Opinió

La covid-19 també perjudica la salut de les empreses

Aquesta set­mana s’ha pre­sen­tat a la Cam­bra de Comerç l’Informe anual de l’empresa cata­lana del 2020, fet amb la col·labo­ració del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia del govern. És una anàlisi dels comp­tes de les empre­ses que es fa des del 1988, i uti­litza dades de la Cen­tral de Balanços del Banc d’Espa­nya i del Regis­tre Mer­can­til.

No ha estat cap sor­presa com­pro­var que la covid-19 ha impac­tat molt nega­ti­va­ment el nos­tre tei­xit empre­sa­rial. D’entrada, els con­fi­na­ments i les mesu­res per fer front a la pandèmia varen reduir el PIB en un 11,5% el 2020. Això ha tin­gut con­seqüències direc­tes en les empre­ses, que han reduït les seves ven­des, la pro­duc­ti­vi­tat i els bene­fi­cis. Per sort, el tei­xit empre­sa­rial català s’havia anat capi­ta­lit­zant del 2014 al 2019 i, per tant, ha pogut fer front a la crisi en millor situ­ació que la que tenia el 2008. Recor­dem que, en els anys poste­ri­ors a l’esclat de la crisi finan­cera glo­bal del 2008, a Cata­lu­nya varen tan­car unes 30.000 empre­ses. Mol­tes d’aques­tes per l’excés de deu­tes dels anys de la bom­bo­lla immo­biliària, que les havia dei­xat en una situ­ació molt feble, i el crac del 2008 les va escom­brar. Però la millor situ­ació als ini­cis del 2020 no ha evi­tat que hagi estat un molt mal any. Les empre­ses que han tan­cat el 2020 són unes 20.000. I l’ocu­pació també s’ha reduït de manera sig­ni­fi­ca­tiva.

Per tant, el 2020 la pandèmia ha tren­cat l’evo­lució posi­tiva que havia seguit el tei­xit empre­sa­rial català des del 2014. Per sort, el 2021, amb els èxits del procés de vacu­nació, ja ha millo­rat la situ­ació sanitària i de retruc ja ha començat la recu­pe­ració econòmica. Però caldrà tre­ba­llar de valent per recu­pe­rar els nivells d’acti­vi­tat, de resul­tats i d’ocu­pació pre­co­vid. A més, tal com ja pas­sava abans de la pandèmia, hi ha diver­sos rep­tes pen­dents i, entre aquests, cal des­ta­car un cop més la neces­si­tat d’apos­tar més per l’R+D. L’esforç en inno­vació és la millor recepta per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat. Aquest és un tema sobre el qual ja estem insis­tint molt des de fa anys i encara no hem acon­se­guit can­viar. I en el con­junt d’Espa­nya la situ­ació és encara pit­jor, ja que en R+D (sobre el PIB) fins i tot ha estat superada per països com ara Por­tu­gal, Grècia i Polònia. És un error que paga­rem car, sobre­tot perquè estem enmig de la quarta revo­lució indus­trial. No ens enga­nyem, si no aug­men­tem subs­tan­ci­al­ment les inver­si­ons en inno­vació, les empre­ses ani­ran per­dent com­pe­ti­ti­vi­tat i això voldrà dir menys ingres­sos i menys gene­ració de valor. I, per tant, més pre­ca­ri­e­tat, sobre­tot per als tre­ba­lla­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.