Francesc Xavier Grau
Secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat
“L’esforç privat en recerca és la meitat que a Europa i l’hem de fer créixer”
El cost d’obrir un centre tecnològic cada dia ha d’estar garantit públicament
Tenim previst un increment de 60 milions en incentius a la innovació empresarial
Fins que Francesc Xavier Grau va ser nomenat secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat dirigia la Càtedra URV Universitat i Regió del Coneixement, creada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Diputació de Tarragona per fomentar el desenvolupament del sud de Catalunya com a regió del coneixement. Rector de la URV durant vuit anys, ha estat el promotor del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, un acord unànime entre tots els agents del món de la recerca i del món econòmic, polític i administratiu per garantir la sostenibilitat d’un sistema que ens apropi a la tan desitjada economia del coneixement.
El sistema de recerca reclama més pressupost estructural de la Generalitat. Ara està per sota de la majoria de països desenvolupats.
Aquesta va ser la meva primera preocupació en ocupar la Secretaria. Hem creat un sistema de recerca complet que té resultats homologables internacionalment però que pateix un dèficit de finançament estructural. El cost d’obrir un centre tecnològic cada dia ha d’estar garantit públicament.
El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement és la solució als problemes de sostenibilitat que té el sistema?
Va més enllà de la sostenibilitat, és la resposta a la reflexió de per què necessitem aquest sistema de coneixement. L’essència del pacte és que un país avançat necessita tenir una economia basada en el coneixement propi, ja que si està basada en l’aliè està supeditada i és més cara. Si ens preguntem: Catalunya és avui una societat del coneixement? Tots els indicadors ens mostren que encara no i per assolir-ho cal que el seu sistema de coneixement tingui la dimensió que ha de tenir, que ara no la té prou extensa i que els resultats d’aquest sistema de coneixement s’incorporin al sistema productiu.
L’objectiu del Pacte és arribar al 2,12% de despesa en recerca respecte al PIB; com s’invertiria entre els diferents actors del sistema?
Hauríem de fer créixer la inversió pública en recerca fins al 2024 en 365 milions d’euros. Volem millorar el finançament basal de la recerca universitària amb 180 milions d’euros. Tenim previst incrementar en 18 milions anuals el finançament estructural als centres de recerca que depenen de la Secretaria i els d’altres departaments. A més, hi ha previst un increment de 60 milions d’euros en política d’incentiu en innovació empresarial.
Si mirem les dades de l’esforç privat en recerca, hi ha encara molt camí per recórrer.
Qualsevol país del món avançat que té una estratègia per assolir la societat del coneixement necessita saber què dedica a la recerca, tant des del vessant públic com privat. L’esquema ideal és una despesa del 3% sobre el PIB, amb un 1% d’esforç públic i un 2% de privat. Hi ha un conjunt de països en aquest esquema, la mitjana de la UE es reparteix entre un 0,7% en públic i un 1,4% en privat. A Catalunya, l’última dada disponible del 2018 ens mostra una distribució del 0,6% de públic i del 0,9% en privat, i aquí hi ha l’evidència que no som prou una societat de coneixement. El sistema de recerca públic està prou desenvolupat, no està tan lluny de la mitjana europea; en canvi, l’esforç privat està molt per sota, està a la meitat dels països capdavanters i a dues terceres parts de la mitjana europea. A més, la proporció entre privat i públic està descompensada. Tenim un sistema productiu amb poca activitat de recerca pròpia. El sistema productiu necessita coneixement que li vingui del sistema de recerca, però encara necessita més generar el seu propi coneixement a través de la inversió pròpia en recerca, això està en el Pacte. Ara com ara, de les 600.000 empreses que tenim a Catalunya només 2.000 tenen centre de recerca propi.
Quines mesures concretes proposeu en el Pacte per millorar aquest desequilibri?
Aquest 0,60% i 0,9% l’hem de fer créixer per sobre de la mitjana europea. Catalunya té una renda per capita per sobre de la mitjana europea i, per tant, no és descabellat marcar-se aquests objectius. En l’agenda dels propers anys hi ha potenciar un programa de suport a la creació i el creixement d’empreses basades en el coneixement i les deep tech. També s’ha marcat com a fita crear instruments financers àgils que s’organitzin en noves fórmules mixtes per accelerar el creixement de les empreses innovadores i, entre altres mesures, hi ha l’aspiració de crear hubs d’innovació que facilitin el contacte entre l’oferta tecnològica i la demanda, incloent-hi les infraestructures tecnològiques de testatge. Acumulem molts anys de desconnexió i cal una acció sostinguda en la línia de foment a la creació del coneixement des del sector privat, i serà l’element tractor.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.