Gran angular

La incorporació de la dona a les TIC segueix sent un desig

‘Womanwashing’. Impulsar el talent femení en ciència i tecnologia guanya adeptes però no s’avança en resultats

En els dar­rers anys han sor­git nom­bro­ses ini­ci­a­ti­ves, tant dels de l’admi­nis­tració com des del món pri­vat, diri­gi­des a impul­sar una major incor­po­ració de la dona al món tècnic i científic. També són mol­tes les empre­ses que han incor­po­rat polítiques en aquest sen­tit en les seves estratègies Tot i això, les xifres con­ti­nuen ridícula­ment bai­xes, amb avenços més que min­sos. Tot i no posar en dubte les bones inten­ci­ons de la majo­ria d’acci­ons que es duen a terme, des del món femení es per­cep també una bona dosi de womanwas­hing en mol­tes cam­pa­nyes.

Algu­nes dades actu­als: a la Unió Euro­pea, només un de cada sis espe­ci­a­lis­tes en TIC són dones; només el 19% dels empre­ne­dors TIC són dones, i només un de cada tres gra­du­ats en STEM (ciència, tec­no­lo­gia, engi­nye­ria i matemàtiques, en les seves sigles en anglès) són dones. A Cata­lu­nya, les dones repre­sen­ten tan sols el 30% dels tre­ba­lla­dors del sec­tor TIC, tot i ser un dels pocs sec­tors que ha cres­cut en oferta d’ocu­pació; i mal­grat que el 55,2% dels alum­nes matri­cu­lats a les uni­ver­si­tat són dones, en un grau com informàtica no arri­ben al 13%.

“Els resul­tats no només no avan­cen, sinó que són pit­jors enguany que l’any pas­sat perquè la pandèmia ha afec­tat nega­ti­va­ment en la dona”, afirma Merit­xell Bau­tista, cofun­da­dora i CEO de l’ope­ra­dora de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Fibra­cat i gua­nya­dora del Premi Dona­TIC 2020 i del guardó inter­na­ci­o­nal de la Fun­dació Inter­na­ti­o­nal Women’s Entre­pre­neu­rial Cha­llenge (IWEC) pel seu tre­ball per fer visi­bles les dones en aquest sec­tor i el seu empo­de­ra­ment en posi­ci­ons de res­pon­sa­bi­li­tat.

Sen­tit comú.

Bau­tista, també ambai­xa­dora de la Fun­dació She­Le­a­der, creu que la sen­si­bi­lit­zació cap a les àrees tècni­ques “hau­ria de començar des de ben aviat, perquè els rols dels infants es defi­nei­xen a par­tir dels 5 anys”.

Tenir refe­rents on emmi­ra­llar-se és un reclam d’alerta com­par­tit. “N’hi ha, però són invi­si­bles”, diu Bau­tista, i explica com des de Fibra­cat, una empresa for­mada per una plan­ti­lla en què el 60% són dones, es pri­o­ritza l’empo­de­ra­ment femení en tots els camps. “El món de l’empresa ha de fer mol­tes coses en aquest sen­tit, però també cal des de l’edu­cació, l’admi­nis­tració, la família i els mit­jans de comu­ni­cació. Hi ha d’haver un canvi cul­tu­ral com­plet, perquè és tracta d’una qüestió de sen­tit comú”, rebla.

Tan­ma­teix, el micro­mas­clisme segueix pre­sent. Com explica Marta Guar­di­ola, engi­nyera en tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i fun­da­dora i pre­si­denta de la start-up Miwendo –cre­a­dora d’un dis­po­si­tiu mèdic que revo­lu­ci­o­narà l’actual colo­noscòpia–, “quan hi pen­ses, t’ado­nes que durant l’època de for­mació has hagut de supor­tar micro­mas­clis­mes més sovint del que ima­gi­na­ves”.

Asse­nyala –i dona espe­rança– que com a empre­ne­dora, “el fet de tenir molta relació amb gent jove, fa que les diferències de gènere no tin­guin rellevància”. A Miwendo, més de la mei­tat de l’equip està for­mat per dones.

Pro­jec­tes inno­va­dors.

Com Guar­di­ola, Mari­ona A. Cíller, informàtica, també és un refe­rent que s’ha visi­bi­lit­zar. Cofun­da­dora i codi­rec­tora del labo­ra­tori d’inno­vació digi­tal Soko­Tech, ens anun­cia el pro­jecte Top Secret Rosies, desen­vo­lu­pat con­jun­ta­ment amb el Cen­tre de Recerca Inte­lli­gent Data Sci­ence and Arti­fi­cial Inte­lli­gence (IDEAI) de la UPC, que té com a objec­tiu crear una pla­ta­forma que ori­enti les dones cap a l’exer­cici pro­fes­si­o­nal de la intel·ligència arti­fi­cial.

Aquest és tan sols una de les mol­tes acci­ons que sor­gei­xen des de Soko­Tech, un hub situat al barri bar­ce­loní de la Sagrera, que aglu­tina tec­no­lo­gia i talent. Aquí es desen­vo­lu­pen pro­jec­tes per a empre­ses i també d’altres car­re­gats de valors soci­als. “Aju­dem les tecnòlogues a tro­bar feina de qua­li­tat i a tren­car el sos­tre de vidre”, diu Cíller.

La pota de la inversió.

També la impli­cació d’Eva Vila Mas­sa­nas en l’empo­de­ra­ment de la dona és extensa. Fun­da­dora de WeE­QUAL, una con­sul­tora que ajuda les orga­nit­za­ci­ons a créixer gràcies a la diver­si­tat i la igual­tat, per­tany a diver­ses enti­tats amb les quals com­par­teix objec­tiu. Vila és una de les 60 dones inver­so­res inte­grants de Wome­nAn­gels WERock Capi­tal, un club d’inversió creat ara fa un any que es foca­litza en start-ups inno­va­do­res, que tin­guin almenys una dona a l’equip i que tre­ba­llin en pro­jec­tes tec­nològics esca­la­bles.

“Les xifres ja ho diuen: tan sols el 2% de les start-up lide­ra­des per dones acon­se­guei­xen rebre finançament. Aquí rau la importància de WERock”, explica. Asse­gura que s’accepta més el fet que les dones lide­rin pro­jec­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar o amb propòsits soci­als que no pas mèdics o tec­nològics”, per tant, “és necessària una dis­cri­mi­nació posi­tiva, com ja es fa en països com Noru­ega o França, perquè la diferència no es faci eterna”.

Per a Ari­adna Sunyol, pre­si­denta de la comissió d’Orga­nit­zació i Sis­te­mes d’Infor­mació del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, “és cert que hi ha mol­tes ini­ci­a­ti­ves però, en la meva opinió, des d’un punt de vista publi­ci­tari i no pràctic”. Des­taca que en els pròxims cinc anys, gran part de les ocu­pa­ci­ons esta­ran rela­ci­o­na­des amb les TIC, i afe­geix: “Si no donem eines a les dones perquè hi puguin acce­dir i ajuts a les empre­ses perquè les for­min, el pano­rama s’albira ben fosc.”

iniciativa

STEM Women Day

Eva Díaz, CEO de STEM Women Congress i Cooking Communication, agència organitzadora del congrés, és l’ànima lluitadora que no perd ocasió per donar visibilitat al talent femení. L’STEM Women Day (https://stemwomen.eu/), una prèvia del que serà el congrés anual que se celebrarà a l’octubre, és una de les iniciatives que es duen a terme des de l’àmbit privat, en un intent de fer créixer la complicitat i les oportunitats envers les dones. La jornada va oferir un ventall d’exemples de referents de talent TIC en femení.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.