Gran angular

Els sostres del preu del CO2

La UE vol collar més en el procés de descarbonitzar l’economia, però el perill que s’especuli amb el CO2 hi és

Amb aquests preus hi pot haver casos de deslocalització
Alguns inversors perceben que és un mercat protegit, i per això hi entren

En la ruta per des­car­bo­nit­zar l’eco­no­mia, una de les eines prin­ci­pals de la UE és el sis­tema de comerç d’emis­si­ons de la UE (ETS), que imposa un preu al CO2 i redu­eix el límit de les emis­si­ons de deter­mi­nats sec­tors econòmics cada any.

Ara la Comissió Euro­pea pro­posa una reforma en què es redu­eix encara més el límit d’emis­si­ons de la indústria, tot aug­men­tant la taxa anual d’emis­si­ons i eli­mi­nant gra­du­al­ment els drets d’emissió per a l’avi­ació, a més d’incloure per pri­mer cop les emis­si­ons del trans­port marítim. Hom també pro­posa un sis­tema de comerç per a la dis­tri­bució de com­bus­ti­ble per al trans­port per car­re­tera i els edi­fi­cis. Així mateix, es cons­ti­tuirà un fons social per al clima, que es nodrirà dels ingres­sos d’aquest mer­cat per finançar pro­jec­tes d’eficiència i ener­gia neta.

El pro­blema del mer­cat és que la cotit­zació de la tona, que ara supera els 56 euros, ha aca­bat esti­mu­lant l’espe­cu­lació. Com explica Ismael Romeo, CEO de Sen­de­co2, empresa d’inter­me­di­ació en el comerç de drets, “la volun­tat de la UE ha estat sem­pre que els preus fos­sin alts, per fomen­tar la reducció d’emis­si­ons, però això al mateix temps ha deter­mi­nat que hi hagués la per­cepció que es trac­tava d’un mer­cat pro­te­git, i això ha deter­mi­nat que hi entres­sin inver­sors no natu­rals, tot cer­cant refugi” i atrets pel fet que la cotit­zació s’ha ele­vat un 800% del 2018 ençà. En tot mer­cat l’espe­cu­lació és ine­vi­ta­ble, però en aquest cas “s’han dis­pa­rat”, com reco­neix Romeo, que ens recorda que els preus actu­als eren els que es pre­ve­ien per al 2030. Són diver­ses les veus que dema­nen alguna una mena de con­trol en l’evo­lució del mer­cat, atès que hi ha indústries que no tenen encara capa­ci­tat per inver­tir en el canvi tec­nològic per no haver d’adqui­rir drets d’emis­si­ons, amb aquests preus.

La pro­posta actual plan­teja també altres refor­mes inno­va­do­res, com ara els drets de fron­tera, que pena­lit­zen impor­ta­ci­ons amb càrrega de CO2. Una pro­posta que no troba el con­sens abso­lut al si de la comu­ni­tat d’estats i que de ben segur que haurà de ser adap­tada. De fet, com asse­nyala Romeo, “amb la pro­posta de la CE, el preu del CO2 tam­poc ha arri­bat a límits insos­te­ni­bles, cosa que vol dir que es des­compta que el mer­cat s’adap­tarà, dins d’una pers­pec­tiva més rea­lista”.

Al vol­tant d’incloure en el mer­cat el trans­port i l’habi­tatge, Romeo avisa que “pos­si­ble­ment qui acabi pagant sigui el con­su­mi­dor, com ja passa amb el rebut de la llum”.

Per a Elvira Car­les, direc­tora de la fun­dació Empresa & Clima, “és clar que el preu con­ti­nuarà pujant i que ens plan­ta­rem al 2050 amb 80 euros per tona. És la manera de pres­si­o­nar tot­hom perquè imple­menti tec­no­lo­gia per des­car­bo­nit­zar pro­ces­sos.” Tan­ma­teix, hi ha un sen­ti­ment de neguit en el món empre­sa­rial, amb aquests preus que “poden ofe­gar empre­ses i pro­vo­car des­lo­ca­lit­za­ci­ons.” En alguns sec­tors indus­tri­als, hom tem que cai­gui el marge de bene­fici. Car­les també observa que el meca­nisme de fron­tera per fis­ca­lit­zar pro­duc­tes que arri­ben sense impost sobre CO2 “pot tenir pro­ble­mes amb l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç, i per això pre­su­mi­ble­ment la CE només ho apli­carà a cinc sec­tors a par­tir del 2026: acer, ciment, fer­ti­lit­zants, alu­mini i elèctri­ques”.

El cap de l’Ofi­cina Cata­lana del Canvi Climàtic, Sal­va­dor Sami­tier, expressa els seus dub­tes sobre la inte­gració al mer­cat d’un sec­tor com el del trans­port: “No crec que hi hagi una inte­gració total, no sabem si el sec­tor podria supor­tar un preu de tona a més de 50 euros, podria haver-hi massa dis­tor­si­ons.” Al vol­tant de l’ajust de car­boni en fron­tera, recorda que “les assig­na­ci­ons gratuïtes s’havien con­ce­but jus­ta­ment per pro­te­gir les empre­ses euro­pees de la des­lo­ca­lit­zació, i si ara en fron­tera s’imposa una taxa al CO2 de les impor­ta­ci­ons, això és incom­pa­ti­ble amb les assig­na­ci­ons gratuïtes, que la UE volia anar reduint d’aquí al 2030”. L’eina, com pre­veu, “pot forçar altres eco­no­mies a apli­car polítiques de clima tan exi­gents com les de la UE”.

Amb la pro­posta, tor­nem al debat de si mer­cat o impos­tos, per reduir emis­si­ons. Com diu Sami­tier, “la UE opta pel mer­cat, perquè de capa­ci­tat impo­si­tiva no en tenia, tot i que ara mateix es tre­ba­lla per arri­bar a una har­mo­nit­zació fis­cal en aquest camp”. Reco­neix que “el mer­cat dona una certa fle­xi­bi­li­tat, i que ade­quar-se als can­vis és un procés lent”. Al final, com diu, el que es busca és “donar un preu al CO2 , i tant és el mitjà que es triï”.

UE, la Xina i la resta del món

Aquest estiu s’ha posat en marxa el mercat de drets d’emissions més gran del món, el de la Xina, amb 2.225 empreses participant en la primera fase, responsables del 40% de les emissions al gegant asiàtic, 5.600 milions de tones de CO2 . Com diu Ismael Romeo, “la voluntat de la UE sempre ha estat arrossegar els altres, i que ara aparegui un nou gran mercat com el de la Xina és un senyal molt potent, perquè podria cobrir el 25% de les emissions totals”. Com diu: “Amb una UE ferma i l’entrada de la Xina, els EUA, a mitjà termini, podrien crear un mercat nacional”, i anar més enllà de les experiències de transacció de CO2 sobre emissions elèctriques, a la Costa Est, o el mercat que Califòrnia vol configurar conjuntament amb Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.