Gran angular

Mercat elèctric i posicions de domini

La crisi de l’alça continuada dels preus elèctrics reflecteix que la lliure competència en el mercat encara és reduïda, i es manté l’estructura d’oligopoli

Comprar a futur o la mitjana ponderada, armes contra la volatilitat a l’alça

La per­sis­tent pujada del preu de la llum ha fet que ja no puguem par­lar d’un pro­blema con­jun­tu­ral, sinó de falles en el fun­ci­o­na­ment d’un mer­cat, l’elèctric, massa esbi­ai­xat per als qui hi exer­cei­xen posi­ci­ons de domini.

Ningú podrà negar el pes en l’enca­ri­ment del preu elèctric de l’alta cotit­zació del gas natu­ral i el cost dels seus drets d’emissió, però n’hi ha d’altres, de fac­tors que deter­mi­na­rien que la mit­jana del que paguen les llars s’hagi ele­vat un 35% res­pecte a l’any ante­rior. Mol­tes veus del mer­cat denun­cien que l’ano­ma­lia més gran res­pon a la posició de domini que ocu­pen en el mer­cat les tres grans ope­ra­do­res (Endesa, Iber­drola, Naturgy). En els últims mesos, han estat repe­ti­des les denúncies que les elèctri­ques han pac­tat preus de gene­ració de l’ener­gia hidràulica cars, perquè quan la hidràulica sigui la que li cor­res­pon­gui mar­car el preu en el mer­cat mar­gi­na­lista, aquest també esde­vin­gui car. I, com diu Laura García, por­ta­veu de la Comissió d’Ener­gia del Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als “no tenia sen­tit que mar­ques­sin aquests preus, perquè les con­di­ci­ons de gene­ració no eren pas des­fa­vo­ra­bles”. I, és clar, això porta a dema­nar a la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos de la Com­pe­ten­cia (CNMC) “que escla­reixi si entre grups empre­sa­ri­als hi ha una sepa­ració efec­tiva d’acti­vi­tats (gene­ració, dis­tri­bució, comer­ci­a­lit­zació), que no hi hagi trans­va­sa­ment d’infor­mació i que, en defi­ni­tiva no s’esta­blei­xen posi­ci­ons de domini que alte­ren la lliure com­petència”. En el mer­cat ha estat motiu d’indig­nació que les tres grans de l’oli­go­poli hagin ofert al con­su­mi­dor, gai­rebé a l’uníson, tari­fes pla­nes de 60 euros, quan al mer­cat majo­rista l’ener­gia es paga a 170 euros. Són pocs els juga­dors del mer­cat que dub­ten que es tracta d’una política agres­siva de les grans de l’oli­go­poli “per escom­brar del mer­cat peti­tes ope­ra­do­res que s’estan mos­trant molt acti­ves a ofe­rir solu­ci­ons d’auto­con­sum al con­su­mi­dor”, com diu una altra veu del sec­tor. Des d’un altre angle, es vati­cina que hi haurà “ope­ra­ci­ons d’absorció de petits ope­ra­dors, i és una mala notícia que els cli­ents se’ls empor­tin els grans de l’oli­go­poli”.

Val a dir que les tre­so­re­ries de les peti­tes comer­ci­a­lit­za­do­res que no tenen capa­ci­tat de gene­ració patei­xen, fins al punt que es posa en qüestió la via­bi­li­tat de les com­pa­nyies quan han de mul­ti­pli­car per qua­tre els avals per l’ener­gia. Cal tenir en compte que les fac­tu­res als seus cli­ents són a un mes vençut, però que la comer­ci­a­lit­za­dora ha de liqui­dar l’aval cada set­mana.

La pri­mera reacció del govern cen­tral per atu­rar l’esca­lada de preus ha estat una bate­ria de mesu­res de xoc, com ara bai­xar l’impost espe­cial sobre la llum del 5,1% al 0,5%; pror­ro­gar fins a finals d’any la sus­pensió de la taxa de gene­ració, que estava en un 7%; limi­tar els bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les elèctri­ques per reper­cu­tir els preus del gas en cen­trals que no en fan ser­vir, com ara nucle­ars o hidroelèctri­ques, i modi­fi­car la llei d’aigües per evi­tar-ne el bui­dat, com va pas­sar l’estiu pas­sat. Com diu Laura García, són “mesu­res per atu­rar el cop”, i el que cal­dria serien mesu­res de més abast, per evi­tar una altra ano­ma­lia del mer­cat elèctric espa­nyol, el tras­llat diari, de forma abrupta, del preu del mer­cat majo­rista al con­su­mi­dor domèstic. Com diu la por­ta­veu dels engi­nyers, “hi hau­ria altres mètodes, com ara la com­pra a futurs o les mit­ja­nes pon­de­ra­des, que es poden fer qua­dri­mes­tral­ment”.

Des de la comer­ci­a­lit­za­dora Hola­luz, Daniel Pérez, cap de l’equip legal, també insis­teix en la neces­si­tat que la CNMC “revisi els cri­te­ris de sepa­ració d’acti­vi­tats, per apro­fun­dir-hi”. Observa que per supor­tar l’actual vola­ti­li­tat, a l’alça, dels preus, “podria ser interes­sant un com­po­nent fix qua­dri­mes­tral o com­prar a futurs”. En l’ordre més estruc­tu­ral, com diu el repre­sen­tant d’Hola­luz, serà deci­siu, “anar intro­duint més i més ener­gies reno­va­bles en el mix elèctric”, si hom vol que els preus es man­tin­guin dins d’una certa pre­vi­si­bi­li­tat.

Caldrà reforçar l’autogeneració

Com diu Joaquim Daura, vicepresident del Clúster de l’Energia: “A mitjà termini, no podrem endollar quan vulguem, hem d’entendre que l’energia és un bé escàs, com l’aigua, i l’haurem de gestionar igual.” És en aquest sentit que des del sector es considera que cal reforçar l’autogeneració, el paper del consumidor actiu, tot eliminant les restriccions legislatives a l’autoconsum associades a les distàncies físiques, facilitar la venda d’excedents a la xarxa, tot eliminant restriccions en la seva generació. Així mateix, sembla indispensable revisar la fiscalitat associada a l’autoconsum. També caldrà avançar en el desplegament de la normativa relativa a les comunitats d’energies renovables o desenvolupar la normativa dels agregadors de càrregues d’autoconsum-demanda.

En un altre ordre de coses, serà fonamental aprofundir en la interconnexió elèctrica amb Europa, per equilibrar-nos-hi en preus, o legislar per fer més competitius l’emmagatzematge i el bombeig, com a noves i valuoses peces per al sistema elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.