Empreses

Aparca&go vol que el cotxe estacionat generi més ingressos

L’empresa, que ha patit durament la caiguda de viatgers, s’ofereix a passar la ITV o a portar els vehicles al taller

El pla d’expansió s’ha ajornat i ara es busca finançament per desenvolupar el nou producte

La crisi dels viat­gers per les res­tric­ci­ons de mobi­li­tat ha cas­ti­gat seve­ra­ment la fac­tu­ració d’Aparca&go, que ha pas­sat de 8 mili­ons d’euros el 2019 a 2,3 el 2020, i ha tenyit de ver­mell els comp­tes de la com­pa­nyia per pri­mer cop en els seus dotze anys de vida. La pre­visió és ini­ciar la recu­pe­ració aquest any i situar les ven­des en 3 mili­ons, un 25% més, en part gràcies a la reac­ti­vació dels tra­jec­tes i als nous ser­veis que s’han creat. “Pen­sem que el sec­tor del viatge no recu­pe­rarà el nivell d’abans de la pandèmia fins al 2023 o el 2024; men­tres­tant, tin­drem menys usu­a­ris, per la qual cosa hem d’ele­var el tiquet mitjà”, afirma la direc­tora gene­ral de la com­pa­nyia d’apar­ca­ments, Anna Mas­cort.

L’empresa, que va néixer el 2009 per com­pe­tir amb el mono­poli d’Aena en l’apar­ca­ment de l’aero­port del Prat, ha llançat Aparca&go Car Ser­vice, un paquet de nous pro­duc­tes que van des de pas­sar la ITV fins a fer la revisió ofi­cial o efec­tuar el man­te­ni­ment o repa­ra­ci­ons del vehi­cle men­tre el cli­ent està de viatge. Cal pen­sar que el temps mitjà que un cotxe està esta­ci­o­nat és de qua­tre dies. Mas­cort explica que ja feia temps que havien detec­tat aquesta opor­tu­ni­tat en el mer­cat a par­tir d’enques­tes als usu­a­ris de tallers mecànics: “Un 54% de les per­so­nes entre­vis­ta­des asse­nya­len com a aspec­tes nega­tius de la seva relació amb els tallers el fet d’haver de per­dre hores de feina per por­tar i reco­llir el vehi­cle i que­dar-se sense cotxe men­tre està al mecànic”, explica. Con­cen­trar aques­tes acti­vi­tats quan el cli­ent està de viatge és la qua­dra­tura del cer­cle.

El ser­vei es va llançar l’abril pas­sat i els pri­mers que s’hi han apun­tat són els cli­ents pre­mium, que viat­gen de manera recur­rent. Aparca&go dis­posa de dos pro­duc­tes d’apar­ca­ment: l’express, en què el cli­ent porta el vehi­cle a l’apar­ca­ment d’Aparca&go i es tras­llada a la ter­mi­nal de l’aero­port en bus llançadora, i el pre­mium, en què el cli­ent va a la ter­mi­nal i el cotxe l’esta­ci­ona un con­duc­tor de la com­pa­nyia. De tota manera, la pre­visió és que Aparca&go Car Ser­vice gua­nyi usu­a­ris amb inde­pendència de la cate­go­ria i que en porti de nous entre els que han tin­gut fins ara com a pri­mera opció l’apar­ca­ment d’Aena: “El con­duc­tor veurà que som una solució al seu pro­blema”, diu la direc­tora gene­ral de l’empresa.

Aquest ser­vei ha estat pos­si­ble després d’un acord amb tallers mul­ti­marca, i ara es tre­ba­lla per incor­po­rar els tallers ofi­ci­als i les empre­ses de rènting (llo­guer a llarg ter­mini), que tenen un pes específic impor­tant en el seg­ment del cli­ent de nego­cis. L’ambició, però, no s’acaba aquí, i ja s’han començat a fer pro­ves pilot per obrir aquest ser­vei de taller també als usu­a­ris d’apar­ca­ments urbans de grans ciu­tats. En con­cret, el focus està en aque­lles per­so­nes que viuen fora i es des­pla­cen cada dia per tre­ba­llar en un vehi­cle propi que es queda apar­cat fins al final de la jor­nada. Les pos­si­bi­li­tats de crei­xe­ment són mol­tes, i la pre­visió és que acabi supo­sant un 30% de la fac­tu­ració de la com­pa­nyia: “Al final, el nos­tre mer­cat ha de ser tota la població que és pro­pietària d’un vehi­cle”, diu Mas­cort.

Com a pas previ, Aparca&go, una com­pa­nyia d’ADN tec­nològic, neces­sita desen­vo­lu­par l’eina informàtica que per­meti supor­tar tot aquest ser­vei posant l’accent en l’usa­bi­li­tat i l’experiència de l’usu­ari, sense obli­dar l’esforç de màrque­ting que acom­pa­nya el llançament del pro­ducte. En con­seqüència, la com­pa­nyia neces­sita finançament, i la pri­o­ri­tat és que sigui ban­cari, tot i que si aquest no cobreix les expec­ta­ti­ves se son­de­ja­ran els per­fils inver­sors. Serà una nove­tat per a una empresa que es con­si­dera una start-up, però que mai no ha fet una ronda de finançament perquè ha fac­tu­rat des del pri­mer dia i ha pogut rein­ver­tir els guanys.

Ara bé, els plans de crei­xe­ment geogràfic que­den apar­cats. Aparca&go dis­posa de pla­ces als aero­ports del Prat i Bara­jas i a les esta­ci­ons de tren de Sants i Atocha. La idea era esten­dre el ser­vei a altres ciu­tats, però “ara no toca”, diu Mas­cort. De fet, han ajus­tat l’oferta. Al Prat, on tenien unes 3.000 pla­ces, que en tem­po­rada alta eren del tot insu­fi­ci­ents, ara n’han reduït un 30%. “No vam poder arri­bar a un acord amb el pro­pi­e­tari dels ter­renys i vam optar per reduir espais”, es lamenta Mas­cort.

APARCA&GO

Facturació
2,3 M€
Treballadors
30
Any de fundació
2009
La plantilla la formen trenta persones, però tenen externalitzats alguns serveis, com ara el de llançadora (uns 12 minibusos), de tal manera que poden donar feina directa a uns 70 treballadors. La caiguda d’activitat els ha obligat a recórrer als ERTO en alguns perfils professionals.
Els orígens

Fer de la necessitat, virtut

Eren els anys del boom de les aerolínies de baix cost, i Jaime Escamilla, usuari recurrent entre Barcelona i Mallorca, va detectar que sovint pagava més per l’aparcament que pel vol. Amb quatre amics, entre els quals hi havia Anna Mascort, van decidir fer la competència a Aena. “La ubicació era clau i vam trigar dos anys fins que no vam trobar el lloc adequat”, explica Mascort. Primer es van dir Aparca&vola, encara no existia la T1 i estaven al costat de Mundiauto. Més endavant, van contractar 25.000 m² a l’altre costat de la C31.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.