Opinió

La nova tarifa elèctrica i l’empoderament

És evident que aquest és un canvi que comporta una certa complexitat per al consumidor. Per això cal formació i informació des de les comercialitzadores

La nova fac­tura de la llum, que ha entrat en vigor aquest 1 de juny, pretén incen­ti­var un con­sum més efi­ci­ent de l’ener­gia, amb la volun­tat que l’import del rebut depen­gui més de quan es con­su­meix, amb el tras­llat dels con­sums a les ano­me­na­des hores “vall”. Així, els preus dels peat­ges i càrrecs seran dife­rents entre els períodes hora­ris, tant de potència com d’ener­gia. En el cas de la potència, es defi­nei­xen dos trams hora­ris: “punta” i “vall”, men­tre que pel que fa al con­sum, es fixen tres trams hora­ris: “punta”, “pla” i “vall”.

Aquest model, pio­ner pel que fa a la resta de països d’Europa, obre la porta a l’aba­ra­ti­ment del rebut de la llum dels con­su­mi­dors per mitjà d’uns com­por­ta­ments efi­ci­ents en el con­sum i d’incen­ti­var tras­lla­dar els con­sums d’elec­tri­ci­tat de les hores de màxima demanda elèctrica a les de menor ús, fet que reduirà la neces­si­tat de dur a terme noves inver­si­ons en xar­xes.

En aquest sen­tit, es des­taca que més del 50% de les hores de l’any són les ano­me­na­des “vall”, on el con­sum és un 95% més barat que en les hores “punta”. Diver­sos estu­dis indi­quen que l’estalvi que pot supo­sar el nou model se situa entorn dels 130 euros anu­als per al con­su­mi­dor domèstic. Així mateix, el nou model vol per­me­tre un incre­ment d’aquest estalvi mit­jançant la pos­si­bi­li­tat d’ajus­tar la potència con­trac­tada en cada tram horari.

L’apli­cació d’aquest canvi cor­res­pondrà a les comer­ci­a­lit­za­do­res que, en el cas dels con­su­mi­dors adhe­rits a la PVPC, apli­ca­ran els nous peat­ges i càrrecs per períodes hora­ris. En el cas dels con­su­mi­dors en el mer­cat lliure, el comer­ci­a­lit­za­dor haurà d’adap­tar el preu del con­tracte. Amb el nou model, s’incen­tiva que el con­su­mi­dor apli­qui cri­te­ris de con­sum adap­tant les seves potències con­trac­ta­des i les seves pau­tes de con­sum als nous períodes hora­ris.

És evi­dent que és un canvi que com­porta una certa com­ple­xi­tat per al con­su­mi­dor i, en aquest sen­tit, cal indi­car que es fa neces­sari un gran exer­cici de for­mació i infor­mació, tant per part de l’admi­nis­tració com per part de les matei­xes comer­ci­a­lit­za­do­res. Així doncs, el desen­vo­lu­pa­ment d’eines com ara com­pa­ra­dors d’ofer­tes han de per­me­tre al con­su­mi­dor la com­prensió més clara del canvi que suposa el nou marc tari­fari.

Queda per veure quin efecte tindrà aquesta modi­fi­cació pel que fa a la millora de l’eficiència energètica per part dels con­su­mi­dors i quin estalvi en el con­sum energètic pot repre­sen­tar, atesa la neces­si­tat d’adopció de mesu­res acti­ves per part del con­su­mi­dor.

La situ­ació d’emergència climàtica ens obliga a pren­dre mesu­res per ser més efi­ci­ents en el nos­tre con­sum de recur­sos. En aquest entorn, la imple­men­tació de senyals de mer­cat que incen­ti­vin la presa de deci­si­ons per part del con­su­mi­dor, i que en faci­li­tin l’empo­de­ra­ment, és una mesura posi­tiva d’estímul cap a un ús de l’ener­gia elèctrica més efi­ci­ent i cap a uns hàbits de con­sum més res­pon­sa­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.