Eines

Transferir curiositat

A Catalunya ja s’ha desplegat el programa internacional Demola, que ajunta empreses i estudiants per analitzar possibilitats d’innovació en economia circular, transformació digital i salut

La reunió amb estudiants pot generar moltes idees fresques

L’empresa es renova sem­pre ama­rant-se de les noves idees i tendències que aporta la curi­o­si­tat de les noves gene­ra­ci­ons. Aquesta podria ser una de les divi­ses del pro­grama Demola, una ini­ci­a­tiva ori­ginària de Finlàndia que fomenta el bes­canvi d’idees inno­va­do­res entre empre­ses i estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris.

L’experiència ha arri­bat a Cata­lu­nya, i en el seu pro­grama pilot per al curs 2020/21 hi ha impli­cats el Tec­no­cam­pus de Mataró i empre­ses i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques com l’Ajun­ta­ment de Mataró, Som Mobi­li­tat, Unis­port, Tor­rent i Fills, Gir­bau, Pic­visa, Simon i Fede Switch&Ligt, entre d’altres. En l’experiència cata­lana, el Demola Cata­lu­nya, hi par­ti­ci­pa­ran sei­xanta estu­di­ants de trenta-qua­tre uni­ver­si­tats de tretze països. Els rep­tes que es plan­te­ja­ran, al llarg de deu set­ma­nes i als quals els estu­di­ants dedi­ca­ran entre deu i quinze hores set­ma­nals, gira­ran al vol­tant de l’eco­no­mia cir­cu­lar, lli­gada a la gestió de resi­dus, a l’opti­mit­zació de recur­sos i a la sos­te­ni­bi­li­tat, a la trans­for­mació digi­tal, a la gestió de dades, a la salut i a la qua­li­tat de vida de les per­so­nes.

Obrir la ment.

Com diu Ville Kai­ramo, CEO de Demola, “curi­o­si­tat i ment oberta són ele­ments clau per afron­tar amb èxit el pro­jecte”. També afirma que “el pen­sa­ment futur amb com­po­nent glo­bal enri­queix el procés de cocre­ació i és valuós per a com­pa­nyies, uni­ver­si­tats i estu­di­ants”.

En fun­ci­o­na­ment des del 2008, Demola ha cons­tituït 4.000 equips durant tots aquests anys, tot invo­lu­crant cin­quanta uni­ver­si­tats d’arreu del món, 750.000 estu­di­ants, divuit països i cent empre­ses que són refe­rents en els seus sec­tors d’acti­vi­tat.

Tor­rent i Fills, empresa de Mataró fun­dada el 1939 com a escor­xa­dor d’aus, es dedica a l’ela­bo­ració de pro­duc­tes car­nis de qua­li­tat: aus, vede­lla, porc, xai i conill. Ha estat una empresa pio­nera en el desen­vo­lu­pa­ment de pro­duc­tes avícoles ecològics. A través del pro­jecte de recerca mul­ti­dis­ci­pli­nari de Demola, Tor­rent i Fills es vol endin­sar en el camp de les proteïnes vege­tals i sos­te­ni­bles. Com explica Sara Tor­rent, res­pon­sa­ble d’R+D de l’empresa, “de les reu­ni­ons d’aquest equip mul­ti­dis­ci­pli­nari i mul­ti­cul­tu­ral espe­ren que sur­tin idees dis­rup­ti­ves”. A par­tir del repte plan­te­jat, en relació amb la tendència de la proteïna vege­tal, afe­geix: “Volem que els estu­di­ants rumiïn sobre quina és la situ­ació actual del nos­tre mer­cat, tot refle­xi­o­nant sobre el con­cepte de la proteïna sos­te­ni­ble, i fent recerca al vol­tant de les tendències de con­sum, dels nous hàbits del con­su­mi­dor, què desitja i com podem resol­dre el repte.” Es tracta que la reflexió es faci sense que esti­gui con­ta­mi­nada pels pre­ju­di­cis, així que no par­tei­xen de cap pre­missa. O pot­ser sí, del fet que “una empresa fami­liar del 1939, dedi­cada a la pro­ducció avícola, que amb els anys s’ha anat diver­si­fi­cant, ara vol veure cap a on es pot anar amb la proteïna vege­tal”. Ningú no pot evi­tar de cons­ta­tar, tal com reco­neix Sara Tor­rent, que “cada vegada hi ha més vege­ta­ri­ans i vegans”, així que, afe­geix: “En la nos­tra oferta volem ofe­rir un equi­li­bri. No volem ser pro­duc­tors de proteïna vege­tal com a tals, però volem ofe­rir coses a aquests con­su­mi­dors.” Tan­ma­teix, com adver­teix Sara Tor­rent: “La proteïna sos­te­ni­ble ja és una rea­li­tat en el mer­cat des de fa temps, així que el que volem és que els estu­di­ants vagin molt més enllà, que ens diguin què ens reserva el futur, que voldrà el con­su­mi­dor demà, perquè pot­ser des de dins del sec­tor és difícil ado­nar-se’n.” Així mateix, també comp­ten que es gene­rin sug­ge­ri­ments per inno­var en pro­ces­sos i con­fien que, de l’aplec entre empresa i estu­di­ants, “en sur­tin idees fres­ques, que d’aquí no sor­ti­rien”. Per aca­bar, Tor­rent diu: “De la tasca de recerca que duguin a terme els estu­di­ants, també en sor­ti­ran exem­ples d’altres empre­ses, simi­lars o no, però de les quals podrem apren­dre coses.”

Molts territoris que es poden explorar

A Demola, cada empresa té el seu territori d’exploració, i l’Ajuntament de Mataró vol explorar amb els partners de Demola quins són els serveis públics que demanarà la ciutadania en el futur. El grup d’il·luminació Simon es planteja com a repte què pot significar la modularitat, construir amb mòduls intercanviables, per al seu sector. El desafiament de Som Mobilitat és si es pot plantejar un futur en què la mobilitat sigui fonamentalment compartida, en vehicle autònom i elèctric. Unisport Management School vol saber si en el futur s’imposaran en els estudis universitaris models d’aprenentatge en què els estudiants no coincideixen en una mateixa aula, i tenen llibertat per fixar horaris i fins i tot per enfocar els seus estudis. Picvisa, especialitzat en tecnologies de separació i classificació, vol veure com la indústria del reciclatge integra la robòtica. Girbau, de maquinària per rentar, s’interessa per la reutilització de teixits. Fede Switch & Ligth, dedicada a la il·luminació més de disseny, vol saber quin és el futur digital de les marques de luxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.