Economia

Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat Covid

La patronal rebutja que el dret individual de no vacunar-se exposi companys i empreses “a un major risc de contagi”

En cas de tirar endavant, l’empresa hauria d’assumir el cost dels testos dels no vacunats, segons el Col·lectiu Ronda

El secre­tari gene­ral de Pimec, Josep Ginesta, ha pro­po­sat sus­pen­dre de sou i feina als tre­ba­lla­dors que no tin­guin el cer­ti­fi­cat covid. En una entre­vista a RAC1, Ginesta ha dit que si el tre­ba­lla­dor deci­deix ni vacu­nar-se ni fer-se la prova per acce­dir al cen­tre de tre­ball, és a dir “ni col·labo­rar en l’interès comú ni en la salut de tot­hom”, cal­dria sus­pen­dre “el con­tracte de tre­ball i la per­sona deixi de rebre el seu salari”. L’exse­cre­tari gene­ral de Tre­ball ha afe­git que seria feina de les admi­nis­tra­ci­ons “bus­car alter­na­ti­ves per pro­te­gir” aques­tes per­so­nes. “No estem d’acord que aquest dret indi­vi­dual –de no vacu­nar-se– sigui a costa d’expo­sar altres com­panys o les empre­ses a un major risc de con­tagi”, ha afir­mat.

Ginesta ha afe­git que l’obli­gació d’ense­nyar el pas­sa­port sani­tari a l’hora d’acce­dir al lloc de tre­ball seria un “incen­tiu a la vacu­nació”, no només per les molèsties que sig­ni­fica fer-se un test cada 48-72 hores, “sinó pel cost econòmic que ha d’assu­mir la mateixa per­sona”. En aquest sen­tit, la patro­nal cal­cula que hi ha uns 300.000 tre­ba­lla­dors sense vacu­nar a Cata­lu­nya.

El líder de la patro­nal ha recor­dat que hi ha països com Itàlia que ja han optat per implan­tar el cer­ti­fi­cat covid a l’hora d’anar a tre­ba­llar, fins i tot per les per­so­nes que tele­tre­ba­llen. Ginesta també s’ha fet eco de la situ­ació d’estats com a Àustria on les empre­ses d’”un ven­tall ampli d’acti­vi­tats” poden exi­gir el cer­ti­fi­cat abans de con­trac­tar i a més, qui refusi una feina on s’exi­geixi aquest pas­sa­port “pot per­dre les pres­ta­ci­ons d’atur”.

Pimec ha dema­nat reu­ni­ons amb el Govern per trac­tar la matèria, “però fins ara el Depar­ta­ment de Salut no ha vol­gut”, ha dit Ginesta. Països com Itàlia, ha recor­dat, ja han optat per dema­nar el cer­ti­fi­cat covid a l’hora d’anar a tre­ba­llar, fins i tot per les per­so­nes que tele­tre­ba­llen. Ginesta també s’ha fet eco de la situ­ació d’estats com a Àustria on les empre­ses d’”un ven­tall ampli d’acti­vi­tats” poden exi­gir el cer­ti­fi­cat abans de con­trac­tar i a més, qui refusi una feina on s’exi­geixi aquest pas­sa­port “pot per­dre les pres­ta­ci­ons d’atur”.

La pro­posta de Ginesta ha pro­vo­cat dub­tes entre experts en matèria labo­ral, que han con­si­de­rat que és legal però no tal com ho ha plan­te­jat. “Sus­pen­dre de sou i feina alguns tre­ba­lla­dors perquè no estan vacu­nats o exi­gir la vacu­nació obli­gatòria escapa abso­lu­ta­ment de l’orde­na­ment jurídic i sota el meu parer seria una mesura il·lícita”, ha dit l’advo­cat labo­ra­lista del Col·lec­tiu Ronda, Natxo Parra, a ’Cata­lu­nya Infor­mació’.

Parra ha asse­gu­rat que obli­gar els tre­ba­lla­dors a vacu­nar-se “no és una exigència lícita” per part de les direc­ci­ons empre­sa­ri­als i que per fer-se efec­tiva s’hau­ria de reco­llir en una llei orgànica apro­vada pel Congrés de Dipu­tats. El jurista ha con­si­de­rat que pri­mer cal apos­tar per “mesu­res altres inva­si­ves que per­me­ten asso­lir el mateix objec­tiu”, com ara la uti­lit­zació de la mas­ca­reta que per­me­trien “no con­ta­giar les per­so­nes que no tenen pas­sa­port covid” o la rea­lit­zació de tes­tos periòdics.

Unes pro­ves que, en cas d’esta­blir con­trols de pas­sa­port sani­tari als cen­tres de tre­ball, hau­ria de pagar l’empresa com a qual­se­vol altra mesura de pre­venció de ris­cos labo­rals, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.