Eines

Quan tot va deixar de ser així

El dret preveu l’excepcionalitat de la pandèmia amb la ‘rebus sic stantibus’

Fins ara, els intents d’incorporar la ‘rebus’ a la llei han fracassat
La invocació del principi està aturant desnonaments i canviant contractes

En paral·lel als sal­va­vi­des econòmics que els governs han llançat al mar de la des­es­pe­ració per socórrer les empre­ses més afec­ta­des pel con­fi­na­ment (ERTO, aju­des direc­tes, línies de finançament, etc.), la justícia també ha acu­dit a l’auxili dels nego­cis amb una doc­trina juris­pru­den­cial de nom i empra­ment molt rars: la rebus sic stan­ti­bus, que es podria tra­duir com ‘men­tre les coses siguin així’. Gràcies a aquest prin­cipi s’estan evi­tant, en les actu­als cir­cumstàncies, alguns pro­ce­di­ments de des­no­na­ments de nego­cis en locals de llo­guer i modi­fi­cant els ter­mes del con­tracte quan no hi ha acord entre pro­pi­e­ta­ris i llo­ga­ters sobre la revisió de les ren­des i altres des­pe­ses.

La rebus com­ple­menta i con­di­ci­ona una altra lla­ti­nada, aquesta més cone­guda: la pacta sunt ser­vanda, que cons­ti­tu­eix una pedra angu­lar del nos­tre orde­na­ment jurídic, del nos­tre sis­tema econòmic i, en certa manera, del nos­tre codi ètic: sig­ni­fica que allò que es firma s’ha de com­plir. En la mesura que la rebus és l’excepció a un pilar del dret que, en con­di­ci­ons nor­mals, és ina­pel·lable i uni­ver­sal, només es pot invo­car si esde­ve­nen cir­cumstàncies molt extra­or­dinàries i impre­vi­si­bles que sos­ca­ven la base objec­tiva del negoci de manera radi­cal i one­rosa. Una pandèmia entra­ria dins de les anor­ma­li­tats de pes que jus­ti­fi­quen el fet de res­ca­tar la rebus del més pro­fund del dret.

Com s’ha dit, aquesta expressió ha estat invo­cada en alguna sentència d’alts tri­bu­nals de justícia en el pas­sat -con­cre­ta­ment durant la crisi del 2008- i, per tant, forma part de la juris­prudència, però no es pot tro­bar en el redac­tat del dret civil o mer­can­til. Aquest fet en difi­culta l’apli­cació. Diver­ses ini­ci­a­ti­ves par­la­mentàries a Cata­lu­nya i a Espa­nya han inten­tat que la doc­trina dels alts tri­bu­nals es con­vertís en llei, sense èxit. Per la seva banda, el govern català ha pre­fe­rit no obrir de moment aquest meló. Això mal­grat que diver­ses ins­ti­tu­ci­ons jurídiques han ins­tat a la reforma. “Una llei seria molt útil per esta­blir si hi ha d’haver un meca­nisme de nego­ci­ació, i que reguli el parèntesi men­tre no hi ha acord i la manera d’inter­pre­tar el canvi de la base econòmica d’un con­tracte”, explica Cris­tina Vallejo, secretària de la junta de govern del Col·legi d’Advo­cats de Bar­ce­lona (ICAB).

El que sí que va fer la Gene­ra­li­tat és apro­var el decret llei 34/2020 de mesu­res urgents de suport a l’acti­vi­tat econòmica desen­vo­lu­pada en locals de negoci arren­dats, en base al qual molts con­trac­tes han modi­fi­cat les con­di­ci­ons pac­ta­des de la manera següent: reduint a la mei­tat la renda si l’acti­vi­tat ha hagut de ces­sar per les mesu­res pre­ses per atu­rar el virus, i pro­por­ci­o­nal­ment, si el negoci ha con­ti­nuat fun­ci­o­nant par­ci­al­ment (a la pràctica se sol pac­tar una reducció de 35%).

Ara bé, no tots els pro­pi­e­ta­ris accep­ten rebai­xes ni tot els llo­ga­ters estan d’acord amb aquests cri­te­ris. Això pot pas­sar quan l’esta­bli­ment està a les ano­me­na­des zones prime, llocs cèntrics pels quals paguen ren­des molt ele­va­des. Aquests nego­cis, bàsica­ment comerços, res­tau­rants o hotels que viuen del turisme, han vist com la seva acti­vi­tat des­a­pa­rei­xia o es reduïa a la mínima expressió. Sense ingres­sos, con­ti­nuar pagant la mei­tat de molt, és una càrrega massa fei­xuga, tot i la rebaixa, de manera que el con­flicte pot aca­bar als tri­bu­nals i és aquí on entra en lloc la rebus sic stan­ti­bus.

Uni­fi­cació de cri­te­ris.

Per fer front a l’allau de deman­des per impa­ga­ment de ren­des, els jut­ges de pri­mera instància de Bar­ce­lona van pac­tar el 12 de novem­bre pas­sat una uni­fi­cació de cri­te­ris. Es trac­tava de deci­dir com actuar quan es tro­ben amb una demanda de des­no­na­ment per part del pro­pi­e­tari i amb una de l’arren­da­tari sol·lici­tant un canvi de les con­di­ci­ons del con­tracte. Cal pen­sar que un judici de des­no­na­ment és molt ràpid -uns tres mesos- i que el judici ordi­nari es pot demo­rar un any o més, amb la qual cosa, quan es resol­gui, l’afec­tat es podria tro­bar al car­rer. En aquests casos els jut­ges van deci­dir no fer fora l’arren­da­tari i espe­rar a la reso­lució del judici ordi­nari, sem­pre que aquest hagi invo­cat la rebus i esti­gui pagant ni que sigui una part de la renda, segons deta­llen fonts de la judi­ca­tura.

Aquest gest dels jut­ges ha aju­dat a posar negre sobre blanc les regles del joc i les con­seqüències de no arri­bar a un pacte extra­ju­di­cial de reducció de ren­des.

De moment, no són gaire els pro­ce­di­ments que ja s’hagin resolt i tin­guin sentència. Una de les pri­me­res va ser la del 8 de gener del jut­jat de pri­mera instància número 20 de Bar­ce­lona, que va resol­dre a favor d’un hote­ler que va inter­po­sar una demanda de revisió d’un con­tracte d’arren­da­ment, davant la impos­si­bi­li­tat d’arri­bar a un acord amb el pro­pi­e­tari, que només accep­tava moratòries en els paga­ments. La jut­gessa del cas va con­dem­nar l’arren­da­dor a rebai­xar el 50% de la renda i la resta de des­pe­ses en que­dar acre­di­tada la situ­ació “d’exces­siva one­ro­si­tat sobre­vin­guda”. En aquest sen­tit, Vallejo des­taca la importància de l’informe peri­cial econòmic: “Si no vas al jut­jat amb un bon peri­tatge econòmic que jus­ti­fi­qui l’impacte de la pandèmia en els comp­tes, tens poques pos­si­bi­li­tats”, asse­gura. El jutge també pot tenir en compte si el pro­pi­e­tari del negoci s’ha bene­fi­ciat d’aju­des públi­ques per fer front a la crisi.

Cal veure com s’acaba incor­po­rant aquesta doc­trina a la legis­lació amb vista a cri­sis futu­res, però, de moment, ja comença a tenir efec­tes en els nous con­trac­tes de llo­guer, que, en alguns casos, ja pre­ve­uen com solu­ci­o­nar aques­tes situ­a­ci­ons excep­ci­o­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.