Opinió

Carta oberta als polítics que parlen d’innovació

La innovació no neix normalment dels que manen. Al contrari, acostuma a germinar en entorns on els que manen no manen gaire. Innovar necessita llibertat, autogestió, col·laboració, confiança i passió

Que inno­var és un fet impor­tant és bas­tant obvi. Estar-se quiet fent sem­pre les matei­xes coses no fa avançar el món. La inno­vació és una dis­ci­plina amb pres­tigi, però alhora fa una mica de por perquè sabem que no és una matèria fàcil.

La classe política, sovint, parla d’inno­vació i no sem­pre l’encerta. Aquest arti­cle és una carta oberta a tots els polítics que vul­guin par­lar amb una mica de cri­teri quan s’hagin de refe­rir a la inno­vació. Des­ta­caré cinc punts que em sem­blen bàsics.

En pri­mer lloc, no s’ha de con­fon­dre inno­vació amb tec­no­lo­gia. Si bé hi ha inno­vació pura­ment tec­nològica –impor­tantíssima- es pot inno­var de mol­tes altres mane­res. Cal ana­lit­zar en detall el famós model de Doblin, que reco­neix deu tipus fona­men­tals d’inno­vació. Per exem­ple, Zap­pos ha inno­vat en atenció al cli­ent i en estruc­tura interna, eli­mi­nant les jerar­quies.

En segon lloc, per inno­var, són més impor­tants les per­so­nes que els diners. Això ja ho deia Steve Jobs fa dècades. Josep Maria Fer­rer-Arpí, quan era res­pon­sa­ble d’inno­vació a Tele­visió de Cata­lu­nya, m’ho va recor­dar un fred dia d’hivern a Bar­ce­lona: “Pots tenir els millors sis­te­mes i la millor tec­no­lo­gia, però si et fallen les per­so­nes ja has begut oli.” En efecte, no necessària­ment són les empre­ses més grans i més pode­ro­ses les que més i millor inno­ven, sinó les que tenen més gent pre­pa­rada, fle­xi­ble i cre­a­tiva.

En ter­cer lloc, cal no con­fon­dre cre­a­ti­vi­tat amb inno­vació. Cre­a­tius ho podem ser tots, artis­tes, engi­nyers, publi­ci­ta­ris, advo­cats i bom­bers. Només fal­ta­ria. Ja n’hi ha prou de res­trin­gir el qua­li­fi­ca­tiu de cre­a­tiu o cre­a­tiva només a deter­mi­na­des pro­fes­si­ons. Però només inno­vem si som capaços d’imple­men­tar una idea cre­a­tiva fins a con­ver­tir-la en alguna cosa útil o exi­tosa. Quan­tes idees pre­te­sa­ment cre­a­ti­ves es que­den en un calaix?

En quart lloc, no és el mateix una nove­tat que una inno­vació. Pin­tar els taxis de Bar­ce­lona de color blau cel seria una nove­tat, no necessària­ment una inno­vació. Per dir que som inno­va­dors cal demos­trar-ho. No hi ha res pit­jor que la inno­vació simu­la­cre o fake. Models recents com el lean o el design thinking ens aju­den a con­ce­bre la inno­vació com una dis­ci­plina asso­ci­ada al mètode científic. O som capaços de jus­ti­fi­car la nos­tra capa­ci­tat inno­va­dora o és que estem, sim­ple­ment, somi­ant trui­tes.

Final­ment, last but not least, la inno­vació no neix nor­mal­ment dels que manen. Al con­trari, acos­tuma a ger­mi­nar en entorns on els que manen no manen gaire. Per inno­var es neces­sita lli­ber­tat, auto­gestió, col·labo­ració, con­fiança i passió. La gent inno­va­dora acos­tuma a ser al·lèrgica als exces­sos de poder, a la burocràcia i a l’inter­ven­ci­o­nisme.

Si volem ser un país real­ment inno­va­dor cal revi­sar i can­viar molts con­cep­tes antics que ens estan enco­ti­llant massa. La inno­vació té, sens dubte, molt a veure amb el seny. Però, atenció, també amb la rauxa. Seny i rauxa. Dis­ci­plina i dis­bauxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.