Política

El govern espanyol habilita les autonomies a recórrer al Suprem si tribunals tomben mesures després de l’estat d’alarma

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts un decret per prorrogar algunes mesures de l’escut social

El govern espa­nyol ha apro­vat aquest dimarts un decret que habi­lita les comu­ni­tats autònomes a recórrer al Tri­bu­nal Suprem si els tri­bu­nals autonòmics tom­ben les res­tric­ci­ons que impo­sin després de l’estat d’alarma. A par­tir del 9 de maig, els tri­bu­nals supe­ri­ors de justícia de cada auto­no­mia hau­ran d’ava­lar les mesu­res que limi­tin drets fona­men­tals. El decret, que ha avançat El País, modi­fica la llei que regula el con­tenciós-admi­nis­tra­tiu i per­met que les auto­no­mies puguin pre­sen­tar recurs de cas­sació al Suprem, una pos­si­bi­li­tat que no tenien fins ara. Així doncs, l’alt tri­bu­nal espa­nyol tindrà l’última paraula i uni­fi­carà doc­trina en cas que tri­bu­nals autonòmics adop­tin cri­te­ris dife­rents.

La vice­pre­si­denta pri­mera del govern espa­nyol, Car­men Calvo, ha expli­cat que el decret dona “suport legal” a les auto­no­mies per “man­te­nir mesu­res de pro­tecció excep­ci­o­nal” con­tra la Covid-19. En roda de premsa aquest dimarts, Calvo ha dit que la norma dona un “paraigües de pro­tecció”.

Calvo ha argu­men­tat que, d’aquesta manera, es pot afron­tar la sor­tida de l’estat d’alarma amb “tran­quil·litat i segu­re­tat”. Segons la vice­pre­si­denta pri­mera, que el Suprem tin­gui “l’última paraula” dona “segu­re­tat jurídica” i garan­teix la “igual­tat” entre auto­no­mies perquè podrà “uni­fi­car doc­trina”.

Segons la vice­pre­si­denta, les comu­ni­tats poden plan­te­jar res­tric­ci­ons com el toc de queda o el tan­ca­ment peri­me­tral de les auto­no­mies sense estat d’alarma però caldrà que els tri­bu­nals ho ava­lin. El fet que puguin recórrer al Suprem ofe­reix “més garan­ties a les deci­si­ons que pren­guin”.

Cinc dies per deci­dir

La vice­pre­si­denta ha expli­cat que la sala con­ten­ci­osa-admi­nis­tra­tiva del Suprem tindrà cinc dies per resol­dre els recur­sos que puguin arri­bar. Calvo ha remar­cat que la decisió sobre les res­tric­ci­ons es prendrà en “temps rècord” i ha espe­rat que el Suprem pugui com­plir els ter­mi­nis.

“El govern no pre­jutja el que vagi a deci­dir el poder judi­cial”, ha asse­gu­rat Calvo, sobre si pre­veu que el Suprem avali res­tric­ci­ons que tri­bu­nals autonòmics tom­bin. La vice­pre­si­denta ha remar­cat que la justícia “en ter­mes gene­rals ha acom­pa­nyat deci­si­ons” que es van pren­dre quan no hi havia estat d’alarma.

Cober­tura a par­tir del 9 de maig

El decret entrarà en vigor tan bon punt decai­gui l’estat d’alarma el 9 de maig. Calvo ha expli­cat que la norma també per­met “man­te­nir en el temps” les mesu­res de l’escut social o res­tric­ci­ons vin­cu­la­des a l’estat d’alarma.

La vice­pre­si­denta ha con­cre­tat que, a par­tir del 9 de maig, es man­tin­dran mesu­res com la sus­pensió dels des­no­na­ments a per­so­nes vul­ne­ra­bles o la garan­tia de sub­mi­nis­tra­ments i el bo social. Es man­tin­dran tres mesos, fins a l’agost. També per­met man­te­nir els con­trols a pas­sat­gers inter­na­ci­o­nals o la pos­si­bi­li­tat que sani­ta­ris jubi­lats exer­cei­xin men­tre cobren la jubi­lació.

Una altra mesura que seguirà és la sus­pensió de les reu­ni­ons de jun­tes de pro­pi­e­ta­ris fins al 31 de desem­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.