Opinió

El teletreball a la Unió Europea

En termes psicològics i socials es continuarà parlant de les bondats i dels problemes del teletreball, però des d’una perspectiva de costos per a les empreses els enormes avantatges són evidents: de mitjana i complint la legislació al peu de la lletra, l’estalvi per cada lloc de treball operat en línia pot arribar a superar el 60%

Comen­cen a aparèixer dades sobre el que va ser una de les grans nove­tats durant els mesos de con­fi­na­ment que vam viure l’any pas­sat: el tre­ball en línia, més cone­gut com a tele­tre­ball, una manera de tre­ba­llar que va con­ti­nuar en una gran majo­ria de casos molt més enllà del període de con­fi­na­ment, i que es manté fins i tot ara, quan un gran nom­bre de com­pa­nyies el volen incor­po­rar a de manera més o menys extensa, i que ha tin­gut i té molts par­ti­da­ris, tot i que també té detrac­tors, tant entre les direc­ci­ons de les empre­ses com entre els mem­bres de les plan­ti­lles.

En ter­mes psi­cològics i soci­als es con­ti­nuarà par­lant de les bon­dats i dels pro­ble­mes del tele­tre­ball, però des d’una pers­pec­tiva de cos­tos per a les empre­ses els enor­mes avan­tat­ges són evi­dents: de mit­jana i com­plint la legis­lació al peu de la lle­tra, l’estalvi per cada lloc de tre­ball ope­rat en línia pot arri­bar a superar el 60%. Aquí no volem ana­lit­zar les impli­ca­ci­ons micro­e­conòmiques del tele­tre­ball, sinó un aspecte de les macro­e­conòmiques: el tele­tre­ball que es va imple­men­tar als països durant la fase de con­fi­na­ment, va tenir alguna relació amb el PIB per capita d’aquests països?

El gràfic adjunt mos­tra els països refe­ren­ci­ats i expres­sats en números índexs en relació amb la mesura de la UE, la taxa de tele­tre­ball vigent al país i el PIB per capita de cadas­cun d’aquests països. (Font: Ela­bo­ració pròpia a par­tir de: “Taxa de tele­tre­ball”. Diari Ara,18-03-2021, PIB pc: Euros­tat).

Les mit­ja­nes de la UE tant en tele­tre­ball com en PIB per capita deli­mi­ten qua­tre qua­drants: a l’infe­rior esquerre, es tro­ben els països amb un PIB per capita infe­rior a la mit­jana de la UE i amb una taxa de tele­tre­ball també infe­rior. En aquest qua­drant hi ha Por­tu­gal, Itàlia, Grècia i Espa­nya (PIGS). S’ha de des­ta­car que la taxa de tele­tre­ball a Por­tu­gal se situa molt a prop de la mit­jana de la UE.

En el qua­drant infe­rior dret, cor­res­po­nent a països amb una taxa de tele­tre­ball supe­rior a la mit­jana de la UE i un PIB per capita infe­rior, no hi ha cap país.

El qua­drant supe­rior esquerre l’ocu­pen països amb un PIB per capita supe­rior a la mit­jana i una taxa de tele­tre­ball infe­rior. Aquí se situa Ale­ma­nya.

Final­ment, en el qua­drant supe­rior dret, hi ha els països amb una taxa de tele­tre­ball i amb un PIB per capita supe­ri­ors a les mit­ja­nes de la UE. Són França, Bèlgica, Àustria, Suècia, els Països Bai­xos, Dina­marca i el Regne Unit, que tot i que no és mem­bre de la UE s’ha tin­gut en compte en aquesta anàlisi a efec­tes com­pa­ra­tius.

Les con­clu­si­ons són evi­dents: una taxa de tele­tre­ball reduïda es cor­res­pon amb un PIB per capita reduït, i al con­trari: en un país amb un PIB per capita ele­vat, la taxa de tele­tre­ball d’aquest país era, i és, ele­vada. Hi ha excep­ci­ons, com ara Ale­ma­nya, i zones gri­ses, com ara Por­tu­gal, França i el Regne Unit.

La raó prin­ci­pal per la qual la relació entre PIB per capita i tele­tre­ball és ele­vada es deu al fet que un PIB per capita alt es cor­res­pon amb una pro­duc­ti­vi­tat alta que està gene­rada per acti­vi­tats tec­nològiques i molt tec­nològiques, mol­tes de les quals poden ser desen­vo­lu­pa­des amb el tele­tre­ball. A més, els països del qua­drant supe­rior dret amb majors taxes de tele­tre­ball i el PIB per capita més ele­vat són d’una extensió reduïda, és a dir que són bas­tant homo­ge­nis, la qual cosa no passa amb Ale­ma­nya, on a pesar de tenir acti­vi­tats molt tec­nològiques i amb una molt ele­vada pro­duc­ti­vi­tat, també hi ha zones inten­si­ves en agri­cul­tura i pro­duc­to­res de béns i ser­veis que no poden ser duts a terme a distància.

El pro­blema el tenen Espa­nya i Grècia per l’enorme pes que el sec­tor ser­veis de baix valor afe­git i inten­siu en fac­tor de tre­ball pre­sen­cial, com el turisme, té en els seus PIB. També Itàlia, tot i que en aquest cas la distància tec­nològica que separa les eco­no­mies del nord i del sud és abis­mal.

La covid-19 no ha inven­tat el tele­tre­ball, però n’ha acce­le­rat enor­me­ment la implan­tació i l’accep­tació. Ja és un tòpic dir que ha arri­bat per que­dar-se, tot i que això por­tarà unes con­seqüències que no esta­ven pre­vis­tes, com el declivi d’una sèrie d’acti­vi­tats vin­cu­la­des a la mobi­li­tat d’uns tre­ba­lla­dors que ja no es mou­ran o que ho faran molt menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.