Gran angular

Un binomi inseparable

La IA i el ‘big data’són íntims companys de viatge en una travessa que no ha fet res més que començar. Transversals a tots els sectors econòmics, ningú és capaç de predir els límits d’aquesta estreta aliança

Les lleis haurien d’evolucionar en funció de l’avenç de la tecnologia
Joan Mas
director del CIDAI
Tenim una gran oportunitat per ser punt de referència internacional en IA
Karina Gibert
directora IDEAI-UPC

“Ja fa molts anys que la intel·ligència arti­fi­cial (IA) està entre nosal­tres, però la gent no n’és del tot cons­ci­ent. I ens hi hau­rem d’adap­tar perquè això no ho pararà ningú. Ens aboca a un canvi molt fort en la nos­tra vida i ens apor­tarà coses molt bones; de fet, ja ens n’està apor­tant. No hem de tenir por de la IA. En canvi, l’anàlisi mas­siva de dades, el que es coneix com a big data, això sí que fa una mica de res­pecte. Per tant, és un nou entorn que s’ha de regu­lar, i com més aviat millor”, afirma Anna Navarro Sch­le­gel, una empresària d’ori­gen català ins­tal·lada a Sili­con Valley, reco­ne­guda com la dona més influ­ent en tec­no­lo­gia per la revista Analy­tics Insight (2020). Navarro Sch­le­gel va ser a Bar­ce­lona a mit­jans de setem­bre amb motiu de la cele­bració de la setena edició de l’AI & Big Data Con­gress, orga­nit­zat per Eure­cat i el CIDAI (Cen­tre of Inno­va­tion for Data tech and Arti­fi­cial Inte­lli­gence), on va ofe­rir la ponència inau­gu­ral.

L’empresària asse­gura que tant la IA com l’anàlisi mas­siva de dades aca­ba­ran sent d’apli­cació impres­cin­di­ble per a qual­se­vol empresa, per petita que sigui. “Si se l’entrena bé, la IA s’equi­voca molt poc o gens i, per tant, ofe­reix avan­tat­ges en el dia a dia dels nego­cis. Pot­ser les pimes més peti­tes no hau­ran d’incor­po­rar ana­lis­tes dins la seva estruc­tura, però sí con­trac­tar un ser­vei extern que els faci aquesta feina. Ara encara no és una qüestió vital, però ho aca­barà sent”.

La IA està pre­sent, en major o menor mesura, en pràcti­ca­ment tots els àmbits econòmics, a les com­pa­nyies més tec­nològiques i a les més tra­di­ci­o­nals. Segons estu­dis recents, s’estima que aques­tes tec­no­lo­gies arri­ba­ran a repre­sen­tar un negoci de fins a un trilió d’euros en cinc anys.

Suport.

“És fona­men­tal acom­pa­nyar les PIME en els pro­ces­sos de trans­for­mació digi­tal i l’adopció de la IA, de manera que es puguin man­te­nir en un nivell de com­pe­ti­ti­vi­tat rao­na­ble”, afirma Karina Gibert, direc­tora del cen­tre de recerca Inte­lli­gent Data Sci­ence & Arti­fi­cial Inte­lli­gence (IDEAI-UPC). Alerta, però, que també “hi ha empre­ses de llarga tra­jectòria i cert volum, que estan ins­tal·lades en una estruc­tura molt fei­xuga, que reque­rei­xen trans­for­ma­ci­ons estruc­tu­rals molt pro­fun­des per fer el salt digi­tal”: “Aques­tes es tro­ben amb un pro­blema impor­tant perquè s’han d’enfron­tar a la resistència al canvi de tota l’estruc­tura i neces­si­ten suport per no que­dar enrere.”

El sec­tor finan­cer, les bor­ses i la transacció de valors, la indústria manu­fac­tu­rera, la maquinària sen­so­rit­zada de les cade­nes de pro­ducció, el comerç electrònic, el sec­tor audi­o­vi­sual i el de la salut són alguns dels sec­tors en què ja s’uti­litza més la IA i el big data en els seus pro­ces­sos, ser­veis o atenció a l’usu­ari. “L’una sense l’altre per­den sen­tit”, asse­gura Joan Mas, direc­tor del CIDAI, una ini­ci­a­tiva publi­co­pri­vada coor­di­nada per Eure­cat que pro­mou la trans­ferència de solu­ci­ons tec­nològiques en IA apli­cada.

“Els algo­rit­mes d’IA defi­nei­xen models que apli­quen unes regles deter­mi­na­des a la infor­mació que els arriba per ofe­rir pre­dic­ci­ons fia­bles. Per entre­nar aquests models pre­dic­tius fan falta mol­tes dades”, explica Mas. Així doncs, la IA no té sen­tit si no se la far­ceix de dades, i les dades mas­si­ves es per­den si no pas­sen pel sedàs de la IA.

Legis­lació i valors.

Com afir­mava Navarro Sch­le­gel, aquest camp reque­reix amb certa urgència una regu­lació. “Amb les dades s’ha de ser molt curós; per això les lleis hau­rien d’evo­lu­ci­o­nar en funció de l’avenç de la tec­no­lo­gia”, alerta Mas.

A Europa s’està tre­ba­llant per desen­vo­lu­par el marc jurídic i legis­la­tiu que ha d’acom­pa­nyar l’evo­lució tec­nològica de la IA però, com diu Gibert, no es pot afir­mar amb segu­re­tat que “les lleis, les regu­la­ci­ons i els meca­nis­mes de segui­ment esti­guin evo­lu­ci­o­nant tan ràpida­ment com es neces­si­ta­ria”: “Tot i això, s’ha de reconèixer que Europa va al cap­da­vant en aquest àmbit.”

Qual­se­vol tec­no­lo­gia, també la IA, ha de mirar de no dei­xar ningú enrere. “Pel que fa a orga­nit­za­ci­ons, cal vigi­lar de no sub­mer­gir les enti­tats en pro­ces­sos digi­tals que reque­rei­xin infra­es­truc­tu­res o esforços a l’abast només de les grans cor­po­ra­ci­ons. D’altra banda, és impor­tant asse­gu­rar que la IA no ampli­fi­carà o repro­duirà fil per randa polítiques dis­cri­mi­natòries o esbi­ai­xa­des”, afirma Gibert.

Per això, asse­gura, “la for­mació en ètica dels tecnòlegs però també dels usu­a­ris, els proveïdors, els comer­ci­als, les ins­ti­tu­ci­ons i els edu­ca­dors és fona­men­tal”. En aquest sen­tit, “dins de dels estu­dis informàtics ja està inte­grada l’ètica”, afirma Mas, men­tre que Gibert recorda que “la UPC ha estre­nat el pri­mer grau ofi­cial d’IA de Cata­lu­nya que inclou una assig­na­tura d’ètica en el pla d’estu­dis”.

Cata­lu­nya.

“El país té una gran opor­tu­ni­tat en aquest sec­tor. Dis­po­sem d’un eco­sis­tema molt interes­sant, amb una comu­ni­tat científica en IA molt potent que forma talent de qua­li­tat a les nos­tres uni­ver­si­tats. Tenim un tei­xit de start-ups i ven­ture buil­der, la capa­ci­tat d’atreure talent inter­na­ci­o­nal i inversió en IA. Tot això, acom­pa­nyat d’una estratègia de govern que vol fer de la IA una aposta de futur a Cata­lu­nya. L’eco­sis­tema està madur. Si sabem apro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat, ens podríem con­ver­tir en un punt de referència inter­na­ci­o­nal de pri­mera mag­ni­tud”, augura Gibert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.