Eines

La llei per a ‘start-ups’: sí però no

L’ecosistema veu positiu que es reguli legislativament el sector, però espera una disposició final més ambiciosa

La idea d’ajudar i no castigar l’emprenedoria hauria de presidir el nou text

El con­junt de l’eco­sis­tema digi­tal inno­va­dor, tant a Cata­lu­nya com a l’Estat, con­si­dera que feia falta una llei diri­gida a regu­lar la cre­ació i el crei­xe­ment de les empre­ses emer­gents. En aquest aspecte, hi ha una satis­facció posi­tiva gene­ral. Tan­ma­teix, l’abast de l’avant­pro­jecte de llei de Foment de l’Eco­sis­tema de les Empre­ses Emer­gents ha dece­but perquè no té en compte les carac­terísti­ques dife­ren­ci­als de les start-ups, dels seus fun­da­dors i dels inver­sors. I en aquest punt també hi ha con­sens. En defi­ni­tiva, l’esbor­rany de la futura llei obté un sí però no de l’eco­sis­tema, amb l’espe­rança que l’avant­pro­jecte acabi incor­po­rant abans de la seva tra­mi­tació els can­vis que l’entorn inno­va­dor pro­posa.

“És un gran pas per reconèixer la importància estratègica del sec­tor com a motor de l’eco­no­mia, però neces­sita més con­creció. El des­ple­ga­ment dependrà de volun­tats futu­res”, asse­gura Miquel Martí, CEO de Tech Bar­ce­lona (abans Bar­ce­lona Tech City), asso­ci­ació pri­vada sense ànim de lucre que ver­te­bra i impulsa l’eco­sis­tema digi­tal i tec­nològic a la capi­tal cata­lana.

Els punts que creen con­trovèrsia són, bàsica­ment, el de la defi­nició de start-up, la fis­ca­li­tat i la col·labo­ració publi­co­pri­vada. “És un pas enda­vant, però estem apli­cant el model nord-ame­ricà sense tenir la seva cul­tura de risc”, afirma Joan Miquel Piqué, eco­no­mista i pro­fes­sor d’Estratègia a EADA Busi­ness School. L’avant­pro­jecte de llei demos­tra, segons ell, “una certa volun­tat for­mal però també que no s’ha apro­fun­dit prou en tot allò que està pas­sat en aquests moments”.

La defi­nició que la futura llei fa d’una start-up és la d’una empresa inde­pen­dent, amb menys de cinc anys de vida (set en el cas de les bio­tec­nològiques, energètiques i indus­tri­als), amb caràcter inno­va­dor acre­di­tat per ENISA (empresa pública que finança a través de préstecs pro­jec­tes empre­sa­ri­als inno­va­dors de pimes), que tin­gui la seu social o la plan­ti­lla con­trac­tada en ter­ri­tori de l’Estat, que no sigui fruit d’una escissió d’una altra com­pa­nyia, que no sigui cotit­zada, que no hagi dis­tribuït divi­dends, que fac­turi menys de 5 mili­ons d’euros i que el seu fun­da­dor no hagi creat cap altra empresa abans que s’hagi bene­fi­ciat de la nova llei.

La defi­nició, clau.

Per al pro­fes­sor Piqué, “en la defi­nició es troba una de les claus de la nova llei”: “S’ha d’inten­tar que sigui el més clara i esta­ble pos­si­ble, que no hi hagi cap mena de dubte a l’hora d’ator­gar el qua­li­fi­ca­tiu start-up a una empresa.”

Els prin­ci­pals agents de l’eco­no­mia digi­tal i l’empre­ne­do­ria inno­va­dora de l’Estat espa­nyol inci­dien, en un comu­ni­cat fet públic el juliol pas­sat, que “cal allar­gar el ter­mini a par­tir del qual una empresa pot ser defi­nida com a emer­gent”, alhora que des­ta­ca­ven que és impres­cin­di­ble que aquesta llei “sigui d’apli­cació als empre­ne­dors en sèrie, que repre­sen­ten el 63% dels empre­ne­dors a l’Estat espa­nyol”. En defi­ni­tiva, que es premiï i no es cas­ti­gui la rein­cidència.

La defi­nició està cre­ant polèmica, com també els punts refe­rits a la fis­ca­li­tat. “La nova llei hau­ria d’esti­mu­lar la inversió per fer créixer l’eco­sis­tema, per exem­ple, fent exempció d’impos­tos o eli­mi­nant la quota d’autònoms durant un temps. S’han de crear eco­sis­te­mes pro­te­gits i l’avant­pro­jecte no va en aquest sen­tit”, diu Piqué. Segons el pro­fes­sor, “malau­ra­da­ment, se’ns mos­tra una vegada més que estem en un país molt con­ser­va­dor, que cas­tiga el risc i l’error”.

Fis­ca­li­tat.

L’avant­pro­jecte pro­posa una reducció de l’impost de soci­e­tats al 15%, l’ampli­ació del tipus de deducció per inversió del 30% al 40% i de la base màxima de deducció en aquest apar­tat a 100.000 euros anu­als; un aug­ment de les exemp­ci­ons fis­cals per a les acci­ons entre­ga­des als tre­ba­lla­dors com a retri­bució (stock opti­ons) de 12.000 euros a 45.000 euros; i incen­tius per als tele­tre­ba­lla­dors resi­dents a l’Estat.

Els agents de l’eco­sis­tema digi­tal veuen aques­tes dis­po­si­ci­ons molt escas­ses. Dema­nen que es refor­cin els meca­nis­mes d’atracció d’inversió, que es tin­gui en compte la pública i la pri­vada. En aquest sen­tit, aler­ten que no es fa esment de “mesu­res diri­gi­des a afa­vo­rir i incen­ti­var la inversió en empre­ses emer­gents per part de busi­ness angels i capi­tal pri­vat”, vehi­cles clau en la cre­ació i desen­vo­lu­pa­ment d’aquest tipus de nego­cis. Asse­nya­len que el que neces­si­ten les start-up són “incen­tius fis­cals cen­trats en deduc­ci­ons per a R+D, inno­vació tec­nològica, i a la con­trac­tació de talent naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal, entre d’altres. Com diu el pro­fes­sor Piqué, “el dia­ble està en els detalls”.

També seria con­ve­ni­ent una har­mo­nit­zació en aquest camp a Europa. “La UE ja està inten­tant des de fa un temps la imple­men­tació del mer­cat digi­tal euro­peu, i una llei comuna seria l’evo­lució lògica en l’àmbit de la tec­no­lo­gia. Interessa per ser com­pe­ti­tius i per fun­ci­o­nar com a una uni­tat potent davant d’altres blocs, com els EUA o la Xina, i perquè els dife­rents països que com­po­sen la UE puguin com­pe­tir en les matei­xes con­di­ci­ons”, asse­gura Martí.

A PIMEC tampoc li agrada

“Calen reformes profundes per simplificar els tràmits administratius, abaixar la pressió fiscal a les pimes, facilitar el compliment normatiu, flexibilitzar el marc laboral i moltes altres mesures”, afirma Antoni Cañete, president de PIMEC. La patronal valora la intenció del govern central en l’avantprojecte de llei per a la reforma de l’ecosistema d’empreses emergents, però hi veu molts obstacles que impedeixen assumir riscos als emprenedors. Creu que la proposta de nova llei és massa restrictiva i excloent, sobretot per a aquells emprenedors “reincidents”, i proposa que la categoria “emergent” s’estableixi segons paràmetres objectius i de forma descentralitzada, i no a través d’un nou procediment a ENISA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.