Empreses

BCN3D addiciona ambició

El fabricant d’impressores 3D es marca com a objectiu créixer als Estats Units i construir el mercat asiàtic

Ini­ci­al­ment, les impres­so­res 3D eren una mena de joguina a les mans dels ano­me­nats makers, és a dir, dels que els agrada fer coses. De fet, per a molts d’aquells pio­ners, la diversió començava amb el mun­tatge de la seva impres­sora peça a peça. Però, l’evo­lució de la tec­no­lo­gia les ha con­ver­tit en unes potents eines de pro­ducció, al ser­vei de la indústria 4.0, més digi­tal, més local, més a mida, més versàtil i menys cos­tosa.

Aquest patró evo­lu­tiu és el mateix que ha expe­ri­men­tat la firma cata­lana d’impres­so­res 3D Bar­ce­lona Three Dimen­si­o­nal Prin­ters Tech­no­lo­gies (BCN3D), con­ver­tida en un dels fabri­cants inter­na­ci­o­nals de referència en màqui­nes d’escrip­tori: Seat, BMW, Cam­per, Louis Vuit­ton i l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu de Bar­ce­lona són algu­nes de les orga­nit­za­ci­ons que uti­lit­zen les impres­so­res BCN3D.

Tot va començar al si del CIM UPC, el cen­tre tec­nològic dedi­cat a la fabri­cació addi­tiva de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya. Era l’any 2012, i un grup de joves inves­ti­ga­dors del cen­tre van crear una petita uni­tat de negoci per ven­dre peces i kits per fer impres­so­res 3D. Xavier Martínez Faneca, con­se­ller dele­gat de la com­pa­nyia, recorda que el 2013 es va des­per­tar un sob­tat interès mediàtic per la impressió 3D, que va fer aug­men­tar molt la demanda: “Va can­viar el per­fil de cli­ent, i van començar a venir per­so­nes interes­sa­des en allò que es podia fer amb les impres­so­res i no, com fins ales­ho­res, entu­si­as­tes de la màquina”, explica. En con­seqüència, a par­tir del 2015 hi va haver un canvi de model de negoci i dels kits es va pas­sar a la pri­mera màquina ja mun­tada. El canvi va ser subs­tan­cial, perquè va faci­li­tar la venda a través de dis­tribuïdors, reti­cents a tenir en car­tera apa­rells sense mun­tar que sovint gene­ren molts pro­ble­mes post­venda. Ràpida­ment la fac­tu­ració va pas­sar de 900.000 euros a 2.100.000 euros i les coman­des venien de tot el món. Calia orga­nit­zar jurídica­ment el negoci d’una altra manera i el març del 2019 es va crear l’spin-off, apro­fi­tant una roda d’inversió en què van aixe­car 2,7 mili­ons d’euros. En aquesta ope­ració de capi­ta­lit­zació van par­ti­ci­par els fons Accu­rafy4, de François Minec, direc­tor gene­ral de la divisió d’impressió 3D de BASF, JME Ven­tu­res, de la família Entre­ca­na­les, i Vic­to­ria.

Part d’aquells recur­sos es van des­ti­nar a ampliar el catàleg de pro­duc­tes: “Teníem màqui­nes d’ofi­cina (sèrie Sigma), però vam detec­tar una veta de mer­cat en l’entorn prein­dus­trial”, explica Martínez Faneca. Així, el novem­bre del 2019 es van pre­sen­tar la pri­mera màquina de la sèrie Epsi­lon, una impres­sora d’escala supe­rior que va tenir una gran rebuda i va pale­sar les grans opor­tu­ni­tats de mer­cat que s’obrien.

Ara bé, per apro­fi­tar-les calia redo­blar els esforços en tres sen­tits: el tècnic, per actu­a­lit­zar i aug­men­tar, encara més, la gamma de pro­duc­tes; el comer­cial, per ampliar la xarxa de dis­tri­bució arreu, i el comu­ni­ca­tiu, per reforçar la marca. Per a tot això calien nous recur­sos i a mit­jans del 2020, en plena pandèmia, es va tan­car una nova ronda de finançament de 2,8 mili­ons d’euros lide­rada pel grup indus­trial basc Mon­dragón, l’agència espa­nyola d’inno­vació CDTI, a través del pro­grama Inn­vi­erte, i la par­ti­ci­pació dels socis que ja hi eren.

El setem­bre pas­sat, es va pre­sen­tar el nou catàleg, amb un mar­cat caràcter pro­duc­tiu. Cal pen­sar que les apli­ca­ci­ons de la fabri­cació addi­tiva estan evo­lu­ci­o­nant ràpida­ment. Els usos més evi­dents fins ara són el de fer pro­to­tips i el de fer uti­llatge en entorns pro­duc­tius. Nis­san i Seat, per exem­ple, uti­lit­zen les impres­so­res de BCN3D per fer eines en les seves cade­nes de mun­tatge. Ara bé, cada cop hi ha més empre­ses que fan peti­tes sèries de pro­ducte amb impres­so­res 3D. És el cas de la firma NGNY Devi­ces; les peces que impri­meix s’uti­lit­zen a les seves màqui­nes per a labo­ra­tori. “Ens anem acos­tant a una situ­ació en què cada cop més empre­ses s’assem­blen a NGNY”, diu Martínez Faneca. La tendència gene­ral a totes les indústries és que cada cop hi ha menys tira­des llar­gues i més de cur­tes.

En aquest con­text, el mer­cat mun­dial creix a un ritme del 30% anual. L’any pas­sat va ser l’excepció. BCN3D ha millo­rat molt lleu­ge­ra­ment les ven­des del 2019, que va tan­car amb 4,1 mili­ons d’euros.

La firma vol créixer als Estats Units, amb un ope­ra­dor logístic, i millo­rar la pene­tració a Àsia. Cal pen­sar que gai­rebé el 80% de les ven­des són a Europa, i el 20%, als EUA. La volun­tat és balan­ce­jar la fac­tu­ració a pro­por­ci­ons simi­lars al mer­cat mun­dial: 30% a Europa, 30% als Estats Units, 30% a Àsia i 10% a la resta del món.

BCN3D

Facturació
4,1 M€
Treballadors
150
Any de fundació
2019
BCN3D acaba d’estrenar una planta de lloguer a Gavà, amb una superfície de 2.400 m². D’aquí han de sortir unes 350-400 unitats cada any amb potencial per augmentar la capacitat un 40%. El 2020 s’han contractat 70 empleats per a producció, enginyeria, màrqueting i vendes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.