Opinió

DE MEMÒRIA

Teoria de les necessitats

Les dites necessitats bàsiques, però, són extremadament complexes. L’alimentació, per exemple, és bio, és clar, però, també, és cuina, família, grup, festa, símbol, art. Un cuiner pot ser una de les cent personalitats més innovadores del món

Segons Oskar Lange, l’eco­no­mia explica la pro­ducció i la dis­tri­bució de béns que ser­vei­xen per satis­fer neces­si­tats huma­nes. Per tant, l’eco­no­mia ens porta direc­ta­ment a conèixer les neces­si­tats.

Les dites neces­si­tats bàsiques, però, són extre­ma­da­ment com­ple­xes. L’ali­men­tació, per exem­ple, és bio, és clar, però també és cuina, família, grup, festa, símbol, art. Un cui­ner pot ser una de les cent per­so­na­li­tats més inno­va­do­res del món.

L’eli­mi­nació de resi­dus cor­po­rals pot ser difícil. El 2013, l’OMS va ins­ti­tuir la cele­bració anual del 19 Novem­ber World Toi­let Day. Cap sor­presa al país dels caga­ners (L’Econòmic, 10/1/2021). El doc­tor Xavier Alde­guer, de l’Hos­pi­tal Tru­eta de Girona, explica que els budells són el segon cer­vell.

El man­te­ni­ment de la tem­pe­ra­tura del cos, i una certa pro­tecció física, és a l’ori­gen del fet de ves­tir-nos, però aquesta neces­si­tat ha esde­vin­gut l’eix de la vida de molta gent: la que vol seguir la moda de cap a peus o la que vol crear una nova moda.

La segu­re­tat física ha dut a fabri­car ginys mortífers. A la sala Oval del MNAC s’exhi­bei­xen les recons­truc­ci­ons de dos avi­ons de guerra soviètics del 1937: un bom­bar­der i un caça català, fets a la Sènia.

La neces­si­tat de rela­ci­ons sexu­als és, alhora, biològica, social, cul­tu­ral, etcètera. I no es con­fon amb la neces­si­tat de repro­ducció. La Gene­ra­li­tat va ser pio­nera, el 1936, amb l’apro­vació de la lliure inter­rupció de l’embaràs als hos­pi­tals públics.

La mobi­li­tat i la comu­ni­cació tenen múlti­ples for­mes: una de les grans cites del món actual és un congrés que es fa, jus­ta­ment, a la Fira de Bar­ce­lona, a l’entorn d’una petita màquina amb antena frac­tal que ano­me­nem mòbil.

L’habi­tatge, i el dret a la ciu­tat (Lefebvre, 1968), són bàsics, és clar. Són aixo­pluc, aïlla­ment, con­nexió. Ah! segons la revista Time Out Inter­na­ti­o­nal, de Lon­dres, el 2020, el pri­mer d’una llista dels qua­ranta millors bar­ris del món és l’Esquerra de l’Eixam­ple de Bar­ce­lona. Un invent, ini­ci­al­ment, d’Ilde­fons Cerdà (1859).

La salut, el no dolor, són neces­si­tats bàsiques, és clar. Són en un camp en què també és deter­mi­nant l’actu­ació de les polítiques públi­ques. Com a mínim, des de la cre­ació, el 1401, d’un hos­pi­tal gene­ral: l’Hos­pi­tal de la Santa Creu. O, ben segur, des de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya el 1914 (vegeu L’Econòmic, 3/5/2015)

Ara, hi ha neces­si­tats supo­sa­da­ment no bàsiques que han estat sem­pre -i seguei­xen sent, pot­ser més que mai- neces­si­tats de totes les edats, de tots els sec­tors, de cada dia. Per exem­ple, la neces­si­tat de nar­ra­tiva, de sèries, que ens expli­quin con­tes (vegeu L’Econòmic, 14/2/2021).

En la satis­facció de totes aques­tes neces­si­tats el sec­tor públic juga un paper clau. El 2010 es podia par­lar de “la via­bi­li­tat de la inde­pendència” tal com havien fet Joan Cre­xells el 1923 i Joan P. Fàbre­gas el 1932 (L’Econòmic, 8/6/2010, i 1/6/2013). El 2021, tot­hom sap per­fec­ta­ment que la inde­pendència de Cata­lu­nya, i dels tres Països Cata­lans, és via­ble. I tot­hom sap que la (poca) inde­pendència econòmica d’Espa­nya s’ha anat acon­se­guint gràcies a l’acció dels cata­lans (vegeu L’Econòmic, 25/5/2013). El pro­blema ara és un altre: la segona glo­ba­lit­zació i la revo­lució digi­tal dema­nen un nou tipus d’estat. L’Estat espa­nyol (es va veure durant el judici als líders inde­pen­den­tis­tes) és pura obso­lescència. Només la inde­pendència dels Països Cata­lans el pot sac­se­jar. Tin­dria -tindrà- al cos­tat un bon exem­ple.

La pesseta

El 1808, quan Catalunya formava part de França, es van encunyar unes peces petites: les pessetes. El 1868, el ministre d’Economia de l’Estat espanyol, el català Laureà Figuerola, va substituir les 120 monedes que hi circulaven per una de sola: la pesseta. Va durar fins al 2002.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.