Empreses

Calaf Grup culmina el projecte europeu LIFE PST SORT de recuperació de residus del cotxe

En el projecte, que ha tingut un cost d’1,5 milions d’euros, s’ha fet servir la tecnologia de l’empresa del grup PICVISA

Calaf Grup, com­pa­nyia que es dedica a la cons­trucció d’equips de sepa­ració òptica per a la recu­pe­ració de resi­dus, ha posat en fun­ci­o­na­ment el pro­jecte euro­peu LIFE PST SORT, que per­metrà la recu­pe­ració anual d’un milió de tones de resi­dus valo­rit­za­bles pro­ce­dents de vehi­cles fora d’ús a Europa. El pro­jecte ha supo­sat una inversió de més d’1,5 mili­ons d’euros, cofi­nançat al 50% pel Pro­grama LIFE de la Comissió Euro­pea.

En el marc d’aquest pro­jecte, s’ha cons­truït a Calaf una planta expe­ri­men­tal i de demos­tració de recu­pe­ració de resi­dus de 1.000 m2 de superfície. La planta fa ser­vir visió i intel·ligència arti­fi­cial de PIC­VISA, una de les empre­ses del grup, per reconèixer i extreure els mate­ri­als reci­cla­bles: plàstics, metalls, cautxú, escuma de poliu­retà, tèxtils, vidre, paper i cartró, fusta i com­po­nents electrònics.

Aquesta nova tec­no­lo­gia podria gene­rar entre 50 i 100 mili­ons d’euros d’ingres­sos anu­als al sec­tor del reci­clatge euro­peu, un 13% del total vin­cu­lat a empre­ses espa­nyo­les.

Com explica Míriam Pujol, con­se­llera dele­gada de Calaf Grup, “el nos­tre grup està fent una aposta molt forta per la inno­vació per con­tri­buir al trànsit cap a l’eco­no­mia cir­cu­lar, i per això estem molt orgu­llo­sos que la solució tec­nològica desen­vo­lu­pada per PIC­VISA suposi un avançament deci­siu per al sec­tor del reci­clatge, donat que aquesta tec­no­lo­gia s’expor­tarà a múlti­ples indústries, més enllà del reci­clatge i recu­pe­ració de mate­ri­als de vehi­cles.”

A Europa es comp­ta­bi­lit­zen entre 6 i 8 mili­ons de cot­xes fora d’ús a l’any, dels quals es gene­ren 1,5 mili­ons de tones de resi­dus que s’envien a abo­ca­dors o a plan­tes d’inci­ne­ració. L’apli­cació d’aquesta inno­vació pot con­tri­buir a una reducció d’emissió de gasos d’efecte hiver­na­cle equi­va­lent a 4 qui­los de CO2 per quilo de resi­dus trac­tat.

En el decurs del pro­jecte, s’ha demos­trat una ren­di­bi­li­tat basada en un període de retorn de la inversió per a l’empresa reci­cla­dora d’entre 2 i 7 anys. La solució tec­nològica es tra­du­eix en uns ingres­sos que poden variar entre 50 i 95 euros per tona de resi­dus trac­tat, és a dir, de 10 a 25 euros per vehi­cle fora d’ús.

Calaf Grup, fun­dada el 1964, compta amb un equip humà de 400 tre­ba­lla­dors, i opera a sec­tors com la cons­trucció, el trac­ta­ment d’aigües i en el desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gia de visió arti­fi­cial i robòtica per a la selecció i recu­pe­ració de resi­dus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.