Empreses

Les primeres motos de Ray Electric ja roden

El fabricant català de motos elèctriques té previst fabricar mil vehicles enguany

Ha comptat amb el suport de l’ICF, que hi ha aportat 1 milió d’euros al finançament

Les pri­me­res motos elèctri­ques de Ray Elec­tric Motors ja cir­cu­len per les nos­tres car­re­te­res, amb la pre­visió que el fabri­cant de Sant Joan Despí lliuri al mer­cat un miler de vehi­cles aquest any 2021.

Ray Elec­tric Motors, una empresa a la qual li agrada adjec­ti­var-se com de km 0, amb un 82% de proveïdors locals, ja és una rea­li­tat visi­ble per als pos­si­bles deman­dants, després que l’empresa fos regis­trada el juliol de l’any 2019. En l’equip fun­da­ci­o­nal hi havia el seu CEO actual, Iñigo Raventós, i Juan Luque i Gorka Lozano.

Tal com explica Raventós: “El pro­jecte va anar aga­fant cos en la mesura que detectàvem una opor­tu­ni­tat clara en el mer­cat de les dues rodes per a un escúter elèctric.” I remarca: “La nos­tra intenció era que el pro­jecte tingués una reper­cussió inter­na­ci­o­nal, tot uti­lit­zant una tec­no­lo­gia molt inno­va­dora en el camp de les dues rodes, amb el benentès que, si donem un cop d’ull al mer­cat, els escúters no s’han estat reno­vant dar­re­ra­ment.” Si ha de tro­bar un paral·lelisme d’empresa que es vol situar a l’avant­guarda tec­nològica, Iñigo Raventós no dubta a esmen­tar la que ha estat la gran ani­ma­dora del mer­cat del cotxe elèctric durant els dar­rers anys: Tesla.

El finançament del pro­jecte empre­sa­rial ha reque­rit una ronda de finançament de 2,5 mili­ons d’euros, lide­rada per diver­ses family offi­ces de Bar­ce­lona i l’Ins­ti­tut Català de Finan­ces (ICF), que a través del seu fons de capi­tal de risc ICF Ven­ture Tech II, hi va donar suport amb 1 milió d’euros.

A Iñigo Raventós li agrada remar­car que tenen una qua­ran­tena de proveïdors locals, que “donen fe del molt talent” que hi ha a la nos­tra indústria.

El CEO de Ray Elec­tric Motors creu que ara és el moment ade­quat per sor­tir al mer­cat, “quan la gent està pre­pa­rada, i només li fal­tava un pro­ducte de qua­li­tat”. Iñigo Raventós, que asse­gura que ha tirat enda­vant aquest pro­jecte per posar el seu gra de sorra en la lluita con­tra el canvi climàtic, creu que “en l’àmbit de la moto serà més fàcil fer la tran­sició energètica, pel

Els beneficis de la hiperconnectivitat

Les ambicioses expectatives que els fundadors de Ray Electric Motors han dipositat en la Ray 7.7, un escúter per operar en una àrea metropolitana d’uns 50 km de diàmetre, es justifiquen per les millores tecnològiques que incorpora. Aquest escúter, amb una autonomia de 150 km, permet que des d’una aplicació mòbil, hom pugui triar la destinació o el punt de càrrega més pròxim, tot activant-se el navegador al display de la moto en temps real. A més, és possible revisar l’estat de la bateria des de l’app de la moto, el nivell de càrrega i l’autonomia restant entre d’altres. A més, la Ray 7.7 es pot tenir localitzada en qualsevol moment, i rebre avisos si s’esdevé un robatori.

La moto combina tres modes de conducció: city i sport, amb frenada regenerativa -que emmagatzemen a la bateria l’energia generada durant la frenada-, i el mode flow, per recórrer grans distàncies. Incorpora marxa enrere i un seient que es pot ajustar, una altra novetat. Amb una bateria de 7,7 kWh i un motor de 9 kW, que li dona prestacions d’una moto de combustió de 300 cc, la Ray 7.7 té una velocitat punta de 125 km/h. La càrrega normal és de 4 hores i 20 minuts i la càrrega ràpida de 2 hores i 35 minuts. Pel que fa a l’estalvi, la moto gasta una mitjana de 0,6 euros per cada 100 km, entre set i deu vegades menys que el cost de les motos de benzina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.