Opinió

Del món VUCA al món BANI

En paraules de Jamais Cascio, BANI és “un marc que ens permeti il·lustrar l’escala de les disrupcions, el caos en curs i quin tipus de respostes serien útils”. Entendre el sentit del que està passant, per acceptar-ho i poder actuar

Quan em van ofe­rir l’opor­tu­ni­tat d’escriure aquest arti­cle per a L’Econòmic, una pluja d’idees va assal­tar el meu cap, un remolí desor­de­nat, intens, gai­rebé caòtic... fins al punt que la meva res­posta va ser i... de què parlo? Són tan­tes les coses que vol­dria com­par­tir i con­tras­tar que m’ha resul­tat una mica com­plex tro­bar el focus. Com­plex perquè com­ple­xos són els temps que estem vivint! I d’això és del que vol­dria par­lar, de la com­ple­xi­tat.

Sonarà estrany lle­gir-ho, però he estat una apas­si­o­nada de VUCA, he desen­vo­lu­pat la meva car­rera pro­fes­si­o­nal en un entorn cons­tant de canvi, apre­nent a tran­si­tar entre allò rígid i allò fle­xi­ble, de la meva tasca a la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat, de les ins­truc­ci­ons a la ins­pi­ració, de les sit­ges a la trans­ver­sa­li­tat, de la indi­vi­du­a­li­tat a la com­ple­men­ta­ri­e­tat... En un camí infi­nit d’evo­lució i d’apre­nen­tatge.

El món VUCA (volàtil, incert, com­plex i ambigu en les seves sigles angle­ses) va venir a rep­tar-nos, a impri­mir acce­le­ració en la neces­si­tat de canvi; va venir a posar en evidència la cadu­ci­tat d’allò pre­es­ta­blert. Sem­pre vaig sen­tir que VUCA era la crua i tos­suda rea­li­tat en el sen­tit que no era pos­si­ble obviar-lo, que no era una cosa que pas­sa­ria, que no era una crisi... Havia vin­gut per que­dar-se i ens havíem de pre­pa­rar per a això.

Us deveu haver fixat que he estat par­lant de VUCA en pas­sat. El món VUCA era tos­sut: com més l’igno­ra­ves, més gran es feia... I així va aga­far tal dimensió que vaig començar a pen­sar que això ja era més que VUCA: el món s’estava enfon­sant? Què era aquest caos? Una pandèmia? Des­as­tres climàtics?

I una tarda del febrer pas­sat, ate­nent un webi­nar, va aparèixer per pri­mera vegada davant meu BANI: un terme encu­nyat, crec, cap al 2016 per Jamais Cas­cio, mem­bre de l’Ins­ti­tute for the Future i un dels Top 100 Glo­bal Thinkers de la revista Foreign Policy. En parau­les de Cas­cio, BANI és “un marc que ens per­meti il·lus­trar l’escala de les dis­rup­ci­ons, el caos en curs i quin tipus de res­pos­tes serien útils”. Enten­dre el sen­tit del que està pas­sant, per accep­tar-ho i poder actuar.

BANI (Brittle, Anxi­ous, Non-linear & Incom­pre­hen­si­ble) fa referència a un món fràgil, que genera ansi­e­tat, impre­dic­ti­ble, en què causa i efecte no encai­xen i del qual, per tant, ens veiem incapaços de com­pren­dre i apre­hen­dre.

És impos­si­ble igno­rar BANI com vam fer, en gene­ral, amb VUCA. És impos­si­ble que cal­cem el seu peu a les nos­tres saba­tes com van trac­tar de fer les ger­ma­nas­tres de la Ven­ta­focs; a BANI no se’l pot mode­lar, mani­pu­lar, obviar ni enga­nyar... BANI és, i qual­se­vol intent o il·lusió de domini ens dei­xarà fora de joc.

Ja no hi ha res­pos­tes segu­res, ni pro­ce­di­ments sòlids, ni visi­ons a llarg o a mitjà ter­mini... Es tracta d’apren­dre de nou; d’accep­tar la vul­ne­ra­bi­li­tat i la humi­li­tat del no saber, l’ale­a­to­ri­e­tat de la res­posta; d’unir esforços per dibui­xar noves for­mes i mane­res de fer; de pro­var-les, deses­ti­mar-les o millo­rar-les amb agi­li­tat, fle­xi­bi­li­tat, resiliència, con­fiança i col·labo­ració.

BANI reque­reix resiliència enfront de la fra­gi­li­tat dels sis­te­mes. Empa­tia, con­fiança, des­con­nexió i atenció plena per esmor­teir l’ansi­e­tat. Visió sistèmica i adap­ta­bi­li­tat per con­viure amb l’ale­a­to­ri­e­tat de la res­posta. Trans­parència, tre­ball col·labo­ra­tiu i intuïció per nave­gar en allò incom­pren­si­ble.

Con­cep­tes com gestió del canvi, cus­to­mer cen­tric, employee cen­tric, data gover­nance, analy­tics, design thinking, scrum, kam­ban, lean, OKR, cloud, sos­te­ni­bi­li­tat... ja for­men part del nos­tre dia a dia.

Mare meva!, deveu estar pen­sant –si és que heu seguit lle­gint–, això sem­bla un arti­cle de ciència-ficció com aquell pro­grama de ràdio dels anys trenta? Com era?... La guerra dels mons!, el famós pro­grama d’Orson Welles que va acon­se­guir sem­brar el pànic. Ni de bon tros és la meva intenció, pre­ci­sa­ment tot el con­trari.

Vull gene­rar consciència per a l’acció, per a l’evo­lució cons­ci­ent i cal­mada, res de pres­ses, res de cur­ses, no pas a la babalà, no és el moment d’això. Pre­ci­sa­ment, quan ja estem esgo­tats, satu­rats, no és moment d’afe­gir més pressió, però pot­ser sí que és el moment d’atu­rar-nos i escol­tar, mirar, obser­var, sumar. Hi ha una dinàmica Agile que és la retros­pecció o la cuina que ano­me­nem, en coac­hing, d’equips. Atu­rar-se i gau­dir del que s’ha acon­se­guit, donar-se feed­back cons­truc­tiu, agrair, reconèixer-se, car­re­gar ener­gies, car­re­gar-nos de motius i il·lusió per seguir des­co­brint aquest món de caos que no és altre que el nos­tre.

Pot­ser sí que ja és el moment de les orga­nit­za­ci­ons amb consciència que són capa­ces de cons­truir un món millor i que fan pos­si­ble la ple­ni­tud de les per­so­nes, com diu el nou mani­fest pre­sen­tat recent­ment per la Fun­dació Fac­tor Humà (www.​factorhuma.​org). Pot­ser els pro­fes­si­o­nals d’aques­tes orga­nit­za­ci­ons tenim la res­pon­sa­bi­li­tat que sigui així. I parlo només de pot­ser perquè ja hem vist que no hi ha res­pos­tes, mal­grat que són pot­sers amb molta força.

Us apun­teu a des­co­brir què hi ha més enllà?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.