Opinió

Déu creà la balança i el diable la romana

Fa vint anys, el curs polític estava mar­cat per les pres­si­ons per fer públi­ques les balan­ces fis­cals. Ales­ho­res, em era a Madrid com a alumne de la Uni­ver­si­tat CEU San Pablo. Casu­al­ment, un dels meus pro­fes­sors for­mava part de l’equip d’experts del Minis­teri d’Eco­no­mia i Hisenda al qual es va encar­re­gar un pri­mer càlcul de les balan­ces fis­cals.

Com és natu­ral, ens anava posant al dia de l’avenç dels seus tre­balls. D’entrada, ens va avançar que fins ales­ho­res ningú conei­xia amb exac­ti­tud ni el pes de les balan­ces fis­cals, ni el seu veri­ta­ble impacte en l’eco­no­mia de cada comu­ni­tat autònoma. El curs següent (2002), ja havien donat per aca­bat aquell pri­mer estudi i, tot i que no va entrar en detalls, ens va reconèixer que les dades resul­tants havien estat tan pro­fun­da­ment demo­li­do­res, que el Minis­teri d’Eco­no­mia havia deci­dit no publi­car-les mai. Era una qüestió d’estat.

La seva publi­cació hau­ria pro­vo­cat un ter­ra­bas­tall polític sense pre­ce­dents, ja que hau­ria afe­git ben­zina al foc de les rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes i, encara més, negava el relat del gran Madrid com a motor econòmic d’Espa­nya, ja que els resul­tats obtin­guts posa­ven en qüestió la via­bi­li­tat del model cen­tra­lista de l’Estat espa­nyol.

Mal­grat les crei­xents pres­si­ons polítiques pro­vi­nents de Cata­lu­nya, els tècnics del minis­teri es van pren­dre qua­tre anys més per refer la meto­do­lo­gia de càlcul en col·labo­ració amb els ser­veis d’estu­dis d’enti­tats finan­ce­res pri­va­des. A aquell nou equip se li va donar per enda­vant els resul­tats (política­ment assu­mi­bles) de les balan­ces fis­cals i algu­nes direc­trius a seguir. La idea era tro­bar una meto­do­lo­gia de càlcul que per­metés apro­xi­mar les seves con­clu­si­ons tan com fos pos­si­ble als resul­tats que el govern havia ofert als experts. I encara van tri­gar qua­tre anys més a publi­car-les, tot espe­rant que la pressió de la soci­e­tat civil cata­lana minvés amb l’ajut d’alguns par­tits sucur­sa­lis­tes. Així és com el 2009 el govern espa­nyol es va atre­vir a fer públi­ques les balan­ces fis­cals amb dades del 2005.

Tal com el nos­tre pro­fes­sor ens havia avançat, Cata­lu­nya era la comu­ni­tat que més apor­tava en ter­mes abso­luts (uns 22.500 M€ anu­als), però no ho era en ter­mes rela­tius per habi­tant, ja que aquest dubtós honor li cor­res­pon­dria a les illes Bale­ars. A més, el País Valencià que­dava com a apor­ta­dor net, tot i tenir una renda infe­rior a la mit­jana espa­nyola. Cal pre­ci­sar, però, que aque­lles dades eren el resul­tat polític que el minis­teri havia exi­git als tècnics. Que aque­lla meto­do­lo­gia hagi pogut donar resul­tats pre­ci­sos a Ale­ma­nya no garan­teix que doni uns resul­tats igual­ment pre­ci­sos a Espa­nya. En pri­mer lloc, perquè el pes rela­tiu de l’ocu­pació pública sobre el con­junt del mer­cat labo­ral a Espa­nya no és com­pa­ra­ble al d’Ale­ma­nya. No es té en compte, per exem­ple, que hi ha comu­ni­tats amb 84 fun­ci­o­na­ris per 1.000 habi­tants, men­tre que d’altres només en tenen 20; com tam­poc es té en compte la con­cepció cen­tra­lista de l’Estat en l’oferta d’ocu­pació pública.

Final­ment, tam­poc es con­si­dera l’efecte dis­tor­si­o­na­dor de l’eco­no­mia sub­mer­gia. Espa­nya té una taxa d’eco­no­mia sub­mer­gida simi­lar a la mit­jana euro­pea (18% del PIB), però aquesta mit­jana oculta el fet que hi ha 30 províncies amb taxes d’eco­no­mia sub­mer­gida entre el 30 i el 40%, només com­pa­ra­bles a les d’Albània o Moldàvia. I tenint en compte que la posició de cada comu­ni­tat en el finançament econòmic no es cal­cula segons la renda fami­liar dis­po­ni­ble, sinó segons el PIB, resulta que les comu­ni­tats amb majors taxes d’eco­no­mia sub­mer­gia són recep­to­res netes del sis­tema de finançament autonòmic. I aquest és el veri­ta­ble quid de la qüestió, perquè no estem envi­ant recur­sos a regi­ons més pobres (en ter­mes de PIB), sinó a les regi­ons que més defrau­den.

El model de fiançament autonòmic no només és injust, és ine­fi­ci­ent, anti­e­conòmic i con­tra­pro­du­ent. El resul­tat és que aquest model impe­deix el desen­vo­lu­pa­ment de les regi­ons menys pro­duc­ti­ves alhora que desin­cen­tiva la com­pe­ti­ti­vi­tat dels ter­ri­to­ris amb pos­si­bi­li­tats de jugar en la lliga glo­bal perquè, a més, d’un dèficit crònic en inversió pública obliga a crear una vin­tena d’impos­tos addi­ci­o­nals a Cata­lu­nya ine­xis­tents en cap altra comu­ni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.