Opinió

La indústria: del present al futur

El sector industrial ha perdut pes en l’economia, ja que, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la indústria representava l’any 2000 el 26,9% del valor afegit brut total i ara el seu pes se situa per sota del 20%: la indústria manufacturera perd 8,6 punts percentuals de pes, al contrari del conjunt format per l’energia, l’aigua i les indústries extractives, que guanya 1,5 punts. Cal subratllar que, en contra del que es podia pensar, la pèrdua del sector manufacturer va tenir lloc principalment durant els anys d’expansió, entre el 2000 i el 2007

Des de fa molts anys, la indústria és tron­cal en l’eco­no­mia cata­lana, no només pel pes que repre­senta sinó per l’efecte d’arros­se­ga­ment que té sobre el con­junt de l’eco­no­mia. Sense una base indus­trial potent Cata­lu­nya no seria el que és, i la Unió Euro­pea tam­poc no ho seria, com reco­neix el docu­ment de la Comissió Euro­pea Un nou model d’indústria per a Europa, publi­cat jus­ta­ment a l’inici de la pandèmia de la covid-19.

En el sec­tor indus­trial, s’han produït molts can­vis els dar­rers anys, però tot apunta que seran molts més els que estan a les por­tes de venir els pro­pers anys per l’impuls de la digi­ta­lit­zació i de l’aposta euro­pea per l’eco­no­mia verda. Tot això és espe­ci­al­ment impor­tant per a l’eco­no­mia cata­lana, molt oberta als mer­cats exte­ri­ors i per tant molt sen­si­ble al balanç com­pe­ti­tiu. Cal, per això, valo­rar molt bé les poten­ci­a­li­tats que es dis­po­sen i cor­re­gir les man­can­ces pen­dents, tot posant un espe­cial èmfasi en la inno­vació i en les acti­vi­tats de més valor afe­git.

La indústria a Cata­lu­nya és fruit d’una tra­dició indus­trial pròpia enfor­tida per l’arri­bada de cen­tres de pro­ducció finançats amb inversió estran­gera directa. De fet, actu­al­ment una part impor­tant de la indústria a Cata­lu­nya és de capi­tal forà. La base tec­nològica de la indústria cata­lana és potent i de fet el per­cen­tatge de llocs de tre­ball indus­tri­als d’alt i mitjà alt nivell tec­nològic és supe­rior a la mit­jana euro­pea.

No obs­tant això, el sec­tor indus­trial ha per­dut pes en l’eco­no­mia, ja que, segons l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat), la indústria repre­sen­tava l’any 2000 el 26,9% del valor afe­git brut total i ara el seu pes se situa per sota del 20%: la indústria manu­fac­tu­rera perd 8,6 punts per­cen­tu­als de pes, al con­trari del con­junt for­mat per l’ener­gia, l’aigua i les indústries extrac­ti­ves, que gua­nya 1,5 punts. Cal subrat­llar que, en con­tra del que es podia pen­sar, la pèrdua del sec­tor manu­fac­tu­rer va tenir lloc prin­ci­pal­ment durant els anys d’expansió, entre el 2000 i el 2007.

En part el menor pes de la indústria manu­fac­tu­rera s’explica per la crei­xent exter­na­lit­zació de ser­veis que abans for­ma­ven part de la indústria, i també perquè durant aquests anys la glo­ba­lit­zació ha com­par­ti­men­tat i des­lo­ca­lit­zat parts de la pro­ducció indus­trial. De fet, el valor de la pro­ducció manu­fac­tu­rera entre el 2000 i el 2018 (dar­rer any dis­po­ni­ble) va aug­men­tar a Cata­lu­nya en valors cor­rents 12,9 punts per­cen­tu­als més que el valor afe­git brut indus­trial gene­rat en el mateix període, a causa de l’aug­ment dels con­sums inter­me­dis (siguin produïts inter­na­ment o impor­tats).

La crisi ini­ci­ada entre el 2007 i el 2008 va repre­sen­tar un cop molt fort per a la indústria, amb for­tes dava­lla­des de la pro­ducció entre el 2009 i el 2013, però poste­ri­or­ment, gràcies pri­mer a les expor­ta­ci­ons i després també a la mateixa demanda interna, la indústria va pas­sar a ser el motor de la recu­pe­ració econòmica, i va acon­se­guir crei­xe­ments supe­ri­ors a la mit­jana de la zona euro. La inversió indus­trial hi va col·labo­rar posi­ti­va­ment durant aquests dar­rers anys refer­mant la con­fiança de futur en aquest sec­tor.

L’esclat de la pandèmia de la covid a prin­ci­pis del 2020 va mar­car un abans i un després i, si bé enguany la indústria ha començat a millo­rar, la recu­pe­ració no està lliure d’incer­te­ses ni abasta totes les bran­ques indus­tri­als ni totes les empre­ses, en alguns casos per les difi­cul­tats de la pròpia orga­nit­zació de l’oferta i de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment d’alguns sec­tors. Caldrà veure si aquest és un feno­men pun­tual o si podria obrir la porta a can­vis en les estratègies de pro­ducció a escala mun­dial, com també apun­ten les tendències pro­tec­ci­o­nis­tes ini­ci­a­des abans de la pandèmia i el renai­xe­ment actual de les ten­si­ons geo­polítiques.

Cata­lu­nya sem­pre ha demos­trat una gran capa­ci­tat d’adap­tació, que ara caldrà agu­dit­zar per fer front als nous rep­tes. Però també cal una inversió sufi­ci­ent. És per això que pre­nen una importància cab­dal els recur­sos dels fons apro­vats per la Unió Euro­pea per abor­dar els pro­ces­sos de trans­for­mació que reque­reix el con­text actual. La clau de futur del sec­tor indus­trial rau en la seva capa­ci­tat de situar-se ade­qua­da­ment en l’esce­nari obert per la nova revo­lució indus­trial 4.0, mar­cada per la digi­ta­lit­zació de l’eco­no­mia, i per la tran­sició ecològica que impulsa la Unió Euro­pea. Cata­lu­nya no pot per­dre aquesta opor­tu­ni­tat si vol con­ti­nuar jugant en la pri­mera divisió indus­trial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.