Gran angular

CONXITA VILLAR

DEGANA DEL COL·LEGI OFICIAL D’ENGINYERS AGRÒNOMS DE CATALUNYA

“L’agroalimentació, a part de produir, aporta reequilibri territorial”

El nostre sector s’ha modernitzat molt, però cal que internet i les TIC arribin a tot el país La tecnologia no és cara si es mira com una inversió, però s’ha de conèixer i assessorar-se bé
Visibilitzar la professió és fonamental perquè així hi haurà més joves motivats Agricultura hauria de tenir més pressupost perquè l’agroalimentació és un sector clau

Con­xita Villar anima els joves a for­mar-se com a engi­nyers agrònoms perquè diu que tro­ben feina aviat. La degana del Col·legi també explica que cal­dria aug­men­tar el pres­su­post del Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació perquè és un dels sec­tors de més valor de fac­tu­ració d’ocu­pa­bi­li­tat.

Què fa exac­ta­ment un engi­nyer agrònom?
Fa una tasca molt fàcil i molt com­plexa. És un pro­fes­si­o­nal que té una feina molt trans­ver­sal. De fet, forma part de la recerca, gestió o direcció de tot el que és el procés agro­a­li­men­tari, des del camp fins a la taula. Tre­ba­llem molt en la gestió de les explo­ta­ci­ons, però també en els obra­dors de la indústria agro­a­li­mentària, en logística i dis­tri­bució. I un altres aspecte clau, en l’engi­nye­ria civil, perquè també fem cons­trucció d’infra­es­truc­tu­res rurals, camins, regs, així com naus indus­tri­als ali­mentàries i edi­fi­ca­ci­ons rurals. A més, també tre­ba­llem en tot allò rela­ci­o­nat amb l’impacte ambi­en­tal i un aspecte pro­per a la natura com és la jar­di­ne­ria.
Aquesta trans­ver­sa­li­tat és clau perquè aquests pro­fes­si­o­nals tin­guin una visió glo­bal de la cadena ali­mentària.
Efec­ti­va­ment, és una car­rera molt com­pleta. Amb el pla Bolo­nya ha can­viat. Abans a Cata­lu­nya era una car­rera de sis anys, tres d’estu­dis tècnics, un curs d’adap­tació i dos anys més. Després hi va haver unes modi­fi­ca­ci­ons i es van man­te­nir els tres anys de tècnic, més dos, i ara amb Bolo­nya els estu­dis són un grau de qua­tre anys i lla­vors hi ha el màster habi­li­tant, que et per­met estar tant en la indústria com en un celler, com en un reg. En canvi, el tècnic si s’espe­ci­a­litza en regs només podrà estar en aquest seg­ment, si s’espe­ci­a­litza en fruita, doncs només serà com­pe­tent en la fruita..., però amb el supe­rior podrà englo­bar tots els àmbits. Un com­pany del Col·legi sem­pre diu que la car­rera d’engi­nyer agrònom con­necta l’engi­nye­ria, les noves tec­no­lo­gies i la part de la natura.
Quan diu natura vol dir tot allò rela­ci­o­nat amb el medi ambi­ent?
En aquests moments que hi ha tants pro­ble­mes de medi ambi­ent sem­pre comen­tem que nosal­tres tenim la clau perquè tenim la sen­si­bi­li­tat sufi­ci­ent per la natura i tenim les eines tec­nològiques per fer la con­nexió ade­quada.
Fa dos mesos que exer­ceix com a degana del Col·legi. Quins són els objec­tius que la seva junta s’ha mar­cat per als pro­pers anys?
M’hi vaig pre­sen­tar jo com a degana, i també un vice­degà i un secre­tari. Vam inten­tar repre­sen­tar el ter­ri­tori. El vice­degà és de Girona, el secre­tari de Bar­ce­lona i jo de Lleida. Vam com­pe­tir amb una altra can­di­da­tura i el pri­mer que vaig fer va ser agrair que s’hi hagués pre­sen­tat perquè això ens obli­gava a haver de fer cam­pa­nya i a haver d’expli­car-nos arreu perquè tot­hom conegués allò que defensàvem. Un dels pri­mers punts per als mem­bres de la can­di­da­tura era fer conèixer més la figura de l’engi­nyer agrònom. Aquests pro­fes­si­o­nals tenen un grau d’ocu­pa­bi­li­tat molt ele­vat, gai­rebé quan aca­ben d’estu­diar ja tro­ben feina; a més, n’hi ha pocs. Per exem­ple, al Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als són uns deu mil i al dels agrònoms, un miler. Això és així perquè és una car­rera molt voca­ci­o­nal. T’ha d’agra­dar la natura, l’engi­nye­ria i no són uns estu­dis sen­zills, perquè has de fer molta matemàtica i molta física.
Aquest és el motiu pel qual hi ha pocs estu­di­ants?
Bàsica­ment la gent no ens coneix. Fins ara pot­ser ens era igual que no ens cone­gues­sin, però ara ens tro­bem que hi ha pocs joves que vul­guin optar per aquesta for­mació. Per tant, visi­bi­lit­zar la pro­fessió és fona­men­tal perquè així hi haurà més joves moti­vats.
Qui­nes sor­ti­des hi veu?
Mirant com­panys meus al Linke­dIn he vist que alguns són direc­tius de Nestlé, res­pon­sa­bles d’empre­ses de regs d’àmbit mun­dial. A tall d’exem­ple, els direc­tius d’Amet­ller Ori­gen i de Bor­ges molts són engi­nyers agrònoms.
Què més es pot fer per moti­var el poten­cial estu­di­ant?
Cal donar més infor­mació a la soci­e­tat, perquè encara hi ha gent que pensa que nosal­tres som els que espor­guem, i no ho som, la gent no sap què no ho fem, sinó que expli­quem com s’ha d’espor­gar de forma cor­recta. Sem­pre dic que és molt impor­tant saber quina és la feina d’un engi­nyer agrònom. Tot­hom té clara la diferència que hi ha entre un auxi­liar clínic, un infer­mer, un metge i un espe­ci­a­lista, i en canvi, entre un agrònom, un tècnic agrícola i algú que ha fet capa­ci­tació agrària pràcti­ca­ment no se sap dife­ren­ciar. Fins i tot hi ha ofer­tes de feina que dema­nen pro­fes­si­o­nals del camp en gene­ral, com si tots tin­gues­sin la mateixa for­mació. I això és culpa nos­tra, perquè no ho hem sabut expli­car. Ens falta orgull de per­ti­nença, per això és urgent comu­ni­car i pro­mo­ci­o­nar bé la pro­fessió.
Un dels pro­ble­mes de la page­sia és que els joves no la tro­ben prou atrac­tiva i escu­llen altres sec­tors. Què es pot fer per gua­nyar pes?
És cert que el pro­duc­tor sovint es troba amb difi­cul­tats. Els preus bai­xos de certs pro­duc­tes els han fet molt mal. També és impor­tant la neces­si­tat que hi hagi més estruc­tu­res per poder tenir fibra òptica, cober­tura telefònica i les TIC en gene­ral en qual­se­vol indret del país. Fa molts anys que es van dema­nar aquests avenços tec­nològics, però tot va massa lent. El nos­tre sec­tor, de fet, és un dels que més s’ha moder­nit­zat però si no arriba inter­net arreu tenim un pro­blema. Si es pot acce­dir a les noves tec­no­lo­gies viure al camp pot ser sinònim de tenir millor qua­li­tat de vida. Amb la pandèmia s’ha vist, molts es volen des­plaçar per no estar tan mas­si­fi­cats a les ciu­tats i poder gau­dir més de la natura.
Par­lar de tec­no­lo­gia en el sec­tor pri­mari està molt bé, però se la pot finançar, el pro­duc­tor, amb el poc marge de bene­fici que treu de la terra?
No és cara. Si un empre­sari agrícola fa bé els números s’estal­viarà molts cos­tos. Per exem­ple, les anàlisis de sòls. És cert que aques­tes anàlisis tenen un cost, però cal pen­sar que si es mira a mitjà ter­mini es veurà que es poden estal­viar molts diners en trac­ta­ments. És a dir, al final, és qüestió de fer una bona valo­ració, i per això és indis­pen­sa­ble poder tenir un tècnic que t’acom­pa­nyi i que et pugui asses­so­rar sobre com es poden fer les coses. És el mateix que si et fas una anàlisi de sang i t’arri­ben els resul­tats i no els saps inter­pre­tar. Lla­vors neces­si­tes l’opinió d’un metge que et comenti què hauràs de fer, perquè ell és qui en sap. En l’agri­cul­tura passa el mateix. Sovint hem vol­gut entrar en la tec­no­lo­gia, però després no hem sabut inter­pre­tar-la bé, perquè no hi havia un pro­fes­si­o­nal al dar­rere. Ell ens ha d’aju­dar a ren­di­bi­lit­zar això. La nova tec­no­lo­gia s’ha d’inter­pre­tar com una inversió de futur. La missió del sec­tor agro­a­li­men­tari no és només pro­duir, apor­ten molt més, ges­ti­o­nen el ter­ri­tori, apro­fun­dei­xen en el ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial i això com a soci­e­tat ho hem d’enten­dre i ho hem d’assu­mir. I si volem pagar pro­duc­tes barats en el mer­cat hem de pagar impos­tos que després retor­nin a les per­so­nes que viuen de la terra amb aju­des. Si no ho fem així, ens tro­ba­rem un país cada cop més dese­qui­li­brat. A l’agri­cul­tor li han de sor­tir els números com a empre­sari i com a ges­tor del ter­ri­tori. I l’admi­nis­tració aquí hi té molt a dir, fent peda­go­gia i expli­cant que un agri­cul­tor és més que això.
La tec­no­lo­gia pot resol­dre la con­ta­mi­nació del sòl per causa de les dejec­ci­ons de la rama­de­ria?
L’excés dels purins és un pro­blema dels llocs on s’acu­mu­len mol­tes gran­ges. Jo sem­pre dic que l’agri­cul­tura cir­cu­lar o l’eco­no­mia cir­cu­lar, que és el futur, marca la tendència del residu zero. El que fa és que els sub­pro­duc­tes els torna a entrar en el cicle, que pot ser en el cicle del veí. L’agri­cul­tura és dels camps que més ha uti­lit­zat l’eco­no­mia cir­cu­lar en els últims anys. Les dejec­ci­ons rama­de­res són un exem­ple de l’eco­no­mia cir­cu­lar. Per què? Doncs perquè els purins que sur­ten de les gran­ges els incor­poràvem al sòl.
Però el resul­tat ha estat l’excés de purins al camp.
Sí, perquè s’ha fet d’una manera desor­de­nada, desen­dreçada. És a dir, no s’han fet anàlisis de sòls pre­vis, no s’han valo­rat les neces­si­tats, i a més hem con­cen­trat mol­tes gran­ges. Si es ges­ti­ona bé, no hi ha d’haver pro­blema, al con­trari, t’estal­vies cos­tos i és bo. I d’altra banda, també s’ha vist que es pot fer com­bus­ti­ble a par­tir de les dejec­ci­ons rama­de­res. Ara hi ha una sèrie de tec­no­lo­gies que per­me­ten també refer aquests sòls que estan danyats amb l’ús de l’agri­cul­tura rege­ne­ra­tiva o amb mane­res de tre­ba­llar dife­rent el camp. La tec­no­lo­gia hi és. L’impor­tant és que hi hagi un suport perquè es pugui apli­car i dei­xar-se asses­so­rar per experts.
I la dona, com a pro­fes­si­o­nal agrònoma, quin pes té? Està evo­lu­ci­o­nant?
No acaba d’evo­lu­ci­o­nar. Jo diria que només el 25% som dones. I, a més, tenim un doble han­di­cap. Un és la dona i la ciència, perquè al final els nos­tres estu­dis no dei­xen de ser una engi­nye­ria. Hi ha estu­dis que asse­gu­ren que les nenes de 9 a 11 anys són molt tec­nològiques, però que després es des­con­nec­ten de la tec­no­lo­gia. Alguna cosa estem fent mala­ment com a soci­e­tat. I l’altra cosa és que el món rural nor­mal­ment ha estat força mas­clista. Veus que en mol­tes cases de pagès el pun­tal és la dona, però només ho és a casa, mol­tes ni cotit­za­ven a la Segu­re­tat Social. Ara això està can­vi­ant. Quan tenia 26 anys anava per les coo­pe­ra­ti­ves par­lant sobre la PAC, i el públic, bàsica­ment for­mat per homes, em deia: “Que noia, què ens expli­caràs avui?” A un home no s’hi hau­rien adreçat amb aquest to.
Té la sen­sació que l’admi­nis­tració no es bolca prou en el món agrícola i rama­der?
El sec­tor agro­a­li­men­tari aporta el pes més impor­tant a l’eco­no­mia de Cata­lu­nya. I en canvi, la Con­se­lle­ria d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació, que inclou la indústria agro­a­li­mentària, és la que té menys pres­su­post del govern. Ells et poden dir que ja es ges­ti­ona la política agrària, però la dada ja diu molt. Un país on allò que genera més eco­no­mia té el pres­su­post més baix en el depar­ta­ment cor­res­po­nent ja diu molt. Però és el que tenim. Estic con­vençuda que si es parla amb els excon­se­llers del ram tots diran que han llui­tat molt per acon­se­guir més recur­sos i més pes. Hau­ria de ser un tema no només d’un con­se­ller, sinó de la Gene­ra­li­tat, un tema de país. Tenim una Cata­lu­nya on la majo­ria de gent viu a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona i des­co­neix molt el ter­ri­tori. Els que som de Lleida anem contínua­ment a Bar­ce­lona a fer ges­ti­ons, però a l’inversa gai­rebé no passa mai. Si es viatgés més pel ter­ri­tori, obser­va­rien els avan­tat­ges de viure a comar­ques. Amb la covid-19 s’ha vist, molts bus­quen cases o indrets a prop de la natura, fora de les grans con­cen­tra­ci­ons urba­nes per viure. Crec que la pandèmia ens aju­darà de cara al futur a ser cons­ci­ents del ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial. Si inter­net arriba a tot arreu i les car­re­te­res són dig­nes, el món rural gua­nyarà molt.
Creu que la qua­li­tat dels ali­ments de pro­xi­mi­tat, de km 0, és millor que la resta?
Hi ha diver­ses coses. Si tens un pro­ducte a tocar de casa el podràs collir en el moment ade­quat, això farà que la madu­ració, el sabor, la presència siguin indis­cu­ti­ble­ment millor. També és impor­tant per un tema de sos­te­ni­bi­li­tat, ja que tot el que com­porta des­plaçaments, tras­llats fa que es con­ta­mini més. També és cert que si la població en l’àmbit mun­dial està crei­xent la tec­no­lo­gia farà que es gua­nyi oferta ali­mentària. Ara amb els sòls de cul­tius exis­tents i amb els regs que hi ha només podem acce­dir a un incre­ment del 10% de la població.
Què hau­rem de fer, doncs?
Pot­ser can­viar la manera d’ali­men­tar-nos. Caldrà evi­tar el mal­ba­ra­ta­ment, hem d’uti­lit­zar més els ali­ments de pro­xi­mi­tat, però també serà neces­sari que hi hagi una glo­ba­lit­zació d’ali­ments. Com a soci­e­tat, ho hauríem de fer més raci­o­nal. És a dir, només com­prar allò que fos estric­ta­ment neces­sari. Cal men­jar més pro­duc­tes de tem­po­rada. Aquests ali­ments seran bons per la salut.
En el món rural cada vegada ens tro­bem més camps de pla­ques solars en lloc de cere­als, arbres frui­ters o fer­rat­ges.
Com que la tendència és que es neces­si­tarà més ali­ments hau­rem d’apro­fi­tar tots els camps per pro­duir-ne. D’altra banda, tal com dèiem abans, els agri­cul­tors no es gua­nyen prou bé la vida. Si un pagès no obté prou bene­fi­cis del que tre­ba­lla és molt lícit que posi pla­ques solars. Com a soci­e­tat, si això no ho volem per­me­tre, per tal d’apro­fi­tar aquells camps, lla­vors l’hau­rem d’aju­dar. Hau­rem de fer pos­si­ble que a més del marge de bene­fici per la venda dels seus pro­duc­tes, si no en té prou, rebi un suport a través de desen­vo­lu­pa­ment rural, de ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial, però no a canvi de res, sinó amb una jus­ti­fi­cació com serien els con­trac­tes d’explo­tació. D’altra banda, l’ener­gia solar o l’eòlica són una manera de tenir auto­e­ner­gia reno­va­ble, que no con­ta­mina.

La vitalitat com a opció de vida

R.R.

Conxita Villar Mir (Lleida, 1966), degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya des del gener passat, va obtenir una matrícula d’honor quan va cursar enginyeria agrònoma en l’especialitat fitotècnia. Va fer un postgrau sobre la UE i la política comunitària i un programa de doctorat en economia industrial a la Universitat de Lleida i va cursar un programa sobre directives en consells d’administració a EADA. Durant deu anys ha estat consultora independent per a empreses agroalimentàries en l’àmbit de la planificació estratègica i la captació de recursos de fons europeus.

Sempre mostra un caràcter vital a la feina i a fora de la professió. Alguns diuen que no para mai. Li agrada molt llegir, el cinema, la natura i parlar, sobretot, amb la gent que més aprecia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.