Eines

Fab Lab, del global al local

Mitjançant el disseny distribuït, el centre d’innovació ofereix receptes per a una autosuficiència urbana ecològica

Cal anar cap a una indústria basada en l’economia circular i digital
tomás díez
director de fab lab

D’ençà que inicià les seves acti­vi­tats el 2007, el Fab Lab Bar­ce­lona ha esde­vin­gut un dels focus d’atracció de la xarxa de 1.800 Fab Labs que en cent països es dedi­quen, des, del labo­ra­tori de fabri­cació digi­tal, a ofe­rir pro­pos­tes dis­rup­ti­ves per a un nou para­digma de ciu­tat, en què s’acosta l’eco­lo­gia al ciu­tadà, es fa ser­vir la con­nec­ti­vi­tat digi­tal per moure dades en lloc de pro­duc­tes, es con­rea l’auto­su­ficiència urbana o es per­fila un nou model edu­ca­tiu per apren­dre nous para­dig­mes de negoci i fabri­cació.

Per a Tomás Díez, direc­tor del cen­tre, al Fab Lab no se l’ha de reduir a un cen­tre d’inno­vació en què es fan pro­to­tips per a arqui­tec­tura, dis­seny o altres acti­vi­tats en què cal­gui un ordi­na­dor per mani­pu­lar mate­ri­als segons ins­truc­ci­ons digi­tals. “No ens hem limi­tat a pro­to­ti­par, sinó que hem cer­cat un impacte glo­bal en la soci­e­tat, i jo des­ta­ca­ria sobre­tot l’esforç en edu­cació, ja que hem dut la fabri­cació digi­tal a les esco­les.” Val a dir que Bar­ce­lona coor­dina el pro­grama d’edu­cació dis­tribuïda mun­dial de la xarxa, Fab Aca­demy, que cada any aplega fins a uns 300 alum­nes. A més, des del 2014, en col·labo­ració amb l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, impulsa els cinc Ate­neus de Fabri­cació que s’han obert en diver­sos bar­ris de la ciu­tat. Així mateix, el Màster de Dis­seny de Futurs Emer­gents, en col·labo­ració amb Eli­sava, té com a objec­tiu “for­mar dis­se­nya­dors que posen al davant el pen­sa­ment cir­cu­lar en aquest con­text digi­tal”.

El nou para­digma que vol trans­me­tre l’acadèmia de Fab Lab en el fons és una cosa tan sen­zi­lla com: “Com­par­tir arxius, des­car­re­gar aquí un dis­seny fet allà per fabri­car-lo in situ a par­tir de les eines de fabri­cació en 3-D, ja que així no mobi­lit­zem mer­ca­de­ries.” Com afe­geix Díez: “Bes­can­viem recep­tes a una escala glo­bal per fabri­car-los local­ment.” Això és el que defensa l’ambiciós pro­jecte Fab City, que com­pro­met trenta-vuit ciu­tats a pro­duir tot allò que con­su­mei­xen, abans d’arri­bar al 2054. Evi­dent­ment, com diu Tomás Díez, “és un objec­tiu aspi­ra­ci­o­nal, però almenys mobi­litza ener­gies de ciu­tats com París, Ams­ter­dam, San­ti­ago, Shenz­hen, Bar­ce­lona i d’altres”. En el cas de París, per exem­ple, Fab City és a l’arrel de la cre­ació de Super Lab, on es recu­pe­ren resi­dus gene­rats en esde­ve­ni­ments, o a Ham­burg, on s’ha creat una infra­es­truc­tura per fabri­car màqui­nes en codi obert. Tomás Díez està ple­na­ment con­vençut que “si hi ha volun­tat política, les infra­es­truc­tu­res del segle XXI de ciu­tats i regi­ons entra­ran en lògiques de pro­ducció cir­cu­lar local”. El pas d’una indústria basada en l’estoc a la pro­ducció sota demanda: “Una indústria fle­xi­ble digi­tal pot fabri­car el que vul­gui cada set­mana.”

Amb el pas dels anys, Fab Lab ha esde­vin­gut un con­vi­dat impres­cin­di­ble a col·labo­rar, i fins i tot a lide­rar, pro­jec­tes euro­peus, fins a dotze. L’any pas­sat, Fab Lab va pre­sen­tar a la UE vint-i-qua­tre pro­pos­tes, de les quals se’n van con­cre­tar qua­tre, una ràtio que es con­si­dera molt reei­xida. El finançament de Fab Lab pro­ce­deix dels ingres­sos que gene­ren els pro­gra­mes de la UE i de les col·labo­ra­ci­ons amb les empre­ses.

El dar­rer exem­ple és un pro­jecte, finançat amb 18 mili­ons d’euros per la UE, en què Fab Lab pro­posa inter­pre­tar Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana com una bio­regió, en què s’insis­teix en la neces­si­tat de fer de l’eco­no­mia una qüestió més local: “Amb la crisi de la covid, hem vist com és de perillós estar sotmès a una lògica Ama­zon, en què fàcil­ment hi pot haver pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment.” Cen­trinno, un pro­jecte Hori­zon 2020 de la UE, també encaixa de ple en la idi­o­sincràsia de Fab Lab, en cer­car “rein­ter­pre­tar el lle­gat indus­trial d’Europa per tran­si­tar cap a una nova indústria basada en l’eco­no­mia digi­tal i cir­cu­lar”.

Food SHIFT 2030 és una altra ini­ci­a­tiva trans­for­ma­dora, en aquest cas per rein­ter­pre­tar el sis­tema ali­men­tari, amb el benentès que necessària­ment ha de ten­dir cap a un futur més baix en car­boni i més cir­cu­lar. En aquest pro­jecte, en què s’anima el ciu­tadà a con­ce­bre un model de con­sum de menys carn i die­tes més riques en ver­du­res, “es posa l’accent en la relació de la ciu­tat amb el sòl agrícola, perquè el con­su­mi­dor enten­gui que cal dei­xar enrere el model extrac­tiu d’explo­tació per anar cap a un trac­ta­ment rege­ne­ra­tiu”.

Actu­al­ment, Fab Lab compta a Bar­ce­lona amb un equip esta­ble de trenta-cinc per­so­nes, si bé cada any hi poden fer estada fins a un miler de pas­sa­vo­lants que fan bullir l’olla de les idees.

El diàleg amb les empreses convencionals

Fab Lab manté un diàleg fluït amb les empreses i marques convencionals, i ja n’hi ha més de trenta-dues amb les quals ha mantingut alguna mena de col·laboració, amb noms com Renault, Airbus, Ikea, Red Bull, Roca, etc. Com explica Díez: “Les empreses ens venen a veure quan se’ls esgoten les idees, i nosaltres el que intentem és influir en les seves estratègies d’innovació.” En el cas d’Ikea, per exemple, Fab Lab intenta que s’acosti més al públic consumidor perquè entengui que potser hauria de passar del seu model tan vertical, en què controla tota la cadena, a un de fàbriques flexibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.