Gran angular

SANDRA ZAPATERO

PRESIDENTA DE LA UNIÓ DE TREBALLADORS AUTÒNOMS DE CATALUNYA (CTAC) - UGT

“El 86% dels autònoms cotitza sobre la base mínima de 944 euros”

Establir trams progressius de quota ajuda a fer aflorar l’economia submergida
A 2 3 4 5
Amb la crisi de la covid, hem detectat un increment d’uns 3.000 falsos autònoms
A Catalunya les ajudes han arribat fins a uns 329.100 autònoms aquest primer trimestre
‘Riders’, personal de la construcció o sanitaris han passat del règim general al d’autònoms

San­dra Zapa­tero des­men­teix la dada “interes­sada” que la nova reforma del RETA (règim espe­cial de tre­ba­lla­dors autònoms) supo­sarà un incre­ment del 50% de la quota per a aquest col·lec­tiu for­mat per 548.000 per­so­nes a Cata­lu­nya.

Com defi­ni­ria la Unió de Tre­ba­lla­dors Autònoms de Cata­lu­nya (CTAC)?
La CTAC va néixer fa 20 anys per defen­sar els tre­ba­lla­dors autònoms i acon­se­guir més drets, igual com ja tenen els assa­la­ri­ats.
Quants autònoms hi ha a Cata­lu­nya?
Uns 548.000, 327.000 dels quals són per­so­nes físiques, que estan soles, i la resta serien col·labo­ra­dors fami­li­ars o autònoms admi­nis­tra­dors de soci­e­tats mer­can­tils, labo­rals o de coo­pe­ra­ti­ves. La CTAC ha acon­se­guit fites en gua­nyar drets, més que labo­rals, mer­can­tils, perquè el col·lec­tiu tin­gui més segu­re­tat. Recordo una de les últi­mes lleis que hem nego­ciat, la de 28/2018 -perquè din­tre del col·lec­tiu les orga­nit­za­ci­ons repre­sen­ta­ti­ves for­mem part del diàleg social-, on que­den coberts tots aquells drets que té un assa­la­riat. Per exem­ple, la pres­tació, si l’autònom es posa malalt té la pro­tecció de la inca­pa­ci­tat per­ma­nent, la pro­tecció de l’acci­dent labo­ral o els casos d’iti­nere.
Ara hi ha alguna pres­tació que rei­vin­di­queu amb més inten­si­tat?
Ens va venir un sug­ge­ri­ment de la sub­co­missió del RETA, que era que els autònoms hauríem de cotit­zar en funció del ren­di­ment. Qüestió que nosal­tres defen­sem perquè és una de les prin­ci­pals recla­ma­ci­ons del col·lec­tiu.
Per què?
Jo sem­pre poso un exem­ple: no és el mateix que a un mecànic entre els seus ingres­sos i des­pe­ses li quedi un ren­di­ment de 10.000 euros que una altra acti­vi­tat com la d’un arqui­tecte, que obtin­gui un ren­di­ment de 35.000 euros. Per tant, no és equi­ta­tiu fer la mateixa apor­tació a la Segu­re­tat Social. No inven­tem res, estem par­lant com­pa­ra­ti­va­ment com en els con­ve­nis col·lec­tius, en funció de les tas­ques a desen­vo­lu­par i de la cate­go­ria, ja que no és el mateix un auxi­liar admi­nis­tra­tiu que una direc­tora admi­nis­tra­tiva. Per tant, amb més res­pon­sa­bi­li­tat, més salari, però també més cost per a l’empresa. Els autònoms sem­pre diuen que volen pagar la cober­tura social en funció d’allò que els quedi a la but­xaca.
I això com es fa, incor­po­rant-hi més trams?
Vàrem esta­blir una pro­posta de trams de forma pro­gres­siva, en què el pri­mer tram seria per a aque­lles per­so­nes autònomes que no superen el salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal. Això aju­da­ria a aflo­rar aque­lla eco­no­mia sub­mer­gida, on s’apli­ca­ria un import bas­tant simbòlic, per exem­ple 100 euros. És a dir, no arri­bar a pagar els 286 euros que avui qual­se­vol autònom amb una base de cotit­zació mínima ha d’abo­nar. De la manera que fun­ci­ona ara, per exem­ple, la pres­tació de jubi­lació és precària. Perquè el 86% del col·lec­tiu d’autònoms i autònomes estan aco­llits a la base mínima de cotit­zació, que actu­al­ment és de 944 euros.
Què vol dir això?
Que sobre aquesta base es per­cep la pres­tació de jubi­lació. Nosal­tres volem un sis­tema just, soli­dari per a les per­so­nes perquè tin­guin un tre­ball digne. El que no ens podem tro­bar és que hi hagi per­so­nes autònomes que estan sobre­co­tit­zant per sobre de les seves pos­si­bi­li­tats però també n’hi hagi que estan infra­co­tit­zant. Això pro­voca dese­qui­li­bri del sis­tema.
L’autònom s’ha sen­tit mal­trac­tat davant l’admi­nis­tració?
Històrica­ment, sí. Des que les orga­nit­za­ci­ons d’autònoms repre­sen­ta­ti­ves hem estat més visi­bles amb les nos­tres llui­tes, els autònoms se sen­ten més repre­sen­tats.
La pandèmia ha dei­xat un pano­rama deso­la­dor amb mol­tes per­si­a­nes abai­xa­des.
Efec­ti­va­ment. Les dades en el tre­ball autònom són total­ment versàtils. Si obser­vem el sis­tema d’altes i bai­xes, podem tro­bar només 11.000 bai­xes, però 9.000 altes, per exem­ple. Si fem un estudi com­pa­ra­tiu des del desem­bre del 2020 fins al desem­bre del 2019, veiem que només són 1.209 autònoms els que han sor­tit del sis­tema a escala glo­bal. Però aques­tes dades no són reals. Hi ha molta més gent que s’ha donat de baixa. Però estadísti­ca­ment són 1.209 per­so­nes. Què hem detec­tat dins el sis­tema? Mirant les dades de l’EPA, són 2.885 actius que sur­ten del règim gene­ral i entren en el RETA, gai­rebé 3.000 per­so­nes a Cata­lu­nya. I això que vol dir? Doncs que són fal­sos autònoms. Són d’empre­ses que han dei­xat de banda aquests assa­la­ri­ats i s’han vist abo­cats a donar-se d’alta pot­ser i malau­ra­da­ment a tre­ba­llar per la mateixa empresa amb una relació labo­ral dife­rent. Això passa evi­dent­ment en el sec­tor del trans­port de la dar­rera milla, on hi ha tota la part dels riders, la cons­trucció, la comu­ni­cació i també acti­vi­tats sanitàries.
No creu que l’autònom es troba deso­ri­en­tat i empi­pat amb tan­tes par­ti­des d’aju­des que no aca­ben d’arri­bar mai?
Després de l’estat d’alarma, el pri­mer que va fer el pas va ser el govern de l’Estat, nosal­tres vam for­mar-ne part. En aquell temps hi havia la pres­tació ordinària del ces­sa­ment d’acti­vi­tat, que això és que, quan a una per­sona li va mala­ment la feina i durant un any acre­dita un 10% de pèrdues, té el dret, si ha cotit­zat, a rebre la part econòmica que li cor­res­pon. A través de les mútues es va acor­dar que d’aquesta pres­tació se’n digués pres­tació extra­or­dinària del ces­sa­ment d’acti­vi­tat, nor­mal­ment hi ha hagut entre qua­tre i cinc supòsits en la tota­li­tat de les pròrro­gues que s’han anat fent. I el que és més impor­tant és que a par­tir de la pri­mera nego­ci­ació s’ha anat millo­rant la pres­tació. Per exem­ple, el d’acti­vi­tat de tem­po­rada era un col·lec­tiu que no tenia accés a la pres­tació per l’acre­di­tació dels mesos ante­ri­ors d’alta en el sis­tema. Avui, en les tres ante­ri­ors pres­ta­ci­ons en el temps de la pandèmia, aquest grup ha tin­gut dret a l’accés i també se li ha fle­xi­bi­lit­zat l’entrada burocràtica en la pres­tació.
I pel que fa a les aju­des de la Gene­ra­li­tat?
Si par­lem de la Gene­ra­li­tat, no hem estat tan satis­fets amb la pri­mera con­vo­catòria dels 7,5 mili­ons d’euros perquè hi havia una insu­ficiència econòmica bru­tal. En la segona, després del diàleg que vàrem tenir dins el Con­sell Català del Tre­ball Autònom, ja es va poder arri­bar a 10.000 per­so­nes. Davant de 327.000 autònoms és una xifra ridícula i aquí va venir el gran col·lapse del web. Aquesta orga­nit­zació va denun­ciar tant el Depar­ta­ment de Tre­ball com el de Tec­no­lo­gia de la Gene­ra­li­tat perquè ente­nem que aques­tes coses poden ocórrer però no ente­nem com no poden estar pre­pa­rats sabent que hi haurà una allau de sol·lici­tuds. Després de totes les aju­des rebu­des, sí que cre­iem, i és obvi, que cal un acom­pa­nya­ment a les per­so­nes autònomes que vul­guin dema­nar algun tipus d’ajut. És molt difícil saber quants autònoms han rebut una ajuda dues vega­des, per exem­ple, de 2.000 euros, podran con­so­li­dar l’acti­vi­tat o malau­ra­da­ment hau­ran de tan­car la seva acti­vi­tat.
Quants autònoms cata­lans se n’han bene­fi­ciat aquest pri­mer tri­mes­tre?
Uns 329.100 autònoms que per­ce­bran uns 468 euros.
Molts tre­ba­lla­dors autònoms estan sobre­en­deu­tats.
Sí. Un dels pro­ble­mes prin­ci­pals que hi va haver són les línies ICO, que per una empresa pot­ser són necessàries però per un autònom és dife­rent. Un autònom pot dema­nar una línia ICO, però si no té ingres­sos lla­vors s’ha de sobre­en­deu­tar i això és molt greu.
Havia dit algun cop que l’autònom no viu dels crèdits sinó d’aju­des direc­tes.
Jo crec que l’autònom, quan par­lem d’una per­sona física que tre­ba­lla sola, com pot ser el cas d’una per­ru­que­ria, no ha de sol·lici­tar un crèdit per desen­vo­lu­par la seva acti­vi­tat. En tot cas, si en un moment de difi­cul­tat li donen un ajut per l’apor­tació de llo­guer seria molt ben­vin­gut.
Ara s’estan tra­mi­tant els ajuts d’11.000 mili­ons des de l’Estat.
D’aquesta par­tida, 5.000 mili­ons d’euros van des­ti­nats als autònoms i a les pimes. Nosal­tres rei­vin­di­quem que sigui equi­ta­tiva per al nom­bre d’autònoms en cada comu­ni­tat. Jo no veu­ria bé que Galícia, per exem­ple, que té molts menys autònoms que Cata­lu­nya, rebés el mateix. Per tant, dema­nem que hi hagi un repar­ti­ment en funció del per­cen­tatge d’autònoms que hi hagi. Un dels prin­ci­pals ítems d’aquest decret diu que ser­virà per fer front a aquells deu­tes pen­dents de paga­ment com poden ser una línia ICO, que tin­guis deu­tes amb els proveïdors, amb els sub­mi­nis­tra­ments, amb el llo­guer, etc. Aquesta par­tida anirà bé per treure part de l’endeu­ta­ment del col·lec­tiu.
Quin per­fil té el tre­ba­lla­dor autònom?
A Cata­lu­nya hi ha lògica­ment qua­tre sec­tors d’acti­vi­tat: ser­veis, indústria, agri­cul­tura i cons­trucció. Hauríem de desen­vo­lu­par no els sec­tors sinó els sub­sec­tors perquè no és el mateix el turisme que el guia turístic, que les cases rurals, etc. Però el sec­tor pio­ner sem­pre ha estat el de ser­veis, que equi­val apro­xi­ma­da­ment al 79% del col·lec­tiu. Hi ha una dada impor­tant: el 82%del col·lec­tiu no té assa­la­ri­ats a càrrec, per tant són autònoms habi­tu­als, sols, que s’auto­o­cu­pen per desen­vo­lu­par una acti­vi­tat. Si par­lem per sexes, és carac­terístic que l’autònom tin­gui un per­cen­tatge més gran que la tre­ba­lla­dora autònoma, però això és cul­tu­ral­ment degut a la falta d’igual­tat. Un 65% són homes autònoms i un 35% són dones. Per edat, sovint es diu que els joves s’auto­o­cu­pen o empre­nen, però no és així. El més sig­ni­fi­ca­tiu són les per­so­nes entre 40 i 54 anys, que ocu­pen el 46% del tre­ball autònom. I hi ha un 16% de per­so­nes emi­gra­des que són autònoms. I per anti­gui­tat del negoci el resul­tat és bas­tant dur i greu. Sí que tenim el 54% del col·lec­tiu que fa més de cinc anys que és tre­ba­lla­dor autònom. Però què passa amb la resta? Abans les dades venien dis­gre­ga­des de la següent manera: de 0 a 12 mesos. El lamen­ta­ble és que ara tenim dades dis­gre­ga­des de menys de 6 mesos i de 6 a 11 mesos. Si aga­fem aquests dos trams –és a dir, per­so­nes que no arri­ben a l’any d’acti­vi­tat– tro­bem que hi ha un 14% de per­so­nes que abans dels 12 mesos han tan­cat la seva acti­vi­tat. Per tant, es veu la neces­si­tat d’inse­rir-se en un mer­cat d’una forma pot­ser no desit­ja­ble. Per­so­nes que estan en recerca de feina i que no saben què fer i es llan­cen a la pis­cina tan sol sense mirar si hi ha aigua. I una altra dada, més del 86% cotit­zen sobre una base mínima, que és de 944 euros. D’aquí es cal­cu­len totes les pres­ta­ci­ons pre­sents i de futur. La jubi­lació, amb aquesta base, que­da­ria entorn els 750 euros. L’assa­la­riat cobra­ria un 40% més, la diferència és abis­mal.
És vital poder cotit­zar per trams?
Per això és impor­tant poder cotit­zar per ren­di­ments reals per trams. Si no, ens tro­bem que hi ha per­so­nes que infra­co­tit­zen. Si apor­ten una mica més al sis­tema voldrà dir que també tin­dran més quan­tia en la seva jubi­lació, que és impor­tantíssim.
Creu que arriba amb clare­dat la reforma del RETA? Alguns pen­sen que en plena crisi els autònoms hau­ran de cotit­zar un 50% més.
Jo ho des­men­teixo. Si hi ha orga­nit­za­ci­ons repre­sen­ta­ti­ves d’autònoms que publi­quen qüesti­ons no cer­tes, lla­vors hi ha malen­te­sos. En la dar­rera publi­cació del Minis­teri sobre la reunió de la sub­co­missió del RETA amb el minis­tre José Luis Escrivá i la minis­tra Yolanda Díaz del 26 de febrer, es par­lava de 13 bases de cotit­zació. Per­so­nes que estan en el tram des del salari mínim fins a 30.000 euros, que és el 70% del col·lec­tiu, es que­da­rien igual. Tenint en compte aquesta franja, no es pot dir que els autònom paga­ran un 50% més de la quota. Nosal­tres com a orga­nit­zació rei­vin­di­ca­tiva no per­metríem que una per­sona que paga 286 euros n’hagi de pagar ara 540. La resta de trams ani­rien aug­men­tant de 5.000 en 5.000 euros a par­tir dels 30.000.
Quan creu que arri­barà l’acord?
Crec que serà en els dos pro­pers mesos, però l’apli­cació del sis­tema nou de cotit­zació serà a par­tir de l’1 de gener del 2022.
Cata­lu­nya és la que té més dones autònomes de l’Estat?
Cata­lu­nya, Anda­lu­sia i la Comu­ni­tat de Madrid són les tres líders en tre­ba­lla­do­res autònomes.
Creu que hi ha el risc que els tre­ba­lla­dors que estan amb ERTO, un cop des­a­pa­re­gui, deri­vin cap a l’atur defi­ni­ti­va­ment?
Una part, sí, però hem de sal­va­guar­dar la situ­ació. D’aquí la dar­rera nego­ci­ació que vam tenir amb la Gene­ra­li­tat per les aju­des direc­tes a les empre­ses en els assa­la­ri­ats i en els autònoms, sobre­tot a les empre­ses que tin­gues­sin ERTO, ja que hi ha un mínim de temps que es reque­reix per al man­te­ni­ment de l’ocu­pació. En les boni­fi­ca­ci­ons esta­tals passa el mateix; és a dir, si jo tinc cinc per­so­nes en un ERTO a mi la Segu­re­tat Social m’ha boni­fi­cat. Això vol dir que si aquesta per­sona aco­mi­ada els tre­ba­lla­dors haurà de tor­nar tota la boni­fi­cació que ha sub­ven­ci­o­nat l’Estat.
Veu la recu­pe­ració econòmica a prop?
Crec que tri­garà.

Abocada a la lluita del treballador autònom

Ramon Roca

Sandra Zapatero (1978, la Pobla de Lillet) té el grau d’administració i empresa i d’altres estudis de tributació i el postgrau de relacions laborals i negociació col·lectiva. Va portar la gestió de recursos humans i finances en una empresa a Vilassar de Mar (Maresme).

L’any 2002 es va afiliar al sindicat UGT de Catalunya i des de llavors va començar a treballar per a la Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), entitat de la qual és presidenta des de l’any 2016. És consellera del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya i membre del Consell Català del Treball Autònom des del 2019. Així mateix, és conciliadora del Tribunal Trade de Catalunya, secretària del Treball Autònom a la UGT de Catalunya i membre de la comissió gestora de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) d’Espanya.

Quan la berguedana no està en plenes lluites reivindicatives, assegura que allò que més li agrada quan es pot escapar és caminar per la muntanya. “Segurament això em ve dels records que tinc de la natura bellíssima de la meva comarca”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.