Empreses

Ripleg no es talla i aposta per la marca pròpia

La metal·lúrgica aspira a ser líder europeu de punxonat i plegat de xapa

L’empresa de Ripoll té un segell de lliteres i accessoris per a albergs

Ripleg, una mani­pu­la­dora de xapa per a la indústria, vol poten­ciar el pro­ducte de mar­ques pròpies, que actu­al­ment només repre­senta el 7% de la fac­tu­ració, amb l’objec­tiu que suposi la mei­tat. Amb aquesta intenció s’ha reforçat el depar­ta­ment comer­cial i es tre­ba­lla per ampliar el catàleg, com­post actu­al­ment per arti­cles tan dis­pars com lli­te­res i acces­so­ris per a albergs, que es venen sota la marca 30m2, i cai­xes intel·ligents d’emma­gat­ze­matge d’eines, de la marca Slickeep.

Tan­ma­teix, Ripleg, que es defi­neix com una sub­con­trac­ta­dora de ser­veis de pro­jec­tes indus­tri­als, no vol cedir ter­reny en el tre­ball a ter­cers, en què ofe­reix fei­nes de dis­seny, tall, ple­gat, sol­dat, mun­tatge i aca­bat de peces metàl·liques. En aquest àmbit, l’empresa de Ripoll té socis indus­tri­als de la talla de Balay, Cir­cu­tor i Gir­bau; bàsica­ment són cli­ents de Cata­lu­nya o dels ter­ri­to­ris més pròxims d’Espa­nya i de França -al país gal va el 15% de les ven­des-, perquè la distància pena­litza en la fac­tura del trans­port d’aquest tipus de peces.

Per reforçar el negoci a ter­cers, Ripleg està apos­tant per un seg­ment del mer­cat: el pun­xo­nat i el ple­gat automàtic. L’alter­na­tiva al pun­xo­nat en el tall de xapa és el làser, que reque­reix molt menys conei­xe­ment tècnic, “però el pun­xo­nat és molt més versàtil, més valo­rat pel mer­cat, no tot­hom ho pot fer i deixa més marge”, subrat­lla Jordi Bat­lle, direc­tor gene­ral de Ripleg i fill del fun­da­dor, Eudald Bat­lle. De fet, l’aposta per aquest tipus de tècnica la va fer el seu pare a par­tir de l’any 1993, quan va des­co­brir el fabri­cant ale­many de maquinària indus­trial Trumpf, de bra­cet del seu repre­sen­tant a Espa­nya.

Jordi Bat­lle explica que la relació entre el seu pro­ge­ni­tor, que abans de mun­tar l’empresa havia tre­ba­llat de comer­cial a Casals Ven­ti­lació, i el vene­dor de Trumpf va ser com un veri­ta­ble ena­mo­ra­ment pro­fes­si­o­nal: “El meu pare va desen­vo­lu­par una gran passió per aques­tes màqui­nes i el seu màxim anhel era adqui­rir l’última nove­tat que sor­tia al mer­cat”, afirma.

La con­seqüència és que Ripleg dis­posa avui dia d’una planta alta­ment auto­ma­tit­zada que pot fun­ci­o­nar pràcti­ca­ment sense ope­ra­ris. De fet, durant la pandèmia, quan la com­pa­nyia va haver d’enviar a casa part de la plan­ti­lla (d’un total de 60 per­so­nes), va poder man­te­nir la pro­ducció amb només tretze ope­ra­ris tre­ba­llant tres torns. La gestió de gai­rebé tot es podia fer des del mòbil.

Ara bé, el repte que ha supo­sat el virus per a aquesta empresa de Ripoll no és com­pa­ra­ble amb els mal­de­caps que està repre­sen­tant la sor­tida de la pandèmia, pels colls d’ampo­lla en els sub­mi­nis­tra­ments a la indústria. En un pri­mer estadi, Ripleg van haver de fer front als efec­tes sobre la matèria pri­mera: la xapa va començar a escas­se­jar i a tri­pli­car i qua­dri­pli­car els preus en relació amb un any enrere. Ara s’afe­geix la incer­tesa deri­vada de la cai­guda de les coman­des, atès que als seus cli­ents tam­poc no els estan arri­bant els com­po­nents. “Hem rebut noti­fi­ca­ci­ons per part d’alguns cli­ents que, d’una banda, ens ins­ten a aple­gar mate­rial per res­pon­dre ràpida­ment a les seves neces­si­tats i, d’una altra, ens diuen que no poden garan­tir-nos la feina a una set­mana vista, que no poden fer pre­vi­si­ons”, lamenta Jordi Bat­lle.

Davant d’aquesta situ­ació de cai­guda de l’acti­vi­tat, l’empresa ha optat per ajus­tar tem­po­ral­ment la plan­ti­lla a través d’un ERTO.

RIPLEG

Facturació prevista
7 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1988
Ripleg disposa de 7.000 m² repartits en dues naus a la carretera de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses. La plantilla actual és la meitat de la que va arribar a tenir el 2012, quan es van perdre importants clients i la facturació va caure un 41%. Enguany es tornarà a aquells nivells de vendes, però amb el 50% menys d’empleats.
El perfil

El “trinxador de ferro” 4.0

Ripleg cerca una estabilitat en el negoci que no ha tingut en els seus agitats trenta-tres anys de vida, quan ha patit crisis, deslocalitzacions, fuga de grans clients i, en sentit contrari, ha guanyat algun oportú premi de la loteria. El producte propi i l’aposta tecnològica són estratègies en aquest sentit, però també l’adopció de la metodologia QRM (quick response manufacturing), amb què estan aconseguint més flexibilitat en la resposta industrial, més implicació dels treballadors i que el client estigui clarament al centre de l’empresa.

La QRM està especialment indicada per a indústries que competeixen en entorns canviants, una demanda irregular o un producte molt personalitzat. Ripleg ha començat a organitzar la plantilla en cèl·lules autogestinades amb personal polivalent, apostant per un organigrama menys jeràrquic i per dissenyar un flux de treball més àgil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.