Eines

Codi no prou satisfactori per a finances verdes

El nou reglament de la UE sobre finances sostenibles no es veu prou valent

No es posa prou èmfasi en l’eix social i de governança

Des de fa poques set­ma­nes, és vigent el Regla­ment Euro­peu sobre Divul­gació de Finan­ces Sos­te­ni­bles (SFDR per les seves sigles en anglès), que cobeja que els inver­sors puguin pren­dre deci­si­ons més ben infor­ma­des sobre finan­ces sos­te­ni­bles, amb la impo­sició d’una plena trans­parència en les con­di­ci­ons del con­tracte i els infor­mes periòdics. Tot i esti­mar que és un pri­mer pas interes­sant, la nova nor­ma­tiva ha hagut de pas­sar pel sedàs crític, que con­si­dera que encara pre­val el bene­fici finan­cer pel social i que el con­cepte sos­te­ni­bi­li­tat no s’aplica glo­bal­ment.

Des de Fiare Banca Ètica, Clara Soler exposa: “El pro­blema d’aquest regla­ment és que no ava­lua pro­fun­da­ment el pro­blema sobre què han de ser les finan­ces sos­te­ni­bles, aquí s’observa com un objec­tiu secun­dari al ser­vei de la maxi­mit­zació de bene­fi­cis, o una eina de màrque­ting per reduir els ris­cos per a la repu­tació.”

Hom con­si­dera que aquest regla­ment aferma un model d’“apa­ra­dor”, ja que “un agent finan­cer pot tenir un pro­ducte verd però tota la resta de la seva oferta pot ser espe­cu­la­tiva, sense apor­tar res a la soci­e­tat”. A més, segons aquest punt de vista, hom es plany que l’àmbit d’apli­cació del regla­ment sigui el de les acti­vi­tats de gestió i inversió de pro­duc­tes finan­cers, sense afec­tar la con­cessió de crèdit o altres acti­vi­tats bancàries.

Com explica Soler, “cal fer una tran­sició cap a unes finan­ces sos­te­ni­bles dins un con­cepte holístic i inte­gral, anar més enllà de l’escala medi­am­bi­en­tal”. En aquest sen­tit, “un mit­jan­cer finan­cer, si ofe­reix pro­duc­tes sos­te­ni­bles, ha d’espe­ci­fi­car si la seva car­tera també inclou pro­duc­tes vin­cu­lats, per exem­ple, a la indústria d’armes”. Ho hem vist amb el cas de grans bancs sistèmics com ara BNP Pari­bas, que alhora pot lide­rar la qua­li­fi­cació de sos­te­ni­bi­li­tat d’MF i aparèixer a l’informe Banking on cli­mate change com el pri­mer finançador d’Europa de com­bus­ti­bles fòssils.

El bon govern.

També ha lle­vat comen­ta­ris crítics el model de gover­nança que plan­teja el nou regla­ment, ja que la nor­ma­tiva euro­pea no impe­deix que un mit­jan­cer finan­cer sigui opac, i ges­ti­o­nar seguint un sis­tema de con­trol de soci­e­tats en cadena i elu­dir impos­tos, alhora que ven pro­duc­tes “sos­te­ni­bles”. Real­ment, la nova nor­ma­tiva SFDR no impe­deix que les empre­ses que ven­guin pro­duc­tes de finan­ces sos­te­ni­bles puguin recórrer a para­di­sos fis­cals.

Una de les coses que més ha sob­tat del nou regla­ment de la UE és que en el seu enfo­ca­ment la sos­te­ni­bi­li­tat només pivota sobre el com­po­nent medi­am­bi­en­tal, tot arra­co­nant els altres eixos de l’ASG, el social i el de gover­nança. Com diu Clara Soler, “en les qüesti­ons soci­als i de bon govern, la majo­ria de fons no hi posen èmfasi, i no es pot posar l’accent només en el fet medi­am­bi­en­tal”. Com acla­reix, assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat social podria ser pro­blemàtic per a mol­tes enti­tats finan­ce­res, ja que “hauríem de par­lar, per exem­ple, de drets labo­rals”. Però és que també cal anar amb compte amb una anàlisi massa limi­tada de la dimensió ambi­en­tal, ja que podríem posar el segell verd a pro­jec­tes energètics com ara grans embas­sa­ments que pro­vo­quen des­plaçaments forçosos de població.

Cer­ta­ment, tot és prou ambigu perquè un petit estal­vi­a­dor accepti un pro­ducte apa­rent­ment sos­te­ni­ble que inver­teix en Gafam (Goo­gle, Ama­zon, Face­book, Apple i Micro­soft), que, sí, indis­cu­ti­ble­ment són empre­ses neu­tres pel que fa a les emis­si­ons de CO2, però, en canvi, “no són trans­pa­rents en l’aspecte fis­cal, quan els impos­tos després dels bene­fi­cis han de rever­tir en el país on són radi­cats, i no prac­ti­car l’elusió fis­cal”.

Amb tot, a parer de Clara Soler, ja es per­ce­ben “tendències de canvi entre els usu­a­ris de banca, i durant els pròxims 10 anys és pre­vi­si­ble que la banca evo­lu­ci­o­narà cap a posar l’accent en la pro­tecció dels drets soci­als i per­fec­ci­o­nar el bon govern, perquè la pressió social cap a una ASG en tota la seva glo­ba­li­tat creix dia rere dia”.

En tot cas, caldrà tre­ba­llar inten­sa­ment, com demana Clara Soler, perquè no es bana­litzi el con­cepte de sos­te­ni­bi­li­tat per part dels grans agents finan­cers, “sem­pre molt hàbils a l’hora d’inter­pre­tar la llei”.

El nou mantra d’una inversió transparent

El nou reglament insisteix en la transparència, virtut que es demana als participants en els mercats financers, i als assessors quant a la seva política d’integració dels riscos de sostenibilitat, que hauran de descriure adequadament als contractes, o la publicació de les incidències adverses en matèria de sostenibilitat. Així mateix, quan un producte financer promogui trets ambientals o socials, s’haurà d’explicar com es compleixen aquests objectius. També caldrà ser clar en el vincle de la remuneració amb els riscos de sostenibilitat.

Així mateix, els agents financers hauran de vetllar perquè la informació que publiquen s’actualitzi periòdicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.