Vytrus Biotech creix un 40% el 2020 tot i l’aturada global per la pandèmia
La companyia, que conrea cèl·lules mare de plantes per a ingredients cosmètics, va superar les expectatives de millora que s’havien marcat
El 70% de les vendes es reparteixen entre vint-i-cinc països
Des de l’any 2016, la firma biotecnològica Vytrus Biotech, dedicada al conreu de cèl·lules mare vegetals per desenvolupar ingredients de cosmètica, ha anat registrant ràtios de creixement d’entre el 30 i el 40%. Ni l’any de la pandèmia, que ha aturat el món, ha fet alterar el seu ritme ascendent de vendes i va tancar amb una millora del 40% respecte a l’exercici anterior. “Les expectatives que teníem al gener s’han complert, i tot i que els mesos de març i abril hi va haver una certa aturada, ens vam poder recuperar durant la resta de l’any com havíem previst”, explica Albert Jané, CEO i soci fundador d’aquesta firma amb seu a Terrassa.
La companyia va tancar l’exercici amb un volum de negoci d’1,7 milions d’euros, un 70% provinent de les vendes a l’exterior i principalment amb la comercialització de producte propi.
“Fem productes naturals d’alta qualitat i únics, amb una tecnologia molt innovadora en un moment en què l’aposta per la cosmètica natural està en fase expansiva”, explica Jané respecte al fet diferencial que els ha permès aquesta ascensió.
La biotecnològica creada l’any 2009 per Jané i Òscar Expósito és una spin off de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Avui dia produeix ingredients amb activitat com antitaques de la pell, anticaiguda dels cabells o hidratació facial a partir de cèl·lules vegetals. Per posar un exemple, Vytrus Biotech ha aconseguit generar a partir d’un tros de magrana unes cèl·lules mare que combaten les taques de la pell. Un cop tenen aquestes cèl·lules a les instal·lacions de Terrassa les conreen de manera continuada.
Inicialment, la firma es va dedicar a desenvolupar ingredients per a tercers, i l’any 2014 després d’haver testat el mercat i les seves necessitats va treure el seu propi producte. Des d’aleshores, cada exercici n’inclou dos més a la seva cartera, i ja en té dotze.
Tot i ser una companyia relativament jove i de dimensions reduïdes en comparació amb el mercat en què competeix, Vytrus Biotech ha sumat en els darrers set anys un reconegut palmarès de reconeixements internacionals als seus productes, com ara la de l’Ingredient més Innovador del Món 2020, per un ingredient prebiòtic elaborat a partir de cèl·lules mare de cànnabis que estimula la producció d’oxitocina a través de la pell, activant els centres de plaer del cervell i amb un ingredient desodorant biològic que prové de cèl·lules mare vegetals que redueix la mala olor corporal.
Així mateix, ha estat reconeguda per EcoVadis amb la Medalla de Plata 2020 per les seves bones pràctiques en matèria de sostenibilitat, accions, processos i sistemes de RSC. “La tecnologia que fem servir permet que utilitzem productes vegetals, però sense necessitat ni de cultivar ni de recol·lectar, de manera que reduïm més del 99,9% d’aigua i 99,9% d’ús de sòl cultivable, que el deixem per a aliments”, explica Jané.
Només una sola vegada amb un tros d’arrel, de fulla o de llavor, extrauen cèl·lules i aleshores entra en escena la seva eficaç plataforma tecnològica.
Els fundadors de Vytrus Biotech es van conèixer a la Facultat de Farmàcia de la UB, quan Òscar Expósito estava immers en el doctorat i Albert Jané en un màster experimental. Aleshores van veure que la tecnologia que feien servir en recerca bàsica tenia molt potencial de negoci. A partir d’aquella tecnologia, amb més de cinquanta anys de vigència, van continuar fent recerca, ara ja amb la seva empresa, per fer-la evolucionar. Avui dia, la biotecnològica té set aplicacions de patents tant d’ingredients actius com de tecnologia.
Tal com avança Albert Jané, la biotecnològica està investigant per identificar l’aplicabilitat de la seva tecnologia en nous sectors, com ara el farmacèutic o el de l’alimentació funcional. “Encara és una estratègia que està al departament de recerca i no al de negoci”, matisa el director general.