Opinió

El coneixement és el millor pla de contingència

La covid està ofe­rint mol­tes lliçons. Una d’aques­tes és que el conei­xe­ment és el que ens per­metrà superar abans la pandèmia. Com a mos­tra tenim que, en menys d’un any, ja hi ha diver­ses vacu­nes que són efec­ti­ves en la lluita con­tra la covid. Les que estan lide­rant el procés de vacu­nació a escala mun­dial són la d’Oxford-Astra­Ze­neca, Pfi­zer i Moderna, que han estat desen­vo­lu­pa­des per uni­ver­si­tats i labo­ra­to­ris de països que apos­ten molt per la recerca, com ara els Estats Units, el Regne Unit, Ale­ma­nya i Suècia.

Aquesta cons­ta­tació és per­ti­nent perquè a Cata­lu­nya, des de l’inici de la crisi finan­cera glo­bal del 2008, hi ha hagut una forta reducció de la inversió en el sis­tema de recerca, inte­grat per les uni­ver­si­tat i els cen­tres de recerca. D’acord amb dades del govern català, la des­pesa anual en R+D per habi­tant a Cata­lu­nya és de 419 euros. Aquesta quan­ti­tat, tot i que supera els 302 euros d’Espa­nya, està bas­tant per sota de la mit­jana de la UE (622 euros) i la de països com ara Suècia (1.582 euros), per exem­ple.

Per tant, si volem estar al cen­tre de les solu­ci­ons per als grans rep­tes glo­bals, cal apos­tar més pel conei­xe­ment en totes les seves dimen­si­ons. És a dir, gene­ració (recerca), trans­missió (edu­cació) i trans­ferència de conei­xe­ment a la soci­e­tat. Una bona línia d’actu­ació és la que varen pro­po­sar els vuit rec­tors de les uni­ver­si­tats públi­ques cata­la­nes el 2019 quan dema­na­ven apro­var el Pacte Naci­o­nal per a la Soci­e­tat del Conei­xe­ment. Aquest pla, final­ment, es va apro­var el 2020 amb el lide­ratge del Par­la­ment i el govern català i la plena col·labo­ració de les uni­ver­si­tats i la resta d’agents del sis­tema de conei­xe­ment a Cata­lu­nya. El pacte i les altres pro­pos­tes dels rec­tors inclo­uen impor­tants mesu­res de xoc per millo­rar el finançament de les uni­ver­si­tats, les seves infra­es­truc­tu­res, la reno­vació i esta­bi­lit­zació de les plan­ti­lles, un pro­grama ambiciós de beques i beques salari, afa­vo­rir la igual­tat de gènere, pro­moure la inter­na­ci­o­na­lit­zació amb cam­pus oberts al món i pro­gra­mes per al desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble, entre mol­tes altres mesu­res. El con­junt s’ocupa, de nou, de les dife­rents face­tes del conei­xe­ment i, amb aquest plan­te­ja­ment polièdric, pre­senta solu­ci­ons estratègiques perquè es pugui actuar des de dife­rents pers­pec­ti­ves. Ara cal imple­men­tar-ho urgent­ment i això implica millo­rar subs­tan­ci­al­ment el finançament i molts altres aspec­tes de les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca, per afa­vo­rir el conei­xe­ment i el seu impacte en la soci­e­tat, en un àmbit imme­diat, però també uni­ver­sal.

És molt impor­tant que no es repe­teixi el que ha pas­sat ante­ri­or­ment amb altres ini­ci­a­ti­ves que, després d’un llarg període d’anàlisi, s’apro­ven amb molt con­sens però després no s’apli­quen. Per tant, cal anar més enllà de les anàlisis i diagnòstics i pas­sar a la imple­men­tació. Ens hi va molt i ara, que sem­bla que som a les por­tes d’un nou govern, és el millor moment per fer-ho. Per als que pen­sen que la inversió en conei­xe­ment pro­du­eix poc, val la pena recor­dar la frase de Mary Lasker, acti­vista de la salut i filan­tropa nord-ame­ri­cana, que deia: “Si vostè creu que la recerca és cara, provi amb la malal­tia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.