Opinió

Assessorament financer

La Comissió Naci­o­nal del Mer­cat de Valors (CNMV) publica cada any un informe anual rela­tiu a la seva acti­vi­tat com a auto­ri­tat finan­cera. En aquest sen­tit, resulta interes­sant ana­lit­zar algu­nes dades rela­ti­ves a l’evo­lució del sec­tor finan­cer durant l’any de la pandèmia.

L’informe asse­nyala que apro­xi­ma­da­ment dos terços (67%) del negoci rela­ci­o­nat amb la pres­tació de ser­veis d’inversió a Espa­nya es cor­res­pon amb la banca comer­cial tra­di­ci­o­nal; només el terç res­tant (33%) es cor­res­pon amb “enti­tats inde­pen­dents” no rela­ci­o­na­des amb la banca comer­cial. No obs­tant això, cal tenir en compte que dins d’aquest últim grup, la nor­ma­tiva finan­cera (MiFID II) esta­bleix una segona dis­tinció entre “asses­so­ra­ment inde­pen­dent” (l’asses­sor reco­mana pro­duc­tes finan­cers lliu­re­ment) i “asses­so­ra­ment no inde­pen­dent” (l’asses­sor pot reco­ma­nar dins d’un catàleg de pro­duc­tes finan­cers deter­mi­nat i/o rep retro­ces­si­ons o comis­si­ons de les enti­tats titu­lars d’aquests pro­duc­tes). Aquesta dada dona peu a refle­xi­o­nar sobre la falta d’oferta d’asses­so­ra­ment finan­cer real­ment inde­pen­dent, màxim en el con­text actual de pro­gres­siva con­so­li­dació del sec­tor ban­cari.

Aquesta situ­ació con­trasta amb la tendència crei­xent de cre­ació de noves enti­tats dedi­ca­des a la gestió d’actius finan­cers (SGIIC, SGEIC, vehi­cles auto­ges­ti­o­nats, etc.). Si bé aques­tes enti­tats tenen limi­tada la comer­ci­a­lit­zació directa dels seus pro­duc­tes a “inver­sors mino­ris­tes”, el Minis­teri d’Eco­no­mia ha pro­po­sat la modi­fi­cació de la nor­ma­tiva d’inversió col·lec­tiva i de capi­tal-risc perquè, amb certs con­di­ci­o­nants, aques­tes enti­tats puguin comer­ci­a­lit­zar els seus pro­pis pro­duc­tes finan­cers a inver­sors par­ti­cu­lars.

Afec­tarà aquesta pro­posta de modi­fi­cació nor­ma­tiva la situ­ació pseu­do­o­li­go­polística del sec­tor ban­cari envers els ser­veis d’inversió i pro­duc­tes finan­cers? Les dades ofi­ci­als posen de mani­fest dues qüesti­ons: pri­mer, una de con­creta, la neces­si­tat d’adop­tar mesu­res legis­la­ti­ves que per­me­tin a altres actors entrar en aquest sec­tor, de manera que aug­menti l’oferta d’asses­so­ra­ment i pro­duc­tes finan­cers real­ment inde­pen­dents i, segon, una de més genèrica, de pro­mo­ci­o­nar l’edu­cació finan­cera en relació amb la gestió de l’estalvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.