Eines

Armando Fernández Steinko

Professor de la UCM i autor del llibre 'La economía ilícita en España'

“El delicte econòmic de coll blanc es denuncia segons la conjuntura política”

La economía ilícita en España Armando Fernández Steinko
Alianza Editorial 24€
Els fons europeus són un perill real, però també una oportunitat per fiscalitzar millor
La corrupció genera una renda il·lícita de 39.900 milions d’euros, el 58% del total

Fent ser­vir parau­les seves: s’ha pas­sat els dar­rers dotze anys comp­tant “xoriços”. El resul­tat és un lli­bre de prop de 600 pàgines; tants n’hi ha?
L’expli­cació està en la com­ple­xi­tat del tema de la cri­mi­no­lo­gia econòmica i en el fet que ha estat colo­nit­zat per mol­tes per­so­nes que con­si­de­ren que ha d’estar fora de l’àmbit de la ciència. Jo opino tot el con­trari i ho vull demos­trar amb aquest lli­bre, que vol obrir una bretxa a par­tir d’una explo­ració de tipus científic.
Que les evidències empíriques siguin febles no ha impe­dit que tot­hom parli amb una apa­rent auto­ri­tat.
Tota la infor­mació que rep la soci­e­tat ve del món acadèmic, periodístic i polític, en què es fan unes afir­ma­ci­ons amb una con­tundència que no està supor­tada per dades, i amb aquesta con­tra­dicció fa trenta anys que vivim. Pen­sem que tenim una cer­tesa de l’impacte de, per exem­ple, l’explo­tació sexual de dones, el nar­cotràfic o la cor­rupció, i no és cert. I això fa que la soci­e­tat rebi una imatge dis­tor­si­o­nada i poc clara del cos­tat més fosc.
Espa­nya és un ter­ri­tori fèrtil per a la delinqüència econòmica?
Aquesta és la gran pre­gunta i no té una res­posta genèrica perquè els països tenen codis penals dife­rents i això difi­culta la com­pa­ració. Hauríem d’anar delicte per delicte. Pot­ser el punt de mira s’ha de posar en la cor­rupció i el delicte fis­cal, els ano­me­nats delic­tes de coll blanc, que és on hi ha gran part del pastís i que són el 88% del total. Si aga­fem la mal­ver­sació de cabals públics, que és un delicte molt freqüent, jo crec que Espa­nya podria estar en la mit­jana o un pèl per sobre de la mit­jana euro­pea. Per sota dels països de l’est d’Europa, però per sobre dels països de l’oest. Però en allò que Espa­nya és cam­pi­ona és en cor­rupció urbanística, no en tinc cap mena de dubte, mal­grat que no hi ha estu­dis com­pa­ra­bles al meu en altres països.
Vostè afirma que els casos de cor­rupció urbanística afec­ten, almenys, un de cada cinc muni­ci­pis de l’Estat. És un veri­ta­ble càncer!
Sí, és un càncer. Una comissió del Par­la­ment Euro­peu va anar a València per fer un informe i la con­clusió va ser que el grau de devas­tació de les ciu­tats i pobles d’Espa­nya, almenys a la costa, és extrem. S’ha produït una mena de des­trucció mas­siva del patri­moni que és irre­cu­pe­ra­ble.
Els anys del boom del totxo?
La ràpida libe­ra­lit­zació dels mer­cats finan­cers a par­tir d’un moment, la des­pro­tecció del sòl l’any 1997 i les faci­li­tats dels governs per atreure capi­tal inter­na­ci­o­nal van crear les con­di­ci­ons perquè els béns immo­bles espa­nyols es con­ver­tis­sin en un dels sec­tors més endi­a­bla­da­ment lucra­tius del món. També per les acti­vi­tats il·lícites, perquè el patri­moni pro­te­git per llei es va des­pro­te­gir i va gene­rar unes plusvàlues enor­mes que van incen­ti­var molts ajun­ta­ments i els seus regi­dors a accep­tar sub­orns per acce­dir a la des­pro­tecció, sense obli­dar que tot això genera una pros­pe­ri­tat local impor­tant i una com­pli­ci­tat gene­ra­lit­zada amb aques­tes ope­ra­ci­ons.
Aquesta com­pli­ci­tat gene­ra­lit­zada explica per què ningú ho va denun­ciar?
És molt impor­tant enten­dre que a Espa­nya els delic­tes es denun­cien en funció de con­jun­tu­res polítiques, no de si es pro­du­ei­xen les con­duc­tes o no. La soci­e­tat ori­enta el seu radar cri­mi­nològic cap a deter­mi­nats punts i oblida con­cen­trar-los en d’altres. És un procés molt selec­tiu i induït pels matei­xos governs.
Això explica que Cata­lu­nya durant un temps sem­blava immune a la cor­rupció?
El més curiós del cas català és que, històrica­ment, els governs de Jordi Pujol van tenir casos molt sonats que, mal­grat tot, van ser sis­temàtica­ment fre­nats tant a Cata­lu­nya pels governs de la Gene­ra­li­tat, com també per l’exe­cu­tiu cen­tral; no hi havia gaire interès a des­ta­par i denun­ciar aquests casos, perquè l’ano­me­nada mino­ria cata­lana tenia un pes molt impor­tant tant en els governs del PP com del PSOE. Això va fer que l’opinió pública cata­lana tingués una per­cepció dis­tor­si­o­nada de la cor­rupció a Cata­lu­nya. I que la per­mis­si­vi­tat s’ocultés també dar­rere de la pos­si­bi­li­tat que al final es trac­tava de denúncies con­tra Cata­lu­nya i no con­tra els cor­rup­tes cata­lans. I això ha fun­ci­o­nat, fins que es va des­ta­par el cas dels Pujol.
Quin és l’impacte dels delic­tes econòmics?
En el període 2000-2015, els delic­tes econòmics van gene­rar una renda il·lícita de 68.700 mili­ons d’euros, un 7% del PIB intera­nual mitjà durant el mateix període. Com deia, els delic­tes de coll blanc són el 88% del total, i la cor­rupció s’endú el premi gros, amb 39.900 mili­ons, men­tre que els delic­tes con­tra la hisenda pública, és a dir, els delic­tes fis­cals en els quals les quo­tes que s’hau­rien d’haver satis­fet superen els 120.000 euros per any i delicte, repre­sen­ten uns 20.000 mili­ons cada any.
La glo­ba­lit­zació i la tec­no­lo­gia faci­li­ten la comissió de delic­tes fis­cals?
Aquests 20.000 mili­ons d’euros per delic­tes fis­cals són, sens dubte, els més viat­gers. Són els que més s’apro­fi­ten de la inter­na­ci­o­na­lit­zació i la libe­ra­lit­zació dels flu­xos econòmics. Són fraus a l’impost de soci­e­tats, però també a l’IVA. Els grans casos penals d’IVA són inter­na­ci­o­nals que tenen a veure amb la impor­tació i expor­tació de pro­duc­tes i són també cons­truc­ci­ons fis­cals que si no s’har­mo­nitza a la UE i a tot el món són molt difícils de com­ba­tre. Els 20.000 mili­ons que comento són eva­dits il·legal­ment, però se n’hau­rien d’afe­gir molts més que sur­ten del país de manera legal i que hau­rien de pagar impos­tos.
L’arri­bada dels fons de recu­pe­ració d’Europa pot gene­rar les con­di­ci­ons per a nous casos de cor­rupció?
El des­vi­a­ment de sub­ven­ci­ons és un perill real, però també és una opor­tu­ni­tat per fis­ca­lit­zar millor els comp­tes públics. La garan­tia més gran és l’existència d’un cos de fun­ci­o­na­ris públics ben pagat, ben qua­li­fi­cat i amb el lla­pis ben afi­lat.
Dei­xarà de comp­tar “xoriços”?
No, estic pre­pa­rant una segona part d’àmbit inter­na­ci­o­nal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.