Opinió

Lideratge humil

A prin­ci­pis de l’any 2000, la cana­denca Nor­tel era una de les empre­ses líders mun­dial en sis­te­mes d’infor­mació i tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. Cre­ada el 1895, el 2006 tenia 33.760 emple­ats i fac­tu­rava 11.420 mili­ons de dòlars. Poc després tot es va torçar. El 2007 va haver de pagar impor­tants mul­tes al regu­la­dor de borsa nord-ame­ricà per frau comp­ta­ble i el 2009 va fer fallida. El 2014, la Uni­ver­si­tat d’Otawa va publi­car un estudi, després d’entre­vis­tar cen­te­nars de tre­ba­lla­dors i cli­ents de Nor­tel, i va con­cloure que el tan­ca­ment es va pro­duir a causa de l’arrogància de l’equip direc­tiu, que només pen­sava en el seu sou i en la cotit­zació de les acci­ons. Això va pro­vo­car que l’empresa menys­preés cli­ents i emple­ats i no s’adaptés als can­vis que s’esta­ven pro­duint en el mer­cat.

L’arrogància fa que molts líders es vegin a si matei­xos com per­so­nes supe­ri­ors a les altres. Una situ­ació que es repe­teix amb freqüència és la de per­so­nes que són bones pro­fes­si­o­nals, però que quan acce­dei­xen a un càrrec que com­porta un poder es trans­for­men. Obli­den els seus orígens i dei­xen d’escol­tar, d’aten­dre tru­ca­des telefòniques o de con­tes­tar mis­sat­ges d’emple­ats i cli­ents. Obli­den la importància de cui­dar les per­so­nes. Són acti­tuds arro­gants i de supèrbia exces­siva que tard o d’hora pas­sen fac­tura. Això es veu agreu­jat quan el líder es rodeja d’adu­la­dors que li fan per­dre la noció de la rea­li­tat.

Sens dubte, sac­se­ja­des impor­tants com la crisi finan­cera glo­bal del 2008 i la crisi econòmica i sanitària pro­vo­cada per la covid-19 han afa­vo­rit que les per­so­nes s’ado­nin que cal ser més humils. La humi­li­tat implica rebai­xar la pròpia estima davant dels altres. Ser humil implica reconèixer els pro­pis defec­tes o errors. La per­sona humil valora els altres i està més oberta a les noves idees i sug­ge­ri­ments. La humi­li­tat també va acom­pa­nyada d’una acti­tud que veu el lide­ratge com un ser­vei als altres i fa millors les per­so­nes. Con­fuci ho expres­sava en aques­tes parau­les: “La humi­li­tat és la base sòlida de totes les vir­tuts.”

Arri­bats aquí, ens podem pre­gun­tar com podem apli­car la humi­li­tat. Hi ha mol­tes vies que poden aju­dar. Per començar, cal ser ama­bles, apre­ciar i agrair tota l’ajuda que rebem. També podem dema­nar a com­panys i cli­ents que ens facin sug­ge­ri­ments de millora. A con­ti­nu­ació, cal escol­tar, apli­car els sug­ge­ri­ments que ens facin quan sigui reco­ma­na­ble fer-ho i agrair-los. Molts estu­dis posen de mani­fest que els lide­rat­ges humils impac­ten posi­ti­va­ment en la moti­vació de la gent. Si tenim en compte que lide­rar vol dir diri­gir per­so­nes per acon­se­guir una missió, la humi­li­tat afa­vo­reix la con­se­cució dels objec­tius i fa millors per­so­nes. Ja ho deia, Ernest Hemingway:“El secret de la savi­esa, del poder i del conei­xe­ment és la humi­li­tat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.