Empreses

La Selva invertirà 5 milions per elaborar una línia vegetariana

La càrnia gironina ja preveu iniciar la producció el gener vinent a la nova planta adquirida a Cassà sota la marca Altervego La firma centenària ja supera els 400 treballadors

La firma Joa­quim Albertí, que ela­bora i comer­ci­a­litza embo­tits i pro­duc­tes car­nis i d’ali­men­tació amb la marca La Selva, inver­tirà més de 5 mili­ons d’euros per tirar enda­vant un pro­jecte de xar­cu­te­ria vege­ta­ri­ana a través de la nova marca Alter­vego, que ja és una rea­li­tat. També injec­tarà 3,5 mili­ons més en man­te­ni­ment i millora dels 34.000 m² de les ins­tal·laci­ons pro­pi­e­tat de la càrnia nas­cuda el 1917.

Des del mes de febrer, la firma de caràcter fami­liar ja comer­ci­a­litza embo­tits vege­ta­ri­ans com la can­sa­lada, el per­nil de gall dindi o el llom, fets a base de soja, ou i oli d’oliva. Aquesta pro­ducció, de moment, es fa en una nau adap­tada als nous pro­duc­tes a les ins­tal·laci­ons cen­trals que l’empresa té a Camp­llong (Gironès). “El gruix de la inversió cor­res­pon a la com­pra d’uns ter­renys de 18.000 m² a Cassà de la Selva, a només qua­tre quilòmetres de la seu actual”, explica Xavier Albertí, pro­pi­e­tari i direc­tor gene­ral de la càrnia giro­nina.

La idea, tal com explica el direc­tor gene­ral, és “poder tras­lla­dar la pro­ducció de xar­cu­te­ria vege­ta­ri­ana a les noves ins­tal·laci­ons de Cassà el gener del 2022, a una nau específica de 8.000 m²”, però Xavier Albertí afe­geix: “En pocs mesos veu­rem la tendència i sabrem si hem d’acce­le­rar el tras­llat aquest mateix any.”

R+D, com­pra i tec­no­lo­gia.

De fet, la inversió per a aquest nou pro­jecte cor­res­pon a la com­pra dels ter­renys, a l’obra civil i al des­ple­ga­ment de la maquinària i de la tec­no­lo­gia, així com a tot l’àmbit d’R+D, que ha estat desen­vo­lu­pat per un grup d’experts durant tot un any per acon­se­guir una bona qua­li­tat i una bona tex­tura per a la nova xar­cu­te­ria vege­ta­ri­ana. A més, la firma acaba de com­prar una màquina extros­sora humida per donar més tex­tura als pro­duc­tes, que, com diu la direcció, és de les poques que hi ha a l’Estat.

Al marge d’aquesta inversió, Embo­tits La Selva injecta entre 3 i 3,5 mili­ons d’euros de mit­jana anu­als al man­te­ni­ment de la maquinària i les ins­tal·laci­ons. A més, l’empresa acaba d’adqui­rir una cal­dera de bio­massa, fabri­cada a les comar­ques giro­ni­nes, que ha cos­tat uns 600.000 euros, per resol­dre el tema energètic. Ante­ri­or­ment, es feia ser­vir el fuel o la lle­nya.

Embo­tits La Selva va fac­tu­rar 79 mili­ons d’euros el 2020, un 4% més en valor que l’any ante­rior. Quant a pro­ducció, la xifra va que­dar simi­lar a la del 2019. Pel que fa a l’expor­tació, ja se situa entorn al 25% de les ven­des i des­taca el mer­cat dels països nòrdics euro­peus, així com els més tra­di­ci­o­nals d’Ale­ma­nya, França i Itàlia i el del Regne Unit.

La dis­tri­bució va adreçada en un 65% entre les cade­nes de super­mer­cats i l’expor­tació, un 25% per al deta­llista i entre un 5 i un 10% als hotels. “La covid-19 ha afec­tat el canal dels hotels pel tan­ca­ment, però ens hem man­tin­gut prou bé en la resta de canals”, afirma Xavier Albertí.

Quant a la plan­ti­lla, l’empresa dona feina a 376 per­so­nes a la seu de Camp­llong i a 30 més a les dele­ga­ci­ons que tenen a Bar­ce­lona, el País Valencià i Madrid.

JOAQUIM ALBERTÍ

Facturació
79 M€
Treballadors
400
Any de fundació
1917
Embotits la Selva va tancar el 2020 amb més de 400 treballadors. La covid-19 no ha estat un fre a la plantilla que, cada any, creix una mitjana d’uns 10 empleats.
l’essència

El pernil cuit és l’estrella

Josep Albertí i Mercè Bosch van fundar una cansaladeria a Campllong el 1917 que va ser l’origen de l’empresa. La firma actual, de tercera generació familiar, comercialitza la marca La Selva, Carsodo i Altervego. En els anys quaranta van fer un salt amb l’arribada del pernil cuit. Ara aquest producte és l’estrella. Els productes cuits suposen el 40% de les vendes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.