Emprenedors

Un joc fet per amics acaba sent empresa

Dos joves adapten un passatemps anglosaxó a l’humor local i triomfen

República Bana­nera és un joc de taula per a adults que va néixer per diver­tir una colla d’amics de Ter­rassa i s’ha aca­bat con­ver­tint en el leit­mo­tiv d’una nova empresa.

Xavier Bar­dají, gran afi­ci­o­nant als jocs de taula, quan va tor­nar a Cata­lu­nya després de vuit anys tre­ba­llant al Regne Unit va por­tar a una tro­bada amb com­panys Cards Against Huma­nity. Es tracta d’un joc sobre fra­ses política­ment incor­rec­tes que s’han de com­ple­tar de la manera més diver­tida pos­si­ble i que és número 1 en ven­des al món anglo­saxó. El resul­tat, de vega­des sur­re­a­lista de vega­des sarcàstic, atreu els amants dels jocs de taula arreu del món. Quan Bar­dají el va com­par­tir entre els amics, no hi havia cap tra­ducció ni al cas­tellà ni al català.

Veient l’èxit que havia des­per­tat entre la colla, ell mateix, de manera rudi­mentària, va adap­tar la versió anglesa al cas­tellà i a l’humor local i va des­per­tar l’entu­si­asme dels col·legues.

Amb l’esclat de la pandèmia, l’estat d’alarma i el con­fi­na­ment total, Bar­dají, com tot­hom a Cata­lu­nya, va haver de renun­ciar a totes les tro­ba­des soci­als. Així que per saciar les ganes de jugar, jun­ta­ment amb Edu­ard Rivera, amic d’esti­ueig a Palamós, van crear un compte a Ins­ta­gram. Van anar pen­jant fra­ses que havia fet ser­vir en el seu joc rudi­men­tari. En poques set­ma­nes van sumar 1.000 segui­dors que par­ti­ci­pa­ven de manera activa. “Aque­lla res­posta ens va ser­vir de tes­tatge per ado­nar-nos que hi havia mer­cat per a una adap­tació del joc nord-ame­ricà”, explica Xavier Bar­dají.

A mesura que avançava la deses­ca­lada, el desig d’empren­dre de Bar­dají i Rivera va anar pre­nent forma i en ple agost van crear l’empresa per pro­duir i comer­ci­a­lit­zar República Bana­nera, referència clara en toc sarcàstic al país on vivim.

Tots dos van com­ple­tar i dis­se­nyar el joc i es van llançar a l’aven­tura.

Una de les pri­me­res deci­si­ons com a model d’empresa va ser esco­llir on pro­duir el joc. “La Xina era molt com­pe­ti­tiva econòmica­ment, però volíem tenir més pro­xi­mi­tat i qua­li­tat i vam esco­llir la pro­ducció a Europa, en una com­pa­nyia polo­nesa”, explica un dels fun­da­dors.

La pri­mera comanda de 2.000 uni­tats la van pagar amb fons pro­pis i la van començar a dis­tri­buir a través d’una pla­ta­forma en línia. Les coman­des van començar a arri­bar abans del que estava pre­vist. Un mes després van fer el salt a la venda en boti­gues físiques i les dues prin­ci­pals cade­nes de jocs de taula els van com­prar uni­tats, però també petits esta­bli­ments espe­ci­a­lit­zats, fins a sumar presència en setanta punts de tot l’Estat espa­nyol. Així que amb la cam­pa­nya de Nadal i acom­pa­nyats del moment dolç que està vivint el sec­tor dels jocs de taula -com a con­seqüència de la pandèmia i de les limi­ta­ci­ons a la mobi­li­tat-, la nova firma va superar totes les expec­ta­ti­ves i va esgo­tar tota la pro­ducció.

Els plans dels empre­ne­dors no es limi­ten a seguir venent més uni­tats de República Bana­nera, sinó que es volen con­ver­tir en una com­pa­nyia de pro­ducció i dis­tri­bució de dife­rents tipus de jocs. De moment, estan nego­ci­ant amb fir­mes japo­ne­ses per impor­tar-ne més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.