etc.). Temes més rela­ci­o­nats amb un desa­jus­ta­ment entre oferta i demanda que no amb un com­por­ta­ment anti­com­pe­ti­tiu. I pel que fa a admi­nis­tra­ci­ons, sí que vam obser­var com el con­fi­na­ment dei­xava en evidència les limi­ta­ci­ons que impo­sen algu­nes regu­la­ci­ons sobre les quals l’ACCO ja s’havia anat quei­xant. Un exem­ple molt clar és la venda en línia de medi­ca­ments amb recepta. Vam fer un posi­ci­o­na­ment molt crític sobre el fet que, en una situ­ació de con­fi­na­ment, tenim una regu­lació que obliga el con­su­mi­dor a anar a la farmàcia.
I com ha evo­lu­ci­o­nat el mer­cat amb el pas dels mesos?
Doncs avui dia hem començat a inves­ti­gar alguns sec­tors per supo­sa­des actu­a­ci­ons coor­di­na­des. Veiem estrany que en sec­tors en què hi ha hagut una bai­xada de la demanda i seria espe­ra­ble una reducció del preu, això no esti­gui pas­sant.O que en sec­tors en què la pandèmia ha supo­sat un aug­ment de cos­tos de pro­ducció, els ope­ra­dors s’esti­guin coor­di­nant per tras­lla­dar aquest incre­ment al con­su­mi­dor.
Heu detec­tat abu­sos en la con­trac­tació pública arran del decret que per­me­tia les com­pres sense con­curs?
El que van fer la Gene­ra­li­tat i el govern de l’Estat és dotar de més empara legal una excep­ci­o­na­li­tat que ja es pre­veu en la llei de con­trac­tes del sec­tor públic per vies d’emergència. És difícil detec­tar abu­sos que siguin san­ci­o­na­bles, perquè hi ha una cober­tura legal, però sí que hem posat de relleu els ris­cos per a l’erari públic que com­por­ten aques­tes actu­a­ci­ons i vam ser crítics a l’hora d’enten­dre que l’abast i la tem­po­ra­li­tat d’aquesta excep­ci­o­na­li­tat anava més enllà d’allò que, a pri­ori, era rao­na­ble.
El que s’ha vist és que per a deter­mi­nats pro­duc­tes bàsics estem molt expo­sats pel fet de no tenir pro­duc­tors locals.
És cert, però una cosa bona de la pandèmia és que ha posat de relleu l’enorme capa­ci­tat d’inno­vació i de trans­for­mació tec­nològica d’alguns sec­tors. Hem de veure com ho con­so­li­dem.
La con­trac­tació pública no hau­ria de pro­te­gir aquesta inno­vació local?
És un repte estratègic de país veure com con­so­li­dem aquesta inno­vació, però en un mer­cat lliure com el nos­tre en cap cas es pot pri­o­rit­zar el pro­duc­tor local en les com­pres públi­ques de béns i ser­veis per pro­te­gir-lo.
Però tam­poc no s’hau­ria de basar només en el preu, que ens posa en mans dels pro­duc­tors asiàtics.
La com­pra pública s’ha de basar en la millor relació qua­li­tat-preu, perquè estem par­lant dels diners de tots els con­tri­bu­ents. Ara bé, hi ha pro­duc­tors locals que tenen argu­ments de sos­te­ni­bi­li­tat dels seus pro­duc­tes que s’hau­rien de tenir en compte.
Qui­nes con­seqüències d’aquesta pandèmia amoïnen l’ACCO?
Ens pre­o­cupa la con­cen­tració empre­sa­rial en deter­mi­nats sec­tors que hi podria haver en els pròxims anys; en el sec­tor hote­ler, per exem­ple, és molt clar, perquè a llarga por­tarà una reducció de la com­petència. I està pas­sant en molts altres sec­tors. I aquí l’ACCO no té totes les eines que ens agra­da­ria per ava­luar l’impacte d’aques­tes con­cen­tra­ci­ons a Cata­lu­nya. Tenim unes com­petències reco­ne­gu­des en l’esta­tut, però que no estan arti­cu­la­des pel que fa a la llei esta­tal i ara mateix qui ho pot fer és la CNMC.
Es poden fer denúncies anònimes?
Al nos­tre web tenim un canal de col·labo­ració que per­met a qual­se­vol per­sona fer-nos arri­bar qual­se­vol situ­ació que vul­gui de manera anònima. També tenim molta comu­ni­cació anònima a través de Twit­ter, una xarxa social que real­ment ens ha ser­vit molt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.