Eines

Digitalitzar-se i no morir en l’intent

Els experts recomanen algunes pautes per poder transitar amb èxit en el procés de canvi tecnològic en què som

Col·laborar, córrer, canviar, créixer i ser de confiança són les claus per al canvi
Liderar és la responsabilitat de servir i no de servir-se
Hem sortit reconnectant en la part més social i col·laborativa
Les organitzacions amb més futur són les que transmeten confiança
Ens han de guiar els valors de transparència i actitud de canvi

Cada cop hi ha més adep­tes que se sumen a la teo­ria de la sor­tida de la crisi de la pandèmia en forma de K, és a dir desi­gual, segons la seva capa­ci­tat d’adap­tació però també depe­nent de quin era l’ori­gen del qual venien, és a dir la pola­rit­zació econòmica s’accen­tua. No sem­bla gaire nou que de les cri­sis emer­geixi més desi­gual­tat però la diferència res­pecte a d’altres tsu­na­mis és que aquesta crisi té un tarannà digi­tal dis­rup­tiu.

Genís Roca, espe­ci­a­lista en pro­ces­sos de trans­for­mació empre­sa­rial, desen­vo­lu­pa­ment de negoci i cul­tura digi­tal, va par­ti­ci­par en un acte orga­nit­zat per la Fun­dació Fac­tor Humà (una comu­ni­tat de pro­fes­si­o­nals de recur­sos humans) en què donava eines perquè la pola­rit­zació a què ens impul­sen aquesta crisi i el nou entorn digi­tal no sigui tan mar­cada. Roca con­si­dera que ens tro­bem en un moment de revo­lució, que recorda les èpoques de lluita social, i que cal can­viar la manera de fer les coses i de manera con­tun­dent. “S’ha de créixer, perquè l’eco­no­mia digi­tal ens ho demana, no es pot sor­tir enda­vant si no”, va pro­po­sar. Però no només creu que cal créixer per no esfu­mar-se en el nou para­digma digi­tal, sinó que cal actuar ràpida­ment: “Som una soci­e­tat que fa la tran­sició d’una revo­lució indus­trial a una de digi­tal, ens tro­bem en un moment amb un model que no fun­ci­ona bé amb un model que encara no fun­ci­ona”, va des­criure Roca.

Per a l’expert en trans­for­mació, la col·labo­ració es torna impres­cin­di­ble: “Les orga­nit­za­ci­ons han de ser més mul­ti­cul­tu­rals, que inci­tin la col·labo­ració entre les dife­rents espe­ci­a­li­tats i que s’obrin als can­vis de dis­ci­pli­nes.”

Així mateix, Genís Roca va indi­car que, en aquest entorn de digi­ta­lit­zació, les orga­nit­za­ci­ons han de ser ètiques: “La matèria pri­mera de la nova eco­no­mia és la infor­mació i només s’acon­se­gueix si es dona la con­fiança per adqui­rir-la. Les orga­nit­za­ci­ons amb més futur són les de con­fiança, les que tin­dran capa­ci­tat per can­viar, créixer i col·labo­rar i ser el sufi­ci­ent­ment àgils”, va remar­car Roca.

El fac­tor humà a din­tre de les orga­nit­za­ci­ons es con­ver­teix, però, en el punt crític per acom­pa­nyar-les en aquesta trans­for­mació digi­tal. “Neces­si­tem equips capaços d’incor­po­rar les noves tec­no­lo­gies en el seu dia a dia”, va expli­car l’expert. I en aquest sen­tit la direc­tora de la Fun­dació Fac­tor Humà, Anna Fornés, va des­ta­car que en aquest procés de trans­for­mació les orga­nit­za­ci­ons han de tenir pre­sent que no es pot que­dar cap col·lec­tiu enrere. “És impor­tant reconèixer la tasca que han fet els depar­ta­ments de recur­sos humans en aquest any de pandèmia”, va dir Fornés, qui hi va afe­gir que han de fer un pas més en el rol dels depar­ta­ments de recur­sos humans.

Olga Rodríguez, adjunta en la direcció de per­so­nes d’MC Mutual, va expli­car en la jor­nada de Fac­tor Humà que la crisi de la pandèmia els va posar al límit i els ha fet rede­fi­nir alguns aspec­tes del seu model de gestió de per­so­nes: “No dis­posàvem de comitè de crisi i vam haver de digi­ta­lit­zar tràmits en un temps rècord. D’aquesta crisi hem sor­tit recon­nec­tant en la part més social de la nos­tra orga­nit­zació i en el tre­ball més col·labo­ra­tiu. I ens ha fet veure que neces­si­tem un lide­ratge més humà que mai”, va asse­gu­rar Rodríguez.

La digi­ta­lit­zació o el tre­ball en remot, que havia estat abans de la pandèmia lli­gat a mesu­res de con­ci­li­ació, és des de l’any pas­sat un fac­tor més lli­gat a la pro­duc­ti­vi­tat i a l’orga­nit­zació. La sòcia de Digi­tal Stra­tegy & Tech­no­logy, de la con­sul­tora tec­nològica Eve­ris, va expli­car en la jor­nada de Fac­tor Humà que en només tres dies el 98% de les 16.000 per­so­nes que tre­ba­lla­ven a Eve­ris a l’Estat espa­nyol van pas­sar a tele­tre­ba­llar. “En tot el procés ens han guiat els valors de trans­parència, acti­tud oberta al canvi, i amb la volun­tat de comu­ni­car de manera cons­tant”, va deta­llar Sousa.

En aquest sen­tit, el con­sul­tor en estratègia i inno­vació Xavier Mar­cet va aler­tar en la jor­nada de la Fun­dació Fac­tor Humà que la inno­vació a les empre­ses té molt a veure amb tec­no­lo­gia però sobre­tot amb el fet de saber ges­ti­o­nar bé l’encaix de les per­so­nes en tots els sen­tits: “Lide­rar és la res­pon­sa­bi­li­tat de ser­vir i no de ser­vir-se”, hi va afe­gir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.