Salut

Les famílies demanen relaxar la mascareta als centres educatius: “S’apliquen a l’escola restriccions més dures que a la resta de la societat”

L’aFFaC reclamen especialment que no hagin de dur l’element de protecció especialment a primària i menys al pati

L’Asso­ci­ació de Famílies Fede­ra­des d’Alum­nes de Cata­lu­nya (aFFaC) ha recla­mat fle­xi­bi­lit­zar l’ús de la mas­ca­reta als cen­tres i reti­rar-la espe­ci­al­ment en les edats més pri­me­ren­ques. Més encara després que l’exe­cu­tiu hagi anun­ciat la fi de bona part de les res­tric­ci­ons a par­tir de diven­dres. “S’apli­quen a l’escola res­tric­ci­ons molt més dures que a la resta de la soci­e­tat”, ha dit a l’ACN la pre­si­denta de l’enti­tat, Belén Tascón. L’aFFaC és par­tidària de reti­rar la mas­ca­reta a l’escola espe­ci­al­ment a infan­til i primària, en tots els con­tex­tos. Asse­gu­ren que ni les dades d’infec­ci­ons ni la incidència de la covid als cen­tres jus­ti­fi­quen que s’hagi de dur. Edu­cació sosté que aquesta és una decisió sanitària.

La mas­ca­reta con­ti­nua sent obli­gatòria a par­tir dels sis anys a l’escola, tot i que els nens dels mateix grup bom­bo­lla se la poden treure al pati. L’aFFaC sosté però que la mesura gene­ral d’haver-la de dur no està jus­ti­fi­cada i aposta per reti­rar-la sense ambigüitats, espe­ci­al­ment en el cas d’infan­til i primària, tant a dins com a fora del pati.

Per a Tascón, hi ha una “ano­ma­lia o dis­crepància” entre el que passa als cen­tres i el que passa fora d’aquests. Afe­geix que tant nens com adults es poden bar­re­jar fora de l’escola sense mas­ca­reta i veu “difícil d’expli­car” que puguin anar sense mas­ca­reta al parc de davant de l’escola però no al pati del seu cen­tre edu­ca­tiu.

També men­ci­ona l’experiència d’altres països euro­peus on ja s’ha optat per eli­mi­nar la mas­ca­reta a l’escola. La pre­si­denta lliga això amb el fet que tant Cata­lu­nya com l’Estat pre­sen­ten de les millors xifres de vacu­nació con­tra la covid. “Veiem motius sufi­ci­ents per rela­xar la mesura en bene­fici de la peda­go­gia i el benes­tar de l’alum­nat”, ha asse­ve­rat.

Tascón reco­neix que la pandèmia ha ense­nyat que és molt difícil fer pre­vi­si­ons però defensa que s’han de pren­dre mesu­res segons la rea­li­tat actual, com s’està fent en altres àmbits.

En una reunió en l’inici de curs, l’aFFaC va dema­nar a Edu­cació estu­diar la pro­posta d’eli­mi­nar l’ús de la mas­ca­reta i ha lamen­tat que no han rebut cap res­posta al res­pecte. Tascón ha insis­tit en la neces­si­tat d’abor­dar-ho tant pels bene­fi­cis pedagògics com pen­sant en la salut emo­ci­o­nal de l’alum­nat. En aquest sen­tit, el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Gonzàlez-Cam­bray, ha dit en rei­te­ra­des oca­si­ons que són par­ti­da­ris de reti­rar la mas­ca­reta tan aviat com es pugui però que aquesta és una decisió que cor­res­pon a les auto­ri­tats sanitàries.

Diferències de cri­teri

Una altra de les crítiques de l’aFFaC és que el pro­to­col d’orga­nit­zació que Edu­cació va fer arri­bar als cen­tres dona marge a la inter­pre­tació i això està por­tant a dife­rents apli­ca­ci­ons segons cada cen­tre. Així, Tascón afirma que es diu que els menors de sis anys no han de dur mas­ca­reta però no es fa de manera “taxa­tiva”. Això pro­voca que hi hagi cen­tres que optin per aquesta opció, per exem­ple al pati per bar­re­jar grups.

Un exem­ple d’aques­tes situ­a­ci­ons l’explica Lluís Cal­vet, pare d’una filla de qua­tre anys que ha de dur la mas­ca­reta al pati en un cen­tre de Man­resa. Cal­vet ha expli­cat a l’ACN que veu amb bons ulls que aquest any el cen­tre hagi optat perquè els alum­nes es bar­re­gin al pati però con­si­dera que s’hau­ria de fer sense mas­ca­reta. I és que veu un “con­tra­sen­tit” que els menors de sis anys no hagin de dur la mas­ca­reta obli­gatòria­ment enlloc però se l’hagin de posar per estar al pati. Aquest pare alerta que hi ha mol­tes coses que es per­den amb la mas­ca­reta posada i con­si­dera “molt incon­gru­ent” que es man­tin­guin les matei­xes mesu­res mal­grat l’avenç posi­tiu de la pandèmia.

Per últim, la pre­si­denta de l’aFFaC ha asse­gu­rat també que el pro­to­col “desin­cen­tiva” l’entrada de les famílies als cen­tres edu­ca­tius i que això també està pro­vo­cant diferències entre cen­tres segons la idi­o­sincràsia de cada equip direc­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.