Gran angular

Flexibles, sense perdre de vista la inflació

El topall del 2% per a la inflació dona al BCE més marge en les seves polítiques monetàries, però no es pot menystenir l’amenaça latent d’un repunt inflacionari

L’augment de tipus perjudicarà els estats endeutats com Espanya

El BCE sem­bla que ha dei­xat enrere el fona­men­ta­lisme antiin­fla­ci­o­nista d’antany, tan deter­mi­nat pel Bun­des­bank ale­many, per fer política monetària fle­xi­ble, tot ele­vant l’objec­tiu d’inflació al 2%. Podem, però, dir que aquest canvi de rumb és oportú?

Com diu el catedràtic d’eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) Joan Tugo­res: “Sí, està molt bé no ser fona­men­ta­lis­tes, però el canvi arriba en un moment pre­o­cu­pant, quan arri­ben dels EUA senyals clar d’un impor­tant repunt de la inflació, pel sobre­es­cal­fa­ment que en l’eco­no­mia han gene­rat els pro­gra­mes d’expansió de l’admi­nis­tració Biden.” Val a dir que estem par­lant d’una inflació del 5,4%, la més alta en tretze anys, men­tre que a la UE es troba en un 2,2%.

Ara bé, pot­ser hauríem d’anar més enllà de la con­jun­tura, i arri­bar fins al moll de l’os. Tugo­res, tot fent referència a les tesis de Char­les Good­hart, pro­fes­sor de la Lon­don School of Eco­no­mics, creu que “cal parar atenció a la inflació estruc­tu­ral, pro­vo­cada per l’enve­lli­ment de la població, ja que la gent gran, en la mesura que con­su­meix però no pro­du­eix, suposa un fac­tor de ten­si­ons infla­ci­o­nis­tes”. Tugo­res tem que als EUA, com al Japó, i pot­ser a la UE aviat, “si no es modera el to expan­siu de la política monetària de tipus d’interès bai­xos, ens arris­quem a finançar empre­ses zom­bis sense gaire futur, i així és més difícil sor­tir de la crisi cau­sada pel coro­na­vi­rus”. Tugo­res creu que el redreçament ha de venir a la UE més aviat per la via de la política fis­cal que exem­pli­fi­quen els fons de recons­trucció New Gene­ra­tion.

Si s’ha fixat aquest 2% de referència, pot­ser ha estat, com creu Rafael Sam­bola, pro­fes­sor de finan­ces d’EADA, “per cal­mar els inver­sors davant la inflació i donar pas al tape­ring, la reti­rada pro­gres­siva dels estímuls econòmics durant els mesos a venir”. Així doncs, l’orga­nisme que pre­si­deix Chris­tine Lagarde hau­ria vol­gut curar-se en salut i evi­tar un endu­ri­ment de la política econòmica massa ràpid. En tot cas, a Frank­furt són ben cons­ci­ents que tenen un pro­blema, després de tant de temps amb tipus bai­xos, com explica Sam­bola: “Estan atra­pats en un parany: com apu­jar els tipus amb volums d’endeu­ta­ment tan alts en governs i empre­ses.” I és que, com denun­cia, a la llum de la dava­llada de les taxes d’expansió cre­ditícia en diver­sos països, “el diner s’ha fet ser­vir per com­prar deute, i no ha anat a l’eco­no­mia real”. En aquest sen­tit, és espe­rançador que ara el BCE fixi con­di­ci­o­nants perquè s’obrin vies de crèdit cap a l’eco­no­mia real. Per a Pedro Aznar, pro­fes­sor d’eco­no­mia d’ESADE, “és clar que ara l’aus­te­ri­tat és un objec­tiu a llarg ter­mini, després que la crisi del 2008 mostrés que una reducció de la des­pesa massa ele­vada i massa ràpid és con­tra­pro­du­ent”. Així doncs, ara la doc­trina sobre què fer amb l’excés de deute és que “quan s’asso­leixi un crei­xe­ment sos­tin­gut de l’eco­no­mia, el deute sobre el PIB ja decaurà”. Com asse­nyala Josep Lladós, pro­fes­sor d’eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC), la per­cepció del BCE és que “no convé lli­gar-se les mans per una inflació que pot ser tran­sitòria.” A més, com argu­men­ten molts experts, que la inflació sub­ja­cent, els preus sense els ele­ments més volàtils, està situ­ada en el 0,6%, molt lluny del 2% que es vol pren­dre de referència. Amb tot, quan la recu­pe­ració sigui un fet, no hauríem d’enso­pe­gar amb l’ano­me­nat efecte de segona ronda: “Si la inde­xació de preus i sala­ris es fa en base a la inflació pas­sada, hi pot haver un pro­blema que caldrà saber ges­ti­o­nar.” Josep Ber­tran, pro­fes­sor de finan­ces d’EAE Bus­si­nes School, “el rela­xa­ment del BCE s’explica per la neces­si­tat d’auxi­liar estats com Espa­nya, amb un atur molt ele­vat”. Ber­tran, que compta que la inflació sobre­ei­xirà per damunt del 2% durant els pròxims anys, afe­geix: “Quan cal­gui apu­jar els tipus d’interès, a veure que passa amb Espa­nya, que té un seriós pro­blema de dèficit públic. Es poden voler fer polítiques d’estímul de l’eco­no­mia, però resta el deute.”

Un IPC que ara sí que va de debò

Els experts han celebrat que en la mesura que a partir d’ara farà de la inflació el BCE, s’hi inclogui el preu de l’habitatge. Com diu el professor Tugores, “això és important perquè no és només un actiu d’inversió, sinó també un component important del cost de la vida”. Com assenyala, s’havia donat la paradoxa en alguna ocasió que l’IPC mostrava símptomes de contenció, tot i pujar el preu de l’habitatge. Per a Josep Lladós, de la UOC, amb aquest IPC més complet, “es dona un senyal més clar als mercats financers, i una alerta als governs”.

També dins d’aquesta lletra petita dels acords sobre la nova política monetària, hi ha l’aparició d’una dimensió verda. Com diu Tugores, “no només és important per prioritzar l’activitat econòmica que suposa protegir el medi ambient, sinó també per protegir les empreses que poden patir els anomenats riscos de transició”, és a dir, les que en el sender cap a la descabornització de l’economia, per ser, per exemple, molt actives en combustibles fòssils, podrien sofrir forts impactes en els seus balanços sinó se’ls ajuda en la transformació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.