Gran angular

És a l’aire que respires

En els nous hàbits pandèmics, la cura sobre allò que res­pi­rem ha arri­bat a uns nivells de trans­cendència insos­pi­tats fa pocs anys. No és estrany, doncs, que algu­nes com­pa­nyies s’afa­nyin a tenir un con­trol abso­lut de les vari­a­ci­ons qua­li­ta­ti­ves de l’aire que res­pi­ren els emple­ats a l’ofi­cina.

Hom adopta meto­do­lo­gies com ara Reset, que per­met obte­nir infor­mació pre­cisa a temps real sobre la qua­li­tat de l’aire inte­rior i, a par­tir d’aquí, dur a terme les acci­ons de pre­venció o cor­recció que s’escai­guin. A casa nos­tra, l’engi­nye­ria PGI Engi­ne­e­ring ha imple­men­tat el pro­jecte Reset en empre­ses com ara Théa Pharma, que ha estat la pri­mera a casa nos­tra a sot­me­tre’s a aquesta eina.

“Pots sobre­viure sense men­jar o beure alguns dies, però només minuts sense res­pi­rar”, enun­cia a manera de lema l’engi­nyer de PGI Gui­llem Ric­hard, que reco­neix que amb la covid-19 hi ha més consciència que cal estar sem­pre al damunt de l’aire que res­pi­rem: “No és que un sis­tema de moni­to­rit­zació pugui detec­tar el virus, però sí que els sen­sors que s’ins­tal·len a les ofi­ci­nes ras­tre­gen paràmetres que en poden afec­tar direc­ta­ment l’apa­rició.”

Dels paràmetres que ana­litza Reset, qua­tre tenen a veure amb la capa­ci­tat de pro­pa­gació de la covid-19 i la seva taxa de super­vivència: la con­cen­tració de CO2, que informa de si fun­ci­ona real­ment el sis­tema de ven­ti­lació; les micro­partícules PM2.5, que poden con­tri­buir a pro­pa­gar el virus; si aquest s’hi adhe­reix, i la tem­pe­ra­tura i la humi­tat, que si es tro­ben en els nivells ade­quats rebai­xen el temps de super­vivència del virus a l’ambi­ent. Amb tota aquesta infor­mació, es poden apli­car les esme­nes que cal­guin al sis­tema de ven­ti­lació, com ara ajus­tar a l’alça el cabal d’aire sub­mi­nis­trat o can­viar els fil­tres, entre d’altres.

Ha estat la ven­ti­lació una pre­o­cu­pació real­ment impor­tant fins ara? Per Gui­llem Ric­hard, “la ven­ti­lació, ja sigui en cen­tres de tre­ball o en edi­fi­cis públics, no ha estat una pre­o­cu­pació real­ment impor­tant fins ara, i l’exem­ple ens el donen les esco­les, que l’únic sis­tema de ven­ti­lació que tenien, quan s’han hagut d’apli­car mesu­res pre­ven­ti­ves, era obrir les fines­tres, a l’hivern”.

Es plany que no s’inver­teixi en ven­ti­lació, que “és necessària, en ofi­ci­nes, esco­les, uni­ver­si­tats, hotels, res­tau­rants i boti­gues”.

Com ha pogut cons­ta­tar sobre el ter­reny Ric­hard, “les empre­ses estan fent ser­vir cer­ti­fi­ca­ci­ons com aquesta per trans­me­tre tran­quil·litat als emple­ats”.

Es con­si­dera que també pot repre­sen­tar un incre­ment de valor en edi­fi­cis des­ti­nat a l’habi­tatge, ja que la segu­re­tat addi­ci­o­nal que es pot garan­tir per­fec­ta­ment pot reper­cu­tir en el preu de venda o el llo­guer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.